După ce a dispus, pe final de an 2018, ca numărul claselor profesionale să crească din toamna acestui an, prin alocarea a 35% din locurile la clasa a IX-a în liceele tehnologice, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu propune și bacalaureat diferențiat.
Ideea a două tipuri de bacalaureat, unul distinct pentru absolvenții învățământului profesional, ar urma să fie prinsă în noua lege a Educației. Ministrul Andronescu vrea, potrivit potrivit interviului acordat hotnews.ro, ca bacalaureatul să fie structurat ca un examen național pentru absolvenții liceelor teoretice care țin ridicat procentul de promovabilitate. Pentru elevii din liceele tehnologice se pregătește un examen de final adaptat profilelor, tocmai pentru că aceste școli nu pot ține pasul cu performanța celor teoretice. „N-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional, să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală”, declară ministrul Educației.
Ecaterina Andronescu a mai punctat că nu agreează admiterea pentru clasa a IX-a și că noua lege va menține evaluarea națională și repartizarea computerizată. În schimb, nu exclude introducerea unei evaluări pentru elevii care vor să continue să învețe și în ultimii doi ani de liceu, care nu fac parte din învățământul de stat obligatoriu.
În prezent se lucrează la elaborarea unei noi legi a Educației și forma finală a proiectului va fi supusă dezbaterii publice. Potrivit acordului semnat cu sindicatele din învățământ, noua lege a Educației ar urma să fie adoptată de guvern până la data de 31 martie 2019.
(C.I.)