Ajuns în faza audierii martorilor, cu o pauză de un termen, cauzată de recuzarea instanţei, procesul în care Ionel Arsene este judecat pentru trafic de influenţă a adus în faţa instanţei două nume importante. Este vorba despre Mihai Lupu, fost deputat PNL de Constanţa două mandate, preşedinte al Comisiei de transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor vreme de 3 ani, în perioada în care a fost parlamentar, şi deţinătorul unui pachet important de acţiuni în cadrul SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, firma în jurul căreia a fost ”construit” – pentru a păstra registrul – întregul dosar al procurorilor DNA. Al doilea nume, în ordinea audierii nu neapărat a importanţei, este cel al lui Iulian Jugan, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, funcţie din care avea în subordine Administraţia Naţională Apele Române.
Conform procurorilor DNA, ”la data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale”. Societatea comercială în cauză este SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, reprezentanţii acesteia, cu funcţii de conducere, fiind audiaţi la termenul trecut al procesului. Depoziția lui Ioan Careja, director general și președintele Consiliului de Administrație al companiei, precum și declarația lui Costel Moga, directorul economic al aceleiași societăți au fost deja relatate de Mesagerul. Vizau, în principal, definirea comisionului de 5% (detalii aici). ”În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat”, se precizează în acelaşi comunicat al DNA Bacău. Scopul audierii martorilor a fost lămurirea situaţiei de fapt. Ambii au jurat pe Biblie şi ambii au declarat că-şi menţin declaraţiile date în faza de urmărire penală. Procurorul DNA, prezent la şedinţă, a avut întrebări doar pentru Iulian Jugan.
* Mihai Lupu: ”Din partea conducerii SC Construcţii Hidrotehnice SA nu mi-a spus nimeni că s-ar fi solicitat comisioane”
”În perioada 2008-2016 am fost deputat PNL de Constanţa”, a declarat Mihai Lupu în faţa instanţei. ”Când am intrat în politică, am încetat orice activitate la SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, unde achiziţionasem, anterior, cel mai important pachet de acţiuni. Societatea se ocupă cu amenajări hidrotehnice şi regularizări de albii, dar după 2012, din cauza nefinanţării proiectelor aflate în derulare, societatea a fost afectată sever, pierzând mai bine de 500 de angajaţi. În aceste condiţii, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie m-au consultat, întrebându-mă ce este de făcut. Le-am spus să efectueze demersuri legale, în sensul de a adresa memorii şi solicitări la forurile decidente. Din 2013 şi până în 2016, am fost preşedinte al Comisiei de transport şi infrastructură din Camera Deputaţilor, vicepreşedinte fiind Arsene Ionel. Am aflat că la Ministerul Mediului era secretar de stat tot un membru PSD şi i-am solicitat lui Arsene Ionel să-mi indice o persoană căreia pot să-i înaintez un memoriu privind situaţia SC Construcţii Hidrotehnice SA, iar acesta mi l-a indicat pe Jugan Iulian. M-am întâlnit cu acesta de două ori, pe holurile Parlamentului, prima oară întrebându-l ce demersuri trebuie făcute şi a doua oară dându-i o copie după memoriu, doar ca să fiu sigur că a ajuns la dumnealui. Aceste demersuri nu au avut niciun efect, pentru că n-au fost urmate de alocarea de fonduri pentru lucrările care se aflau în derulare. În perioada în care am lucrat cu Arsene Ionel în aceeaşi comisie, am avut cu acesta o relaţie corectă şi principială, nu am ajuns să fim prieteni, dar aveam o relaţie normală cu o persoană care era locţiitorul meu atunci când lipseam. Nu am sesizat ca Arsene Ionel să fi manifestat vreun interes particular pentru vreo anumită lucrare. Din partea conducerii SC Construcţii Hidrotehnice SA nu mi-a spus nimeni că s-ar fi făcut intervenţii sau s-ar fi solicitat comisioane pentru finanţarea lucrărilor”.
* Profil de martor
Despre Mihai Lupu și ”neimplicarea” lui în activitatea SC Construcții Hidrotehnice SA Iași s-au scris zeci de articole în toată presa, el fiind considerat campionul contractelor cu statul. Societatea pe care o controlează – pentru că deține 35% din acțiuni, cumpărate în 2009, de la salariați – a început să primească, fără licitație, contracte în valoare de milioane de euro pentru lucrări de amenajare și regularizare a albiilor, în special după inundații.
Conform presei centrale, ”După intrarea în firmă a deputatului, au apărut brusc creşteri în contabilitatea firmei. De exemplu, profitul societăţii s-a înzecit. Dacă în 2008, firma înregistrase un profit de 600 de mii de lei (140 de mii de euro), în 2009, anul intrării deputatului în firmă, profitul a sărit la 6,5 milioane de lei (1,5 milioane euro). Şi cifra de afaceri a crescut spectaculos, de la an la an. De la 24 de milioane de lei (5,7 milioane euro), la 92 de milioane de lei (22 de milioane de euro), în 2009. Iar lanţul miracolelor continuă. După venirea lui Lupu, afacerile cu statul au sporit uluitor. Potrivit site-urilor de licitaţii publice, doar în 2010 numărul contractelor încheiate de Construcţii Hidrotehnice cu statul au fost triple faţă de numărul contractelor încheiate în 2009, 2008 şi 2007 la un loc”.
* Iulian Jugan: ”Arsene Ionel mi-a cerut să-i aduc la cunoştinţă tot ce fac în calitate de secretar de stat”
După ce lucrurile păreau că se clarifică într-un anumit sens, Iulian Jugan, actual director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, cu statut de funcţionat public, a explicat, la cererea instanței, cum a ajuns secretar de stat: ”Propunerea pentru această funcţie, pe care am deţinut-o în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, a fost făcută de organizaţia PSD Neamţ, preşedintele acesteia fiind Arsene Ionel. În principal, aveam ca atribuţii coordonarea activităţii ANAR, care avea în derulare peste 300 de lucrări în toată ţara, unele dintre şantiere fiind deschise înainte de 1989. Am constatat, în mod cert, că nu există fonduri pentru finanţarea tuturor lucrărilor, dar nu există nici criterii clare de prioritizare a acestora. La un moment dat, inculpatul Arsene Ionel mi-a solicitat să fac demersuri pentru ca lucrările pe care le executa SC Construcţii Hidrotehnice SA Iași să fie finanţate, iar martorul Lupu Mihai mi-a prezentat o listă cu lucrările care erau în curs. Întrucât era deja jumătatea anului, fonduri pentru aceste lucrări nu puteau fi obţinute decât fie printr-o rectificare bugetară, fie prin realocarea finanţărilor alocate deja altor lucrări. Aceasta ar fi presupus redactarea unor documente care să justifice realocarea. Am avut mai multe discuţii cu Arsene Ionel vizând această problemă, iar el mi-a solicitat să fac demersuri în sensul alocării de resurse, spunându-mi că voi fi recompensat dacă acest rezultat va fi obţinut. Eu am tergiversat efectuarea acestor demersuri, pe de o parte având reţineri pentru că era vorba de o sumă foarte mare, iar pe de altă parte pentru că nu eram convins că argumentele pe care le-aş putea invoca ar fi solide. În final, n-au mai fost discuţii pe acest subiect”.
Răspunzând la întrebările procurorului DNA, Iulian Jugan a confirmat declaraţiile date în cursul urmăririi penale: ”Arsene Ionel mi-a cerut să-i aduc la cunoştinţă tot ceea ce fac în calitate de secretar de stat, spunându-mi explicit «Oricine vrea ceva de la tine să treacă mai întâi pe la mine!». După discuţia despre finanţarea lucrărilor, în momentul în care mă contacta, ştiam că acesta va fi subiectul principal al discuţiei, el interesându-se asupra demersurilor pe care le fac. Mă trata ca şi cum aş fi fost la dispoziţia lui non-stop. Mi-a cerut să-l însoţesc la toaletă, în timp ce eram la o terasă, nu mai reţin dacă la Hilton sau la Athenee Palace, şi a dat drumul la apă şi la uscătorul de mâini, timp în care am discutat despre aceleaşi demersuri. Am rămas cu impresia că acestea erau măsuri de precauţie, pentru ca discuţia să nu poată fi auzită de cineva. Prin acea recompensă, eu am înţeles că urma să primesc o sumă de bani. În discuţiile pe care le-am avut, erau vizate doar lucrările executate de Construcţii Hidotehnice Iaşi, nu și de alte companii. Îmi atrăgea atenţia, constant, că am fost numit la propunerea PSD Neamţ”.
Întrebat dacă se simte ameninţat în vreun fel, după ce i-a mărturisit lui Radu Constantin Secuiu (fost membru PSD, fost membru PNL și actual fruntaș Pro România în județul Neamț) că îi este frică de Ionel Arsene, Iulian Jugan a răspuns ferm: ”Nu!”.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 februarie, când va continua audierea martorilor.
Cristina MIRCEA
P.S.: În sprijinul ideii de ”demersuri legale”, reamintim că SC Construcții Hidrotehnice SA Iași a fost implicată în două dosare DNA, care s-au judecat la Tribunalul Neamț. În ambele cazuri este vorba despre ingineri cu funcții în cadrul Hidroelectrica. Unul dintre ei a primit peste 700.000 de lei mită și, ulterior, un an și 10 luni de închisoare, iar al doilea 2,1 milioane de lei și a fost achitat, în primă instanță. Procesul celui din urmă se află, în prezent, pe rolul Curții de Apel Bacău.