Fundaţia eMAG şi Flanco ajută 78 de copii din satele Bistriţa şi Vaduri, prin intermediul programului naţional “Nouă ne pasă”. Acesta a fost lansat în 2016 şi are scopul de a asigura finanțarea pentru centre after-school în școli din comunități rurale. În anul școlar 2018-2019, 12 școli din județele Buzău, Constanța, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Teleorman au implementat centre after-school de educație remedială. În Neamţ, beneficiare au fost şcoli din Bistriţa şi Vaduri, ambele din comuna Alexandru cel Bun.
“Echipe de profesori dedicați organizează grupe de învățare asistată pentru elevii cu performanțe școlare slabe și colaborează cu ceilalți actori din comunitate pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii (lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa serviciilor de consiliere și orientare în carieră). În școlile din mediul rural, 31,2% dintre elevi obțin medie sub 5 la Evaluarea Națională, iar rata abandonului școlar este îngrijorătoare-în ultimii ani rata de abandon a fost de 1,5 ori mai mare în școlile din mediul rural decât în cele din mediul urban. În cele mai multe cazuri, abandonul școlar este determinat de lipsa resurselor materiale și de rezultatele școlare foarte slabe. Scopul programului îl reprezintă menținerea în populația școlară a elevilor cu rezultate slabe la școală și susținerea lor pentru acumularea bagajului de cunoștințe necesar pentru promovarea examenului de Evaluare Națională cu medie peste 6”, precizează reprezentanţii Fundaţiei eMAG, pe portalul propriu.
În satul Bistriţa, este vorba de 29 de copii, din clasele II-VIII, proveniți din familii cu risc de excluziune socială. La centrul “Nouă ne pasă”, cele 6 grupe de copii se bucură de sprijinul profesorilor determinați să îi ajute să recupereze noțiunile din materia de școală, pe care nu au reușit să le asimileze. Echipa de proiect este formată din: Monica Ursache (coordonator), Laura Cojoc, Elena Gabor, Oana Hilohi, Angela Grigore şi Cristian Costin.
În satul Vaduri, sunt ajutaţi 49 de elevi din familii cu situații dificile. La Centrul “Nouă ne pasă”, profesorii au definit un program, care să le îmbunătățească abilitățile de scriere și citire, dezvoltarea limbajului și să îi ajute în rezolvarea problemelor de matematică. Din echipa de proiect fac parte: Daniela Semian (coordonator), Antuza Chelărescu, Nicoleta Donciu, Simona Miron, Mihaela Sofrone, Simona Elena Tacu, Doina Rebegilă, Elena Milea, Elena Rîpanu şi Ioan Vasilescu-Apostol.
Programul “Nouă ne pasă” se derulează în 4 etape: se lansează un apel de proiecte în perioada mai-iunie, se selectează cele mai bune aplicații și sunt vizitate școlile, pentru a-i cunoaște pe membrii echipelor locale de proiect, se oferă o bursă anuală de 10.000 de euro pentru fiecare școală selectată (cheltuieli pentru masa copiilor la școală, materiale didactice și plata profesorilor), se lucrează împreună cu profesorii, pentru implementarea unor metode de predare adaptate următoarelor obiective: integrarea copiilor în comunitatea școlară și motivarea acestora, precum și pentru recuperarea cunoștințelor restante. Fundaţia eMAG a fost înfiinţată în octombrie 2012 şi, în prezent, derulează 3 programe educaţionale: “Hai la Olimpiadă”, “Nouă ne pasă” şi “140 de bătăi pe minut”. (M. CONSTANTINESCU)