Directorul Direcției pentru Cultură Neamț a anunțat, într-o conferință de presă organizată luni, 28 ianuarie, la sediul instituției, care sunt proiectele pe care dorește să le pună în practică în anul 2019. Au fost amintite cele ce privesc promovarea arhitecturii tradiționale, înființarea titlului de ”tezaur uman viu”, dar și ajutorul pe care unii administratori de monumente l-ar putea primi pentru conservare sau restaurare.
”Norocul a făcut ca, în anul 2018, veniturile noastre să fie destul de consistente și am luat decizia ca, în anul 2019, să participăm și noi cu fondurile care ne-au rămas la bugetul de venituri proprii la reabilitarea unui monument istoric. Este prima dată când vom reuși să facem acest lucru. Ne-am dorit acest lucru, dar bugetul nu ne-a permis și vom vedea, în funcție de starea de conservare, vom face o analiză și vom decide care este monumentul la care vom contribui pentru îmbunătățirea stării de conservare. În domeniul patrimoniului imaterial, vom încerca anul acesta să întocmim primul dosar de acordare a titlului de tezaur uman viu. Ne-am gândit să începem un prim demers, să începem procedura și cum vom reuși să mergem până la capăt cu acest dosar. Cu siguranță nu va fi ușor, dar, pentru că suntem hotărâți, sperăm să reușim”, a spus Rocsana Josanu.
În același context, Rocsana Josanu a adăugat că, dacă se va reuși întocmirea dosarului pentru titlul de ”tezaur uman viu”, acesta va fi acordat cel mai probabil Ioanei Dandu, din comuna Bicaz Chei, personaj al cărui portret îl puteți citi în Mesagerul de Neamț, aici. (I.Ș.)