Neamțul nu a dus niciodată lipsă de scandaluri cu miză financiară enormă. Pentru că întotdeauna din Neamț au fost oameni puternici implicați în deciziile luate de vârf și este aproape inutil să-i mai amintim pe cei care au fost la vedere. Dincolo de un Alexandru Radu Gimofte, Gheorghe Ștefan, Sorin Ovidiu Vântu și comp., de Culiță Tărâță și Ionel Arsene, există actori care învârt banii cu lopata, care și-au subordonat o latură a activității economice, din județ și nu numai, care au știut să ungă toate rotițele ca nimeni să nu-i deranjeze. Evident, nu pot face asta fără acceptul șefilor politici, aflați într-o frăție directă sau bine unsă prin interpuși. Când vremurile o cer, interesele se pot întâlni sau pot fi bine sincronizate la un corn sau un pahar cu lapte.
Un asemenea domeniu îl reprezintă tot ce înseamnă colectarea, transportul, depozitarea și valorificarea gunoaielor în județ. Un domeniu extrem de vast și de profitabil, care, gestionat la sânge, înseamnă sume incredibile ca profit direct, dar și indirect, plus mulți bani la negru. Nu întâmplător, în lume, cel mai mare operator în domeniu este reprezentat de cei din crima organizată, numit generic Mafia. În Neamț avem, fără nicio îndoială, grupuri organizate care gestionează domeniul. Cât timp nimeni nu-i controlează, se presupune că nu sunt infracționale, deci nimic nu pute nimănui; e loc pentru toată lumea la felii din tortul gunoaielor, în cazul acesta dulci și aromate din punct de vedere financiar.
Groapa neconformă a intereselor romașcane
Exemple privind afacerile nu prea curate cu gunoaie din Neamț sunt cu duiumul. De ajuns doar să amintim licitația pentru găsirea unui operator pentru depozitul de la Girov, anulată pe motive prea puțin explicate. În acest moment, nu avem un operator selectat prin licitație; avem, în schimb, un serviciu al Consiliului Județean care se ocupă de depozitarea gunoaielor. Nimeni nu vorbește despre pregătirile pentru deschiderea unui nou modul, ceea ce ar fi trebuit să facă operatorul selectat prin licitație. Treburile merg înainte, fără ca nimănui să-i pută ceva. De asemenea, licitațiile organizate pentru operatorii pe zone au fost plin de peripeții, ca să nu amintim decât modul cum au fost presați consilierii liberali să voteze cu majoriutatea PSD-ALDE când a venit vorba despre operatorul pe zona Roman. Unii au vorbit chiar de presiuni de la nivelul conducerii naționale, atât de mare era zelul care-i mâna în luptă pe cei interesați.
Toate aceste nu au fost la fel de vizibile precum scandalul privind depozitul temporar organizat la Roman și autorizat pe numele societății Rossal. Aici trebuiau depozitate temporar gunoaiele strânse de Rossal de la Primăria Roman și cele din jur, după care trebuiau transportate spre Girov. Gunoaie s-au strâns fără număr și, când s-a depășit capacitatea, a fost nevoie de intervenția Gărzii de Mediu să se oprească depozitarea. Din momentul în care scandalul a devenit public, a început circul. Rossal a început demersuri pentru ca transportul gunoiului de pe platforma respectivă să fie suportat de Primăria Roman, nu de societate, cu o serie de argumente care n-au avut succes în instanță.
Deșeuri depozitate în Spațiul de stocare temporară Roman în intervalul 2012-2017
Cantitate totală: 116.819,76 to de deșeuri;
- din cantitatea totală de deșeuri: 108.389,334 to reprezintă cantități realizate de la UAT Roman; cantitatea de 7.317,52 to provine din afara UAT Roman, dar de pe raza jud. Neamț;
- în afara cantităților depozitate de pe raza jud. Neamț au mai fost depozitate deșeuri din alte județe (ex. Vaslui: 2.868,276 to, Iași: 4.527,12 to, Bacău: 5.583,2 to, Suceava: 194 to);
Aceste cantități sunt conforme cu baza de date SIM (Sistemul Integrat de Mediu) din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului, fiind raportateîn conformitate cu prevederile legale.
Miza gunoaielor depozitate în depozitul temporar de la Roman este la nivelul miliardelor. Dacă ne ghidăm după datele oficiale, transportul a peste 116.000 tone de gunoi de la Roman la Girov înseamnă nu mai puțin de 3.000 curse de 72 de km. Cu toate costurile aferente pentru șoferi, combustibil, piese auto, asigurări, etc. Calculul poate fi făcut, dar cifrele sperie oricum.
Când Rossal a primit autorizația pentru depozitare temporară, știa că este obligată să transporte gunoaiele la Girov și că trebuie să încaseze contravaloarea acestui serviciu în tariful total. De aceea a și depozitat gunoaie din comunele învecinate, din județe învecinate, clienții nepunându-și niciun moment problema că mai au de achitat o taxă în plus pentru transportul de la Roman la Girov.
Pe logica celor de la Rossal, ar trebui ca fiecare primărie să vină să achite retroactiv acest cost, nu numai Primăria Roman, care are cea mai mare cantitate de gunoaie depozitate. Inclusiv cele din Iași, Suceava, Vaslui sau din alte zone!
Interesant este cum, din 2014 și până de curând, în noiembrie 2018, nimeni nu a putut convinge societatea să înceapă transportul gunoiului, deși chiar ea recunoștea, într-un document trimis Consiliului Local Roman, că ele trebuiau transportate la Girov.
Un amănunt mai trebuie neapărat enunțat: Rossal nu putea să facă singură legea la Roman. A avut sprijin public din partea fostului primar Laurențiu Leoreanu, care, cu o logică nedemnă de un distins profesor de matematică, venea cu declarații greu de înțeles. Că el a luat în calcul că mai trebuie plătit transportul, dar a făcut asta ca să nu crească prețul la gunoi, vinovatul fiind găsit în curtea Consiliului Județean: ”Noi ce am urmărit prin această variantă? (a gropii de gunoi intermediare – n.n.) Să se finalizeze licitația, începută și întreruptă, pentru stația de colectare și transfer; în momentul acela, noi începem ruta și mergem cu gunoiul la stație, iar, ulterior, alocăm anul viitor bani de la buget și transportăm, în timp, și groapa asta intermediară. Problema e în curtea Consiliului Județean și ei trebuie să rezolve odată cu licitația, fiindcă apar niște ambiții… și cu ambiții nu se câștigă.”
Explicația nu ține decât dacă ne raportăm direct la interesele Rossal, nu ale marii familii romașcane. O asemenea declarație, dată de un primar care se presupune că știe ce a semnat, care apără interesul comunității, este cel puțin ciudată. Mai ales că noul primar, Lucian Micu, a mers în instanță și a câștigat, fără drept de apel, procesul cu Rossal, care trebuie să transporte gunoaiele de pe platforma respectivă la Girov, pe propria cheltuială. De ce Leoreanu considera că trebuie plătit transportul de la buget și Micu a contestat și a câștigat, ține de interese locale clar transpartinice.
De ce a pierdut Rossal procesele cu Primăria Roman și Agenția de Mediu
În încercarea de a evita plata transportului, Rossal a dat pe toată lumea în judecată. În primul rând, Primăria Roman, căreia i-a intentat o acțiune, prin care spera ca, ”prin hotărârea judecătorească ce se va da în cauză, să se constate că nu îi incumbă obligația eliminării deșeurilor stocate temporar de pe amplasamentul intitulat ”platformă” din Roman, str. Colectorului nr. 31, județul Neamț, într-un depozit conform și să dispună obligarea pârâtei, în calitate de proprietar, la preluarea și efectuarea operațiunilor de dezafectare a platformei temporare pentru depozitarea deșeurilor menajere, în suprafață de 7000 mp”. Evident, și cu plata cheltuielilor de judecată.
Instanța a respins aceste capete de cereri ca inadmisibile și a rămas ca Rossal să transporte gunoiul depozitat la Girov. Lucru pe care l-a și început, chiar dacă într-un ritm lent. Șeful Gărzii de Mediu Neamț, dl. Iftime Petrariu, ne-a declarat că, ”în ritmul în care transportă gunoiul acum, probabil că operațiunea se va termina în 7-8 ani!”
Care ar putea fi motivele pentru care instanța a respins pretențiile celor de la Rossal? Aici lucrurile sunt foarte clare: există o autorizație de mediu, eliberată pe 3 octombrie 2014, semnată de șeful de atunci al Agenției de Protecția Mediului Neamț, dl. Eduard Corduneanu, despre care se știe și se spune că nu este deloc străin de societatea Rossal. În respectiva autorizație sunt câteva prevederi extrem de clare. Prima se referă la faptul că ”deșeurile stocate temporar vor fi eliminate într-un depozit conform și se va reda la starea inițială suprafața de teren”. A doua explică mai clar cum stau lucrurile și vorbește despre modul de eliminare a deșeurilor: ”deșeurile menajere municipale vor fi transportate într-un depozit conform(autorizat) în maxim un an de la depozitare”. Cum autorizația este emisă pe numele Rossal, societatea este cea care trebuie să respecte aceste obligații. Dacă nu le respectă, automat ar fi urmat suspendarea sau anularea autorizației.
Exact de aici a plecat și procesul dintre Rossal și Agenția pentru Protecția Mediului, care, în decembrie 2017, a notificat societatea cu privire la suspendarea acordului de mediu, pentru încălcarea prevederilor acestuia.
Pentru a observa modul cum a fost încălcată flagrant legislația de către Rossal, interesante sunt argumentele prezentate de APM și ce a reținut instanța din ele, când a respins cererea celor de la Rossal.
Agenția acuză: ”Activitatea desfășurată de Rossal SRL ar fi trebuit să se desfășoare într-un mod care să asigure stocarea temporară a deșeurilor menajere pe o perioadă de cel mult 1 an. În timpul primului an de funcționare operatorul ar fi trebuit să demareze activitatea de eliminare ritmică a deșeurilor menajere la un depozit conform”. Argumentația continuă și se spune clar că Rossal ar fi trebuit să ”suporte costul operațiunilor de gestionare a deșeurilor”, deoarece este titularul autorizației. Mai departe, instanța constată, pe baza documentelor de la dosar, că ”potrivit autorizației de mediu nr. 220/03/2014, capacitatea maximă de depozitare este de 40.000 de mc, iar, la data de 31.03.2017, cantitatea de deșuri stocată pe platforma temporară din Roman era de 120.000 tone (aspect ce rezultă din cuprinsul adresei nr. 3169/04.10.2017), încălcându-se astfel prevederile autorizației. Nerespectarea prevederilor autorizației atrage după sine suspendarea și/ sau anularea, după caz, sancțiunea fiind menționată expres în cuprinsul autorizației de mediu nr. 220. În condițiile în care în autorizația de mediu nr. 220/2014, pentru spațiul de depozitare situat în Roman (…) are ca titular pe Rossal SRL, și în condițiiile în care reclamanta, în calitate de persoană juridică care desfășoară activități de gestionare a deșeurilor, și-a asumat obligațiile stabilite de Agenția pentru protecția Mediului Neamț în actul administrativ emis, obligația de preluare și efectuare a operațiunilor de dezafectare a platformei temporare pentru depozitarea deșeurilor îi aparține”.
Clar, concis și fără alte comentarii.
Valentin BĂLĂNESCU
Păreri ale oamenilor direct interesați sau direct implicați:
Iftime Petrariu, comisar șef al Gărzii de Mediu Neamț:
”Decizia nu ne interesează pe noi. Din punctul de vedere al Gărzii de Mediu, autorizația este pe numele operatorului Rossal și ei trebuie să transporte gunoiul. Noi nu mai avem ce le face. Legislativ, ce au făcut ei este doar contravenție, i-am amendat de 4 ori cu câte un miliard, două amenzi le-au plătit, două ne judecăm. Este clar că, din punct de vedere legislativ, suntem depășiți, legislația nu s-a mai schimbat din 2005”.
Dan Manoliu, senator de Neamț:
”Costurile vor fi mai mari pentru romașcani. Depozitul de la Girov funcționează și primește gunoi, chiar nesortat, fiindcă în norme se admite un procent de 35-40% gunoi nesortat. Municipiul Roman, însă, nu duce gunoiul la Girov, pe motiv că nu e corect să-l ducă nesortat… Se preferă depozitarea la groapa intermediară. Iar eu declar public, ca să știe cetățeanul, că această groapă nu va putea fi închisă cu pământ ca și cealaltă, pentru că este caz penal!”
Lucian Micu, primarul municipiului Roman:
”Am câștigat! Definitiv și irevocabil! Nu Primăria trebuie să dezafecteze platoforma, să ducă acele deșeuri!”.
Laurențiu Leoreanu, fost primar al Romanului:
”Noi, dacă am fi dus gunoiul direct la Girov, am fi sărit inelul intermediar – stația de sortare și transfer -, care este obligatoriu în Master Plan. Și, dacă duceam gunoi neselectat la Girov, eram oricând pasibili de amendă, pentru că nu respectam proiectul și indicatorii de performanță. Iar acești indicatori spun că gunoiul care se colectează din gospodării trebuie să meargă într-o stație de colectare-selectare și transfer, iar de aici gunoiul pleacă selectat și compactat. Ceea ce înseamnă că duceam o cantitate mult mai mică de gunoi la Girov, față de cât ar fi fost dacă am fi transportat noi de aici acolo (??? – n.n.) În situația asta, noi, neavând o prerogativă legală, trebuia să plătim automat transportul, plus taxa de groapă de gunoi către Consiliul Județean. În mod automat, aceste două costuri ar fi escaladat prețul gunoiului la Roman și prețul gunoiului la populație. Noi ce am urmărit prin această variantă, a gropii de gunoi intermediare? Să se finalizeze licitația – începută și întreruptă – pentru stația de colectare și transfer. În momentul acela, noi începem ruta și mergem cu gunoiul la stație, iar, ulterior, alocăm anul viitor bani de la buget și transportăm în timp și groapa asta intermediară. Problema e în curtea Consiliului Județean și ei trebuie să rezolve odată cu licitația, fiindcă apar niște ambiții… și cu ambiții nu se câștigă”.
Iulian Jugan, șeful Agenției pentru Protecția Mediul Neamț:
”Am notificat – Notificarea nr. 1 din data de 07.12.2017 – operatorul economic în ceea ce privește situația existent la Spațiul de stocare temporară din Roman. Ca urmare a solicitării CJ al GMN Neamț, am transmis către SC Rossal SRL Roman notificare prealabilă în vederea suspendării Autorizației de mediu. În prezent, suntem în conflict juridic cu operatorul economic, procesul afându-se pe rolul Curții de Apel Bacău, după ce APM Neamț a câștigat procesul la instanța de fond”.
Un comentariu
In afara firmei omniprezente in afacerile murdare ale judetului (si nu numai), un alt miros urat vine din partea unui mare sustinator din umbra al PSD-ului, marele Leoreanu. Mare lucru sa nu vrea vreun drept la replica dar nu pentru ca slujeste interesele banilor murdari din aceasta firma in detrimentul locuitorilor, ci pentru ca nu l-ati trecut si pe el pe lista scurta a nemtenilor cu bani si influenta (la inceputul articolului): Tarata, Stefan, Vantu, Arsene.