Oferta educațională din Neamț a fost parafată de Inspectoratul Școlar Neamț în ultimul consiliu de administrație, de vineri, iar miercuri, 23 ianuarie, proiectul școlarizării pe anul viitor va fi supus aprobării ministrului Educației. Dorința Ecaterinei Andronescu de a resuscita școlile ce ar urma să pregătească viitorii meseriași, atât de doriți pe piața muncii, a fost un ordin executat cu mare plăcere la Neamț.
Dublarea numărului de clase de învățământ profesional din toamnă, prin aplicarea acelui 35% din ordinul ministrului Educației picat la finele anului trecut, a dus la aprobarea a 57 de clase de profesională din toamnă, față de 29 anul acesta. Sau, altfel spus, socotelile au arătat că musai în planul de școlarizare pe profesională vor trebui curpinși cam 1.600 de elevi, pe cele 57 de clase. Elevii de-a VIII-a vor putea alege una din cele 5 școli profesionale ce vor apărea în locul liceelor tehnologice de la Valea Ursului, Adjudeni, Petricani, Oglinzi. Nu același lucru se poate spune despre elevii din Bicaz Ardeal, Bicaz Chei și Dămuc, fiindcă Liceul Tehnologic Dămuc, cu profil mecanic, dispare și din toamnă aici va funcționa doar școală gimnazială. Stă scris negru pe alb , dar și în proiectul de școlarizare pentru 2018-2019 publicat astăzi de IȘJ Neamț. La rândul său, actualul Liceu Tehnologic Special din Ștefan cel Mare va deveni, din toamnă, Școala Profesională Specială Ștefan cel Mare.
Sigur, calculele brute descrise mai sus n-au nimic de-a face cu finețea analizei și rigoarea aplicării criteriilor care au fost luate în considerare de IȘJ la desființarea unor licee tehnologice și menținerea altora. Ori la reducerea numărului de clase dintr-un liceu pe seama creșterii (cu orice preț) a claselor de profesională în același liceu, uneori și de 3-4 ori mai mult . Și-n lipsa unor clarificări de ultim moment pe proiectul planului de școlarizare din partea conducerii IȘJ Neamț, prinsă și astăzi, 21 ianuarie, în ședințe importante, vă prezentăm excepțiile. Una ar fi cazul Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Care rămâne liceu, deși a înregistrat promovabilitate dezastruoasă la bacalaureat în ultimii ani, culminând în 2018 cu nici un promovat. Promovabilitatea la bac a fost unul din criteriile luate în calcul de inspectorat când s-a dat mai mult, mai puțin sau deloc clase de profesională. Așa că, cel puțin ca proiect, liceul Piprig rămâne liceu și la anul: „Pentru anul viitor avem două clase de profesională pe prelucrarea lemnului și textile. Am primit această cifră de școlarizare, o parte din copiii care acum sunt în clasa a VIII-a, unde avem 96 de elevi, alții vor merge la licee, conform opțiunilor elevilor. Rămânem liceu, nu se schimbă denumirea în școală profesională fiindcă avem clase de liceu și vom cere în continuare clase de a IX-a zi și a XI-a seral”, declară prof. Elisabeta Grămadă, directoarea liceului din Piprig.
Despre alte excepții puteți citi aici.
(C.I.)
Un comentariu
Problema este că ar fi fost bine ca ordinul primit de la minister să se aplice pe domenii de activitate și nu pe unități de învățământ…Pentru că așa au rămas domenii sau profile unice care au dispărut ca liceu din județ.Spre exemplu clasa a IX a liceu pe lemn nu mai este nicăieri în județul Neamț…Și nici în Bacău nu mai există așa ceva de trei ani…