• interviu cu Eugen Pancu, directorul Poliției Locale Piatra Neamț
– Care este bilanțul pentru anul 2018? A fost mai bine sau mai greu ca în anii trecuți?
Eu cred că, în ultimii doi ani, Poliția Locală a municipiului Piatra Neamț, prin efortul nostru, al tuturor, al conducerii primăriei și al primarului Dragoș Chitic, a reușit să asigure la cote maxime un climat de ordine și siguranță în municipiu. Este adevărat, întotdeauna există și loc de mai bine. Încercăm prin toate metodele ca acest ”mai bine” să se întâmple și să reușim, în continuare, să câștigăm încrederea celor în slujba cărora suntem puși, cetățenii municipiului Piatra Neamț.
Bilanțul este reprezentat de cifre și statistici, greu de descifrat poate pentru unii, dar, per general, noi, cei de la Poliția Locală, putem spune că am încercat – și am și reușit într-o măsură destul de mare – să scădem infracționalitatea stradală și să asigurăm liniștea locuitorilor municipiului.
La nivelul Poliției Locale Piatra Neamț, la sfârșitul anului 2018, pe baza principalilor indicatori stabiliți de Consiliul Local, comparativ cu 2017, situația se prezintă astfel: pe întreg parcursul anului 2018, au fost aplicate 9.652 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.723.365 lei, din care 8.200 amenzi și 1.452 avertismente, față de 8.351 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.549.079 lei, aplicate în anul 2017, ceea ce reprezintă o creștere cu 15,57% la sancțiunile contravenționale aplicate și cu 11,25% în ce privește cuantumul acestora, față de anul precedent. De exemplu, cele mai multe sancțiuni contravenționale, 3.332 de amenzi, au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 61/1991 R, privind normele de convieţuire socială, a ordinii și liniştii publice. În menținerea ordinii și liniștii publice, Poliția Locală Piatra Neamț are în atribuțiuni și acțiunile punctuale, zilnice, de la o parte dintre unitățile de învățământ din oraș – Colegiul Național ”Petru Rareș”, Colegiul Național de Informatică, Colegiul Național” Gheorghe Asachi”, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, Liceul Teologic, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu”, Școala Gimnazială nr. 8, Scoala Gimnaziala nr. 11, Școala Gimnazială nr. 5 și Școala Gimnazială nr. 7 – la afluirea/ defluirea elevilor la sau de la cursurile școlare, în baza Planului Teritorial Comun de Acțiune Cadru, elaborat de IPJ Neamț, precum și pe linie de combaterea cerşetoriei, în special în zona principalelor centre comerciale și în piețe. Privind per ansamblu și făcând o comparație cu anii 2016 și 2017, în anul precedent, se poate vedea o creștere a numărului total de sesizări ajunse la instituția noastră. Acestea aproape s-au triplat – în 2016 au fost 398 sesizări, în 2018 au fost 905 -, ceea ce înseamnă că cetățenii municipiului Piatra Neamț au început să aibă încredere în Poliția Locală și apelează din ce în ce mai des pentru a ne sesiza sau a sesiza problemele cotidiene ce țin de ordine publică sau, în general, de nerespectarea legislației locale.
Și monitorizarea prin sistemul video, conectat la Dispeceratul Poliției Locale Piatra Neamț s-a dovedit a fi eficientă. Acest lucru a permis furnizarea, în 37 de cazuri, de imagini către organele de cercetare, în vederea soluționării dosarelor penale aflate în lucru, la IPJ, parchet, instanțe. În concluzie, în 2018, efectivele de ordine publică din Poliția Locală Piatra Neamț au constatat 49 infracțiuni în flagrant – 9 cu patrulele proprii și 40 cu patrulele mixte, formate din polițiști locali și polițiști din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – și au aplicat, în total, 6.265 de sancțiuni contravenționale, din care 5.629 de amenzi în valoare de 709.105 lei și 636 de avertismente. Comparativ cu anul 2017, când au fost constatate 55 de infracțiuni în flagrant – 16 cu patrule proprii și 39 cu patrule mixte -, înregistrăm o scădere cu 10,90% la numărul infracțiunilor constatate în flagrant, ca urmare a scăderii generale a infracționalității stradale. Comparativ cu 2017, când au fost aplicate 4.860 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 501.485 lei, înregistrăm o creștere cu 28,90% la numărul de sancțiuni aplicate și cu 41,40% la cuantumul amenzilor.
Prin creșterea numărului de patrule de ordine publică, ca urmare a încadrării de personal, s-a realizat o mai bună acoperire a orașului, în conformitate cu Planul de ordine și siguranță publică. Astfel, s-a realizat asigurarea în fiecare cartier a cel puțin una-două patrule pedestre sau auto, precum și menținerea în permanență a unei patrule pedestre de ordine publică în zona cea mai aglomerată – Piața Centrală.
Aceste măsuri, coroborate cu misiunile poliției naționale și ale efectivelor de jandarmi, au avut drept consecintă reducerea cu 17,94% a infracțiunilor stradale de furt, tâlhărie și a altor fapte cu violență.
De asemenea, au fost făcute acțiuni sau controale în privința protecției mediului, a disciplinei în construcții, a transportului în comun sau în regim taxi și a tot ce înseamnă respectarea legii în domeniul comerțului. Și aici au fost aplicate sute de sancțiuni, pentru că oamenii trebuie să se obișnuiască să respecte legea și hotărârile Consiliului Local din comunitatea în care trăiesc.
– Cum colaborați cu celelalte instituții ale statului care se ocupă de respectarea legii – Poliția Națională, Inspectoratul pentru Jandarmi?
– Avem o strânsă colaborare, în baza unui protocol, atât cu IPJ Neamț, cât și cu Jandarmeria, și cu Primăria Piatra Neamț, pentru mentinerea ordinii și liniștii publice. În cursul anului 2018, cooperarea între cele trei instituții a avut ca obiectiv prioritar mentinerea ordinii și liniștii publice și creșterea gradului de siguranță publică a cetățenilor. S-a acționat, totodată, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente școlilor repartizate, la intrarea și ieșirea elevilor de la cursuri, precum și pe linie de siguranță rutieră.
– Ce vă doriți pentru anul acesta și cum credeți că va fi bugetul instituției pe care o reprezentați?
– Toate cheltuielile efectuate în această perioadă au fost în limitele fondurilor bugetare aprobate de ordonatorul principal de credite, care este municipiul Piatra Neamţ, prin bugetul aprobat pentru anul 2018, care a fost de 6.490. 000 lei. Așteptăm aprobarea bugetului pentru anul acesta și vom vedea ce va fi.
Pentru 2019, ne propunem creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, protejarea patrimoniului, siguranță stradală și rutieră. Totodată, consolidarea și dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu comunitatea, creșterea încrederii cetățenilor în instituția Poliției Locale, prin soluționarea promptă a tuturor sesizărilor cetățenilor, este un obiectiv important pentru noi. În măsura posibilităților financiare, ne dorim extinderea rețelei actuale, de 58 de camere supraveghere video, până la 100 de camere, amplasate în celelalte locuri pretabile comiterii de fapte antisociale. Dorim să intensificăm acțiunile Poliției Locale în ideea reducerii fenomenului cerșetoriei și a fluidizării traficului în zonele aglomerate.
Irina ȘTEFĂNESCU
Un comentariu
Si infractiunile comise de catre conducerea Politiei Locale au fost luate in calcul?ca sunt destule.