Marți, 18 decembrie, la Piatra Neamț a avut loc lansarea proiectului privat „Platforma viitorului – Generația Z”.
Inițiatorii acestui proiect sunt patru asociații naționale, dintre care una este din județul Neamț, și câțiva oameni de afaceri deciși să ofere o alternativă tinerilor care doresc să crească și să reușească în România. „Ceea ce facem astăzi este o acțiune temerară de a demara un proiect care să facă o diferență în felul în care noua generație își asumă educația care o să ducă la o soluționare sustenabilă și de durată a problemelor care sunt în învățământ, în mai multe direcții. Pentru a găsi soluțiile pe care le cere generația tânără este necesar să ne uităm la investiții private, la educație financiară, la capacitatea noastră de a găsi un drum și o soluție fără a aștepta ca un buget să se autogenereze într-un moment în care nu mai este buget de generat. Locul în care văd eu crearea unei soluții este ca oameni din generația tânără laolaltă cu oameni din alte generații care sunt dispuși să colaboraze consultativ, cu imperativ, să fie alături ca și ghid pentru a descoperi acele soluții. Soluția constă în a investi în școli private, în structuri private adaptabile secolului în care trăim și obiectivelor cu care ne confruntăm”, a declarat Marius Spiridon, unul din inițiatorii proiectului, în deschiderea evenimentului găzduit de Hotel Central Plaza. La lansarea au participat Tiberiu Dospinescu, om de afaceri din Bacău, inițiator al proiectului, prof. Dumitru Letos, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Cuza” Piatra Neamț, partener în proiect, nu în ultimul rând prof. dr. Florian Colceag, cel care este îndeobște cunoscut drept antrenorul de genii din România și care se străduiește de ani buni să urnească politicul în a schimba învățământul românesc într-unul post-industrializare. Invitați din partea autorităților au fost prof. Ioan Milea, inspector adjunct al Inspectoratului Școlar Neamț și Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.
„Ideea unui proiect de genul ăsta o am și lucrez la ea de 10-12 ani. Dorim să lucrăm împreună și promitem că o să găsim calea prin care să ajutăm tinerii să ajungă să energizeze societatea, oamenii și școala. Prin această platformă nu ne-am propus să facem nici acte de caritate, nici mecenat. Ne-am propus ca împreună cu cei doi titani ai culturii noastre – domnul Colceag și domnul academician Stolnici – să facem detenta prin care tinerii să simtă că pot. Apoi, din proiect în proiect, tinerii să învețe și atunci când vor ajunge conducătorii noștri să nu mai fie un șoc cultural”, a spus Tiberiu Dospinescu, care a adăugat că platforma va fi disponibilă în a doua jumătate a anului viitor.
Proiectul se va desfășura pe platforma Generația Z, disponibilă deja prin transmisiile online făcute de la Piatra Neamț. Prezentarea proiectului a aparținut prof. dr. Florian Colceag, care a explicat de ce la Piatra Neamț: „Pentru că la Piatra Neamț am descoperit că există suflet și voință. Nu i-am căutat eu, m-au căutat ei. Vorbe frumoase spune toată lumea. Dar, determinarea de a face ceva n-o are toată lumea. Eu obișnuiesc să dau o mână de ajutor celor care sunt hotărâți să se ajute ca să facă ceva cu adevărat. Și aici am găsit cooperare. Cooperarea este cheia problemei. Și inteligență activă. Și potențial. Și dorință de a rezolva problemele, nu de a le amâna. Nu că „merge și-așa”. Că, de fapt, nu merge”.
(C.I.)