În prezent, o stațiune turistică de nivelul orașului Târgu Neamț nu are prea multe lucruri cu care să iasă în evidență, cel puțin în privința infrastructurii. Sunt, însă, câteva lucruri care pot constitui valori, cu posibilitate enormă de câștig, în condițiile în care zona se va dezvolta turistic sau când va începe proiectul autostrăzii Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș. Este vorba despre terenuri. Iar când terenurile sunt în jurul unui obiectiv de categorie grea, precum Cetatea Neamțului, deja se întrevede jackpot-ul.
În ediția de față, vă prezentăm un exemplu despre ce înseamnă bătălia pentru ocuparea celor mai bune zone și prin ce metode de poate obține teren la poalele Cetății. Fără licitație. Doar prin schimb.
* Cuiul lui Pepelea: o terasă și-un grup sanitar
În vara anului 2010, era scoasă la concesiune o porțiune de teren situată pe Aleea Cetății, în scopul amenajării unei terase și a unui grup sanitar atât de necesar într-o zonă cu aflux mare de turiști, de multe ori grupuri de copii. Terenul e chiar în fața restaurantului motelului Casa Arcașului, alături de un alt restaurant apărut în zonă, proprietatea unui om de afaceri local, dl. Dumitru Agafiței. Evident, zona e extrem de dorită de cei care și-ar dori să presteze servicii cu folos și, în primul rând, de cei care deja sunt jucători activi în arealul turistic.
La licitația din 2010, nu s-a înscris nimeni în iunie, dar, în septembrie, Supercoop Târgu Neamț face o cerere către Primărie, anunțându-și interesul pentru 450 mp, care-i cuprindeau și pe cei 200 inițiali. Prețul oferit – 5,25 euro/mp – era dublu față de cel de pornire, iar ofertantul se obliga să construiască o terasă și un grup sanitar la care turiștii să aibă acces liber.
Procedura a fost anulată. Pentru că ar fi existat un singur ofertant. Nu s-a găsit alt motiv la vremea aceea și, astfel, terenul a mai stat doi ani ”liber de sarcini”. Am încercat să-l contactăm pe fostul primar Decebal Arnăutu, pentru un punct de vedere, dar, din păcate, nu am reușit.
Rămâne cert că Supercoop a dovedit lipsă totală de orientare, fiindcă s-a prezentat doar cu sine la licitație, nu și-a adus ajutoare.
Pe 12 februarie 2012, are loc o nouă licitație publică în vederea concesionării aceluiaşi teren de 450 mp! De data asta cu noroc: caietul de sarcini a fost achiziționat de trei societăți – Geneza Comimpex SRL, AGPAV SRL și Alm Marval SRL.
Comisia – constituită din preşedinte ing. Ioan Rusu, secretar – ref. M. Amihăiesei, plus jurist Laura Maftei, economist Carmen Tănasă, ing. Sorin Durbacă Sorin și consilierii locali Vasile Cojocaru şi Iulian Brodoceanu – a ananlizat ofertele și a stabilit ca terenul să fie concesionat societăţii AGPAV SRL, pentru 2,53 euro/mp/an. Orice comparație cu oferta anterioară, dublă, a celor de la Supercoop, este inutilă.
Ținând cont că, la tura asta, au fost trei ofertanți, licitația s-a considerat regulamentară, procedura legală și rezultatul valabil, consemnat pentru posteritate, arhivă și ulterioară cercetare într-un proces verbal.
* 2 în 1 sau cum se pudrează o licitație cu pospai de legalitate
Discuția în acest moment nu e că, de când s-a văzut cu terenul, firma în cauză n-a mai pus grupul social la dispoziția turiștilor. Acesta e alt subiect, care ar fi de interes pentru cei de la Primărie, care urmăresc modul de respectare a unui caiet de sarcini.
Obligatorie este, însă, discuția pe un alt aspect al celebrei proceduri.
Două dintre societățile care au depus oferte par să împartă același telefon, același e-mail și, de ce nu, același patron/ acționar. E vorba de Geneza Comimpex și AGPAV, ambele din Târpești.
Numitorul comun este dl. Dumitru Agafiței, administrator și asociat, telefonul comun, cel puțin în documente, este 0233-791.944, iar e-mail-ul comun este [email protected]. Cum cele două firme au depus oferte diferențiate de numai 2 eurocenți, se poate bănui că dl. Dumitru Agafiței de la Geneza a discutat cu Dumitru Agafiței de la AGPAV când și-au pregătit ofertele. Dacă este așa, măcar legalitatea invocată în procesul verbal ar putea fi pusă sub semnul îndoielii. Nemaivorbind că a treia firmă a depus o ofertă similară cu a celor de la Geneza, exact ce trebuia ca să piardă. Nu mergem mai departe cu cercetările, ca să nu ajungem să vorbim despre un 3 în 1 privitor la ofertanți, dar direcția pare să fie spre un penal evident. Nu al celui care cere, ci al celor care au dat fără să verifice sau fără să țină cont de realități pe care le cunoșteau foarte bine.
Revenind la legalitate, să consemnăm că nu au existat trei oferte decât pe hârtie. În realitate, dl. Agafiței a licitat contra domniei sale și a ieșit câștigător glorios. Că nu a dat drumul toaletei publice poate fi un semn al unor disensiuni sau frământări interioare al dublului patron.
* Subiectul revine în actualitate: un schimb de terenuri pentru a deveni proprietar
Când e să se alinieze astrele de la Târpești la Târgu Neamț, nimeni nu se mai poate împotrivi. Omul de afaceri Dumitru Agafiței are în proprietate un teren pe strada Cuza Vodă. Pe care ar vrea să-l dea la schimb Primăriei, pentru terenul de la poalele Cetății, pe care-l are în concesiune.
Deloc surprinzător, niște cetățeni care locuiesc în jurul terenului dlui Agafiței cer primăriei locuri de parcare taman pe acel loc, ceea ce îl obligă pe primar să supună doleanța lor Consiliului Local.
Primarul Daniel Harpa este clar: ”Primăria Târgu Neamţ deţine o suprafaţă de teren ce a fost dată în concesiune societăţii care deţine pensiunea La Cetate. Patronul pensiunii, domnul Agafiţei, şi-a exprimat dorinţa de a face un schimb de teren cu primăria, acesta deţinând o suprafaţă de teren cumpărată de la Telecom cu ani în urmă, care se află pe str. Cuza-Vodă, în spatele unor blocuri şi unde cetăţeni ai oraşului îşi parchează maşinile. Chiar azi am primit o solicitare de la un grup de cetăţeni care au parcate maşinile pe proprietatea dlui Agafiţei. Voi informa Consiliul Local pentru a vedea care este baza legală şi dacă sunt de acord să se facă acest schimb de teren şi, totodată, de a rezolva problema parcărilor în acea zonă. Dorim ca, pe acel teren, să facem parcări de reşedinţă. Evident, vor urma proceduri de evaluare a terenului şi altele”.
Coincidența dintre solicitarea dlui Agafiței și cererile cetățenilor nu trebuie să surprindă. Mai ales că nu se poate compara valoarea de piață a celor două terenuri. Ori poate dl Agafiței va amenaja singur zona, va face parcări, pe care le va pune la dispoziție solicitanților din zonă, contra cost. O afacere de viitor, cu bani asigurați.
Iar Primăria Târgu Neamț va analiza documentele licitației din 2012, va vedea dacă a fost respectat caietul de sarcini și dacă, nu cumva, a fost încălcat principiul concurenței loiale. Dacă s-a întâmplat asta, va duce mai departe analiza, spre fapte, și va rezilia un contract care nu a fost îndeplinit. Și va scoate terenul la licitație, una cu ofertanți fără numitor comun, câștigând net mai mulți bani decât acum, bani cu care se mai pot achiziționa acțiuni la Băile Oglinzi sau care pot fi folosiți în infrastructura orașului.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Naravurile-s prea multe !!!