Într-un oraş aparent liniştit aşa cum este Târgu Neamţ, ideea unui reportaj despre viața de noapte poate părea un pic deplasată. Nu că n-ar fi locuri unde să se poată întâmpla ceva care să atragă doritori. Există. Iar orașul nu este chiar atât de liniștit precum pare. Există mașini de fițe, conduse de băieți de bani gata – și e vorba de bani mulți! -, există localuri, nemaivorbind despre interesele celor care se implică în afacerile din oraș. Există tot felul de frății, de la cele ale vinului până la ale fraților investitori de lângă Prut. Un prim episod pe tema vieții nocturne l-am documentat alături de un echipaj al Poliției Locale, aflat în patrulare obișnuită, într-o seară de sâmbătă, după ora 22. De serviciu, Florin Tofan, şeful Poliţiei Locale, și poliţistul local Ştefan Diaconu.
Viaţă de noapte în parcări
Primul traseu, spre Staţiunea Băile Oglinzi, pe străzi liniștite și binișor luminate. Puțini trecători, spre deloc, având în vedere zona de case. Singurul lucru care a ieșit în evidență a fost o dubă cu geamurile aburite, parcată pe o străduță din spatele stațiunii. În mașină, probabil o pereche de îndrăgostiți, care, la vederea noastră, au dispărut în noapte, spre un loc mai liniştit şi departe de ochii curioşilor.
Poliţistul local de la staţiune vine și dă raportul – nu sunt probleme – şi îndrăznește un pronostic că noaptea va fi probabil liniştită, ca de obicei.
În stațiune, nişte piese mari de şah aşteptau probabil clienţi, pentru a fi mutate. Poate când vor veni și investițiile reale, se va putea juca o partidă între turiști. Până atunci, totul rămâne de decor.
Ajungem şi la fosta groapă de gunoi a oraşului, unde o barieră taie calea. Semn clar că pe acolo nu se trece, mai ales că există şi o cameră video pe un stâlp. La întoarcere, prin centrul oraşului, nici ţipenie de om. E adevărat că şi temperatura de afară nu dă ghes, doar câteva maşini mai circulau pe străzi. Multe dintre ele se îndreptau spre stadion. Noi, însă, ajungem la un club. Mai exact în parcarea lui, unde câţiva tineri trăgeau cu sete din ţigări. E linişte, deocamdată.
Un alt punct care oricând poate deveni sensibil: spitalul orășenesc. Și aici un polițist local dă raportul care sună la fel: nu au fost probleme şi totul se află sub control. Dacă ar fi ceva ce sare în ochi chiar și noaptea este sistemul de operare electronic de taxare. Florin Tofan explică: a fost montat în luna decembrie şi cât de curând va fi pus în funcţiune. Cei care vor intra cu mașina în curtea spitalului vor plăti o taxă. O soluție de făcut bani și, probabil, de decongestionat traficul în interior. La Piatra Neamț se fac bani, dar traficul a rămas tot aglomerat.
Fără îndoială, cel mai aglomerat și zgomotos loc din oraș este parcarea de la stadion. Abia acum putem vorbi despre viață de noapte! Maşini cu farurile aprinse stau parcate, în timp ce pasagerii şi şoferii discută, fumează, flirtează. Nu lipsește nici alcoolul, chipurile doar la pasageri. Multe dintre maşini sunt destul de scumpe, iar printre proprietari se regăsesc copii ai unor importanţi oameni politici sau de afaceri din oraş. Într-un Tuareg se face remarcat fiul unui fost ministru al Economiei.
Într-un bolid de lux, două domnișoare foste şi viitoare candidate la examenul de la şcoala de subofiţeri din Câmpina. Activitatea nocturnă le va fi de folos în viitoare patrulări, dacă va fi să fie. Șeful Poliției Local ține să puncteze: ”Aici este, de fapt, viața de noapte a oraşului. În fiecare sâmbătă noaptea, aici se adună mulţi tineri cu maşinile”. Tineri de bani gata, evident.
Prin cartierul Condreni, un stâlp de curent din lemn stă gata să pice la pământ.
Cu preludiu în parcarea de la stadion şi cu finalizare la triaj
Ne întoarcem în centrul oraşului şi ne îndreptăm spre cele două parcuri. Într-unul, gunoaiele stau împrăştiate pe lângă containere, semn că pe acolo au trecut câini şi ţigani. În spatele sediului Apa Serv, te întâmpină o imagine nedemnă pentru un oraş turistic: gunoaie împrăştiate pe zeci de metri în jurul containerelor.
Ne îndreptăm spre cartierul Tăbăcari, în zona unde locuiesc numai familii de ţigani. Pe drum ne întâlnim cu un echipaj de poliţie de la Ordine Publică. La ora 12, niciun ţigan pe drum, dar, pe malul Ozanei, copacii de pe lângă dig au fost tăiaţi cu regularitate şi consecvenţă, mai ceva ca drujba lui Verestoy Attila, supranumit în timpul vieţii şi Drujba lui Dumnezeu.
E aproape ora 1 noaptea. Ne aflăm pe şoseaua de centură a oraşului şi ne oprim la triaj, lângă o clădire părăsită din vecinătatea gării. Florin Tofan ne confirmă că şi aici este un loc de întâlnire pentru tinerii îndrăgostiţi. Unii dintre ei vin aici, după ce au fost în prealabil în parcarea de la stadion. Un fel de ”preludiu la stadion şi finalizare în triaj”. Ne mai povesteşte că, într-o noapte, acum ceva timp, a avut ocazia să observe, tot pe timpul nopţii, doi îndrăgostiţi care se iubeau în maşina parcată chiar în centrul oraşului, pe un loc de parcare cu plată.
Orice s-ar spune, Târgu Neamţ e liniştit, nu se întâmplă scandaluri de amploare sau fapte antisociale grave. La Târgu Neamţ viaţa de noapte constă în iubire sub cerul liber. Sau, după caz, în mașină.
Pe la 1.30, revenim la bază. La primărie. Misiune îndeplinită. Aici ne întâlnim cu un echipaj de poliţie de la Ordine Publică. Stăm de vorbă cu agentul Ovidiu Busuioc, cetăţean de onoare a oraşului de anul trecut, după intervenţia sa în bătaia ţiganilor din centrul oraşului.
”Aici la primărie avem un sistem video de monitorizare a zonei centrale a oraşului, unde avem şi un ofiţer de serviciu care preia toate informaţiile de la celelalte puncte fixe, pentru a acorda sprijin celorlalţi colegi, dacă este nevoie, la celelalte puncte fixe de la spital sau de la staţiunea Oglinzi. Probleme frecvente întâmpinăm la spital pe timpul nopţii, pentru că mai există persoane recalcitrante. La CPU, la spital, au fost cazuri când persoane au adus injurii doctorilor sau instituţiei. Iar noi intervenim cu patrula de stradă şi cele mai multe amenzi le-am dat la spital. Nu avem pe cerşetorie amenzi, câte avem la spital. Avem sprijin şi din partea Poliţiei Naţionale când îl solicităm. De multe ori au intervenit şi ei la spital când a fost cazul”, declară Florin Tofan, şeful Poliţiei Locale.
Ciprian Traian STURZU