În ziua de 29 ianuarie, Florin Ionuț Apostoae, directorul Spitalului din Târgu Neamț, împreună cu fratele său, Laviniu Apostoae şi cu cumnata sa Camelia Apostoae, au fost prezenţi la primul termen de judecată din anul acesta, în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție. Iar dosarul este impresionant, cel puțin ca număr de file, pentru că prejudiciul – de 537.300,42 lei – e oarecum modest, comparativ cu al multor “clienți” DNA din județul Neamț. Dosarul, aşadar, are nu mai puţin de 7 volume, fiecare a câteva sute de file, ceea ce explică, în multe cazuri, întârzierea cu care DNA trimite în judecată inculpați ale căror fapte datează de ani de zile. Familia Apostoae nu face excepţie pentru că trimiterea în judecată este din vara anului trecut, în vreme ce faptele sunt din perioada 2011-2013. Procurorii DNA au stabilit: “În contextul derulării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile – „Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răucești, județul Neamț”, inculpații Apostoae Camelia și Apostoae Florin Ionuț, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Laviniu – Constantin, au folosit în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea nedrept a sumei totale de 537.300,42 lei.
O parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de inculpatul Bîzu Ilie care, deși câștigase licitația de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările contractate, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză urmând ca pe parcursul procesului penal să precizeze în concret suma solicitată.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Apostoae Camelia, Apostoae Florin-Ionuț și Apostoae Laviniu-Constantin”.
În timpul procedurii de cameră preliminară toţi inculpaţii au formulat cereri, care au fost respinse atât la Tribunalul Neamţ, cât şi la Curtea de Apel Bacău, ambele instanţe constatând “legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 195/P/2015 din 29.06.2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău”.
După primul termen, din luna decembrie 2018, procesul a intrat în linie dreaptă şi a ajuns în faza administrării probatoriului. La termenul de pe 29 ianuarie a fost audiat reprezentantul SC Tehnostar SRL Târgu Neamţ, o firmă de construcţii. În dosar exista un document semnat şi ştampilat de el, numai că judecătorul nu a reuşit să-l găsească nici în volumul 6 şi nici la începutul volumul 7, iar acest lucru a fost consemnat de către grefieră. Iar martorul nu-şi mai aducea aminte, cel puţin aşa a declarat, având în vedere că “fiind vorba despre licitaţii sunt o mulţime de acte de făcut, iar unele sunt tipizate”. A precizat apoi că oferta a fost făcută aşa cum trebuie pentru o licitaţie reală, iar scopul lui a fost de o câştiga. Pornind de la aceste detalii, procesul se anunţă interesant din mai multe puncte de vedere. Unul, deloc de neglijat, fiind posibilitatea de recuperare a prejudiciului care este de 265.407 lei în sarcina Cameliei Apostoae şi de 271.892 de lei în cea a cumnatului ei, dr. Florin Ionuț Apostoae.
C.M.