Sfântul Mucenic Elefterie este prăznuit pe 15 decembrie. El s-a născut în cetatea Romei, în veacul al II d.H. Mama sa, Antia, primise învățătura de la Sfântul Apostol Pavel. Episcopul Anichit l-a învățat pe Elefterie Sfintele Scripturi și, la doar 15 ani, l-a hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar când a ajuns de 20 de ani, Sfântul Mucenic Elefterie a fost uns episcop al Iliricului.
Miracolele Sfântului Mucenic Elefterie sunt nenumărate, mai multe decât cele păstrate în Tradiție. A ieșit nevătămat dintr-un cuptor încins, a fost dezlegat de Îngeri de carul de care fusese legat, trăia printre animalele sălbatice care se îmblânzeau în preajma sa. A fost omorât de doi ostași, primind astfel cununa muceniciei.
În popor, ziua praznicului Sfântului Mucenic Elefterie se ținea pentru că acesta făcuse multe și nemaiauzite miracole. Se spunea că aduce noroc la fetele mari.
Se serba femei și mai ales de moașe. Ele țineau la sfânt, spunând că ușurează femeilor nașterea.
Sfântul Elefterie se ținea să fii ferit de sărăcie. Se ținea și pentru boale, lovituri, tăieturi. Iar cei cunoscători țineau ziua Sfântului Elefterie pentru a proteja comunitatea de cutremure.
* Credințe și superstiții străvechi despre cutremure
Credințele tradiționale românești fac mai rar referiri la cutremurele de pământ. Unele legende descriau un bou, ce ține în coarnele sale Pământul. Diavolul vine de i-l cere, boul se scutură și, în acest fel, au loc cutremurele. Prin alte părți se spunea că diavolul introduce un țânțar pe o nară a taurului care susține Pământul, efectul fiind cutremurarea pământului și a caselor.
Unii ignoranți credeau că cutremurele se produc deoarece peștii pe care stă pământul mișcă din cozi.
Bătrânele de altădată povesteau nepoților că Dumnezeu se uită la pământ și el, pământul, de frică, tremură. Poate cea mai aproape de adevăr este credința că Pământul nu mai poate suferi păcatele oamenilor și vrea să se scuture de ele. Când se cutremură pământul, înseamnă că Dumnezeu se uită pe pământ și vede păcatele oamenilor.
Se mai crede că acela care pune urechea la pământ, în timp ce acesta se mișcă, poate auzi tot ce se întâmplă pe lumea cealaltă – oamenii cum vorbesc între ei, dangătul clopotelor, răgetul vitelor etc.
Când cutremurul se petrece în timpul nopții, înseamnă belșug, dar este semn de pagubă dacă se petrece în timpul zilei.
Pentru cine visează cutremur de pământ, este semn că poziția sa socială se va schimba în curând.