Medicii șefi de secții au fost consultați, astăzi, 16 ianuarie, în legătură cu proiectul viitorului corp de spital, ce se va construi în continuarea pavilionului nou al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț. Discuția a fost condusă de reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Neamț, instituția ce promovează această investiție. Dan Vasile Constantin, consilierul pe investițiile în sănătate al președintelui Ionel Arsene și Cătălin Chiței, administrator public, le-au prezentat șefilor de secții ideea proiectului. Medicii au aflat că noul corp de spital ar putea fi legat de actualul spital nou și extins până în dealul din spatele clădirii, cu soluții tehnice de acces gen “tunel”. Șefii de secții au fost chestionați inclusiv dacă noua viziune corespunde cu regulile funcționale pe fiecare din secțiile ce se vor bucura de noile spații.
Întâlnirea de astăzi, ce precede o variantă finală a proiectului, a dat prilejul șefilor de secții să-și expună părerile: “A fost o ședință condusă de domnul Dan Vasile Constantin și de domnul Cătălin Chiței cu șefii de secție, pentru prezentarea viitorului proiect al noului spital care se va face și pentru consultarea cu șefii de secții. Scopul a fost de a vedea proiectarea, macheta, ca medicii șefi să-și spună punctul de vedere despre construcție, despre distribuția saloanelor, obiecții și așa mai departe. Este vorba despre noul spital ce se construiește în continuarea pavilionului chirurgical și au lipsit medicii șefi din secțiile care deja au structură pavilionară”, a declarat dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Neamț.
Cătălin Chiței afirmă că ședința de astăzi, de la spital, a avut ca scop principal strângerea detaliilor ce ar putea fi cuprinse într-un eventual viitor proiect de investiție: “Nu a fost ședință a Consiliului de Administrație, a fost o discuție informală cu șefii de compartimente și cu șefii de secții. Nu s-au luat decizii, nu s-a votat nimic, pur și simplu a fost o discuție informală. Cât despre spitalul nou, este doar o idee și am cerut opinia cadrelor medicale în ceea ce privește o anumită listă de dotări, în perspectivă. Dacă va exista vreun anunț despre un eventual proiect de spital nou, îl va face domnul președinte când va fi cazul. Adunăm propuneri, idei, să vedem până la urmă ce va fi”.
Se pare că, acum, CJ Neamț suflă și-n iaurt, după scandalul (nestins) cu reabilitarea Pediatriei. Rămâne de văzut dacă va fi un proiect și dacă acesta va conține propunerile medicilor șefi. (C.I.)
Un comentariu
Actualul ”spital nou” ne e chiar atât de nou. Dacă mai luăm în calcul și structura acestuia (amplasament, compartimentare, acces etc), o să ne dăm seama că se încearcă cârpirea unui mastodont nefuncțional, care colcăie de microbi foarte rezistenți, în care personalul medical nu are spațiu vital pentru a-și exercita profesia.
La subsol – bucătărie, la parter un UPU supra-aglomerat și întortocheat, plus farmacie (nu poate fi relocată?), plus laborator și radiologie, pe etaje – un amalgam de secții care nu ar trebui să se intersecteze, saloanele cu expunere sud-sudvest (deci, deloc confortabile pentru pacienți) șamd.
Oamenii aceștia nu înțeleg, oare, că e un fel de pipi contra vântului?
Într-o curte în care există deja două clădiri cu risc seismic, plus alte câteva, plus biserică și tot așa, te apuci să mai încropești ceva, doar-doar… hmmm, ne-am cam prins!
Alooooo!
Stimați domni, de obiective SMART ați auzit?
Dacă da, încercați să vedeți cât de SMART este obiectivul supus discuției informale.
Construiți o maternitate și o pediatrie nouă, folosiți spațiile eliberate pentru alte secții. Faceți ceva cu policlinica (bătrână și aia) – duceți acolo specialități precum endocrinologia, reumatologia, recuperare medicală…. nu știu.
Orașul arată la fel: saturat de construcții fără sens, cu străzi transformate în parcări, mizerabil!
În marile orașe occidentale (metropolitanele alea, he-he…) spitalele regionale, departamentale, se construiesc în afara acestora, nu în centru. Și au parcări (pentru ambulanțe, pentru personal, pentru autobuze, pentru pacienți și aparținători), au și heliport, au și căi de acces funcționale și câte și mai câte.
Suntem în 2019, tovarăși!