Primarul de Roznov nu se află în acest moment în cele mai bune relații cu partidul de guvernământ. Din momentul în care fata acestuia, șefă PSD de Roznov, consilier județean și om de bază la partid mult timp, a trecut la Pro România, a demisionat din partid și din Consiliul Județean, au început să cadă belelele peste tată, adică primarul încă la PSD. Ultima dintre ele: prefectul de Neamț, care a hotărât, brusc și dintr-o dată, să participe la o ședință a Consiliului Local Roznov, unde, mare poznă, nu au fost validați doi supleanți care, altă poznă, semnaseră adeziuni la un alt partid, Pro România. Dar pe care PSD i-a recuperat de buni, chiar dacă, potrivit statutului, își cam pierduseră calitatea de membri de partid. Că altfel ar fi avut probleme de majoritate, în condițiile în care credibilitatea este oricum compromisă în acest caz.
Pe principiul că nu e bine să folosești decât mâini care se pricep la moșmondit legea, Instituția Prefectului, în persoana Danielei Soroceanu, a hotărât să rezolve problema. Primul pas a fost să poată justifica operațiunea de desant administrativ, așa că dimineața s-a găsit un alt UAT cu ședință și la Bârgăoani s-a spart gheața. Firesc, a urmat Roznovul.
Ca să nu spună cineva că prezența ar fi una în afara legii, precizăm că art. 52 din Legea 215, a Administrației Publice Locale este permisivă: ”La lucrările consiliului local pot asista și lua cuvântul, fără drept de vot, prefectul, președintele consiliului județean sau reprezentanții acestora, deputații și senatorii, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului, secretarii și subsecretarii de stat, șefii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale din unitățile administrativ-teritoriale, în problemele ce privesc domeniile de responsabilitate a acestor servicii, precum și persoanele interesate, invitate de primar”. Plus că mai există și motivația unor reclamații, a precizat prefectul, care s-ar fi adunat la Prefectură, așa ca să fie mai multe argumente.
La ședință, Soroceanu prefectul a luat cuvântul, după ce a cerut voie, și a explicat cam cum este legea. Mai ales că un consilier a întrebat ce este cu cele două adeziuni. Explicația, simpatică, are o notă ușor de sesizat, mai ales dacă ești consilier local și nu vrei să ai de-a face cu mâna lungă a partidului: ”În momentul de față sunteți în situația în care ați primit în decembrie, ordine de încetare a mandatului înainte de termen, a doi consilieri locali. Consilieri locali care au fost excluși din partidul de pe lista pe care au fost aleși. Este o chestiune de partid, nu vă privește nici pe dvs., nici pe mine, nici pe doamna secretar, nici pe domnul primar, nici pe nimeni altcineva. Este o chestiune a acestui partid care a considerat, din diverse motive, vor stabili cei de la instanță dacă motivele au fost pertinente sau nu, nu intră în avizul de legalitate și din verificarea pe care prefectul, indiferent de prefect ca nume și ca persoană, nu intră în verificarea prefectului motivele pentru care au fost excluși și nici nu verifică dacă conform statutului partidului respectiv era îndreptățit partidul să-i excludă sau nu. (…) Odată cu vacantarea acestor locuri, singura condiție care trebuie luată în calcul la validare – de fapt aveți două, una ține strict de comisia de validare și una ține de mai multe considerente. Cea care ține efectiv de comisia de validare – dacă au fost sau nu au fost fraude electorale (…) iar pe cealaltă parte, la momentul validării, singur lucru pe care dvs. trebuie să-l luați în calcul este dacă pe lista partidului pe care a fost ales acel supleant, în cazul de față Partidul Social Democrat, a trimis prin conducătorul său, a formațiunii respective, adresă că este membru de partid.”
Demonstrația este corectă și, mai ales, coerentă până în acest punct. Ce urmează ține însă de o influențare nu prea subtilă a mentalului consilierilor. Li se sugerează că trebuie să voteze validarea și li se spune ceva despre un posibil abuz în serviciu. Așa, ca o consultație juridică ad-hoc și gratuită. ”Dacă partidul de pe lista căruia el a fost ales, consilierul respectiv, vă trimite la momentul validării, este singura condiție din legea 115/2015, este acolo un articol care spune clar că în momentul în care vine un supleant singura condiție este, pe lângă cea de fraudare de care v-am spus, a partidului pe lista căruia a fost ales sau alianța, să anunțe în scris că este membru de partid în momentul validării. Dacă în momentul de față dvs. sunteți în posesia unui document de la partidul pe lista căruia au fost aleși cei doi, nu aveți niciun fel de impediment. Din contră, puteți fi acuzați de abuz în serviciu,” a argumentat în continuare prefectul Soroceanu. Continuarea este tot o sugestie, cum că nu e treaba consilierilor și ar fi doar o reglare de conturi care ar trebui să fie între partide: ”Dacă cumva aveți știință că există alte indicii, sau partidul despre care pomeniți are alte indicii că s-ar fi întâmplat altceva, poate să atace o hotărâre. Deci trebuie să luați o hotărâre. Dacă luați o hotărâre prin care invalidați aceste mandat…Deci există cale procesuală dacă acel partid consideră că e membrul lui de partid și nu este al altuia. Mi s-a părut corect și onest să vă spun”, a explicat Daniela Soroceanu, prefect al județului Neamț.
Nu știm dacă luarea de cuvânt a prefectului de Neamț se încadrează în prevederile art. 52 din legea 215, mai ales că oricum hotărârile de la Roznov ar fi ajuns la Prefectură, pentru verificare de legalitate. Dar cum graba e mare pentru executat una bucată primar cu fiică rebelă, pentru a da un exemplu și altor posibili epigoni, e mai simplu și mai ales, mai eficient, ca verificarea să se facă direct pe teren.(V.B.)
Un comentariu
Pai nu e in concediu de astazi? Sau face ca atunci cand era la casa de sanatate, merge in concediu doar unde are interes (e trimisa)?