Decesul jandarmului Constantin Toma, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț, este subiectul unui proces de malpraxis. După ce a primit concluzia medicilor legiști privind cauzele decesului soțului la câteva ore de la internarea din 24 octombrie 2015, Ionela Toma a depus mai multe plângeri. Comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț a dat o rezoluție împotriva unui medic internist de la spitalul de urgență. Medicul internist a atacat acea decizie și a deschis proces împotriva Comisiei de malpraxis a DSP. Cauza a fost înregistrată în luna octombrie 2016, la Tribunalul Neamț. Dar, procesul a fost mutat la Judecătoria Piatra Neamț, instanța competentă să judece cererea medicului de anulare a actului administrativ al Comisiei de malpraxis. Din februarie 2017 procesul este la judecătorie, iar din luna decembrie a aceluiași an toate părțile – văduva, DSP, medicul acuzat, SJU – așteaptă expertiza medico-legală.
Astăzi, 17 ianuarie, este o nouă înfățișare în acest proces: “Expertiza medico-legală ar urma să ne parvină pe 28 ianuarie, după cum m-a informat Oficiul Juridic. Cunosc acest caz, al jandarmului Toma, care a decedat în anul 2015, în ATI. Familia lui a considerat că nu a fost bine îngrijit cu 6 luni înainte, când a fost internat în secția Medicină Internă, el având o splenectomie (n.n. – avea splina extirpată). A depus sesizări și la Colegiul Medicilor, și la DSP. Medicul nostru de la Interne a fost acuzat de malpraxis de Comisia de malpraxis a DSP și a contestat această decizie”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, director medical interimar al SJU Piatra Neamț.
Moartea lui Constantin Toma, la 42 de ani, a fost o surpriză și pentru colegii, prietenii și pentru toți cei care îl știau. Era angajat la Jandarmeria Neamț din anul 2007, subofițer la Detașamentul Mobil Piatra Neamț, juca rugby de 16 ani, inclusiv în Liga I. În ziua de 24 octombrie 2015, el a ajuns de două ori la spital: dimineață, la UPU, cu simptome de gripă, i s-a propus internarea în secţia Infecțioase, dar a refuzat, iar mai târziu a fost adus cu ambulanța. Oficiali ai SJU Neamț au declarat, la acea vreme, că pacientul era în șoc toxico-septic când a fost internat în ATI, unde a murit în câteva ore. S-a precizat că la necropsie n-au fost găsite leziuni care să conducă spre alte cauze și că decesul a fost ca urmare a șocului toxico-septic.
Au fost trimise la București probe pentru examenul histopatologic pe “diagnostic prezumtiv la deces de coagulare intravasculară diseminată, ca efect al unei infecții care a cuprins organele și sistemele. Există două ipoteze: fie este vorba de o formă severă de gripă atipică, fie o infecție cu germeni meningococi sau pneumococi – pacientul avea în istoric o splenectomie, iar acest lucru predispune la infecții cu germeni încapsulați. Așteptăm rezultatele la probele prelevate pentru a putea ajunge la o concluzie”, a precizat, atunci, purtătorul de cuvânt de cuvânt al SJU Neamț. (C.I.)