O conferință de presă la Direcția de Sănătate Publică Neamț poate fi extrem de instructivă, mai ales când este prima de când Brândușa Movilă conduce instituția. Dincolo de raportul prezentat, dincolo de inerentele reveniri pe teme date, Mesagerul de Neamț a încercat să obțină o reacția din partea organizatorilor pe un subiect extrem de delicat, dar în același timp fierbinte. Este vorba despre ceea ce noi am numit ”Cazul Geanina Sechel”, tânăra care a murit acum peste un an deoarece doi medici au reușit să-și bată joc de jurământul depus și au lăsat-o să moară, intervenind mult prea târziu.
Întrebarea a fost directă: ”dacă o cunoștință sau o rudă a dumneavoastră ar fi fost în locul Geaninei Sechel, ce-ați simți față de felul cum au decurs până acum lucrurile?”. Trimiterea era direct și spre comisia de malpraxis și competență profesională, aflată în schema de organizare a DSP. Suprinzător, răspunsul a venit din partea prefectului Dana Soroceanu și a fost unul de o duritate extremă față de ceea ce se întâmplă în asemenea cazuri: ”Furie!”, a fost prima reacție. „Eu aș simți furie! Când eram președinte-director general la Casa de Asigurări de Sănătate, comisia de malpraxis s-a întrunit, aici, în această sală, și toți medicii specialiști s-au recuzat unii pe alți! Punct. Despre asta este vorba! Furie aș simți, cum am simțit și atunci, fiindcă mă simțeam inutilă! Eu spun de o situație de acum 15 ani. Nu se poate! Omul vine cu supărarea… poate are dreptate! Haideți să spunem adevărul! Oricum, este o tragedie. Mai ales când moare omul. Și oricare dintre dumneavoastră, cred, același lucru ați simți. Și neputință, poate. Omul care face contestația pe malpraxis trebuie să achite o sumă (n.n.- taxa expertizei), ăsta e primul impediment. Și mare. Tu acuzi că cineva din sistemul sanitar ți-a omorât cu zile o persoană dragă și tot tu trebuie să dovedești lucrul acesta! Poate e cazul ca toți, cetățenii și cei implicați în sistemul sanitar, să modifice ceva în legislație”.
Sigur că a urmat din partea reprezentanților DSP în comisia de malpraxis, treziți brusc de argumentele prefectului, un soi de justificare. Că și-n cazul Sechel experții se delimitează, în continuare. Dar n-a mai precizat nimeni când a fost ultima solicitare trimisă pentru găsirea unui expert. Nici câte refuzuri sunt pe dosarul Geanina Sechel. Sau de ce în tot anul 2018 nimeni n-a mai depus vreo reclamație la Comisia de malpraxis și competență profesională.
Un răspuns ar putea fi: 5 dosare din anul 2017 zac, și azi, pe masa de lucru a Comisiei de malpraxis Neamț, nesoluționate. Sunt 5 familii care nici până-n ziua de azi n-au o certitudine.
Din izbucnirea prefectului de Neamț, sunt de reținut câteva lucruri. În primul rând că autoritățile sunt neputincioase în fața birocrației și a cercurilor de interese din sistemul sanitar. Că nu există experți independenți, care să trăiască din această activitate, care să nu fie expuși influențelor mafiei din sistem. Că suntem neputincioși că până și prefectul de Neamț își dă seama că Statul, legitim sau paralel, își bate joc de noi.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
malpraxis au facut doctorii, saracii, când i-au dat concediu de doi ani acestei darwiniene creaturi. in sfârșit are cine face ordine. ordinarii intre ei