Pe lângă vizibilitatea adusă de ridicatul mâinii, respectat disciplina de partid, plus indemnizația aferentă, postura de consilier județean generează și niște îndatoriri pentru aleșii județului. Una dintre ele, pusă în lege alături de obligația de a da o declarație privind interesele personale ale consilierului până pe 31 ianuarie a fiecărui an, o reprezintă raportul de activitate.
De la Consiliul Județean am aflat că, deși cele două prevederi sunt prinse în același corp de reglementări, pentru raport nu există o dată anume, el putând fi redactat oricând în anul calendaristic următor. Pentru 2018, oricând în 2019.
Interesant este altceva și pornim de la declarația purtătorului de cuvânt al instituției: ”Raportul de activitate este obligatoriu să-l depună, dar nu se întâmplă nimic dacă nu-l depune!”
Pare uluitor cum lipsa unor sancțiuni transformă un lucru obligatoriu într-unul facultativ.
Consilierii ajung, în acest caz, să fie plasați deasupra legii și pot eluda una dintre cele mai importante atribuții ale lor, de a da socoteală pentru activitatea în locul unde se presupune că au ajuns prin votul cetățenilor. Cum nu cetățenii i-au pus pe listă, raportul de activitate devine un fel de fițuică făcută pe un colț de birou de consilier. În cele mai multe cazuri. Importante sunt argumentele cu care își conving șeful de partid că sunt buni pentru a vota în Consiliul Județean.
Pentru a vedea exact cum stau lucrurile în Consiliul Județean Neamț, vă prezentăm o situație la zi a celor care au depus declarația de interese personale, cu termen de depunere finalul lunii ianuarie, și raportul de activitate pe anul trecut.
Ionel Arsene: depus declarație de interese personale, depus raport până în mai 2018.
Ioan Asaftei: depus declarație de interese personale, nu are pe site-ul CJ niciun fel de raport de activitate, asta în condițiile în care a avut și are mult timp delegație să conducă județul. Ori este foarte ocupat, ori ignoră cu nonșalanță o obligație, ori dă cu tifla alegătorilor cărora ar trebui să le explice diferența dintre un post administrativ și șefia unui partid, chiar dacă există șefi din subordine care ne asigură că cele două planuri se amestecă frecvent.
Aurel Aciocîrlănoae: are declarație de interese personale actualizată, nu are publicat raport pentru anul 2018.
Mihai Afloari: are declarație pe ultimul an, nu are depus raport de activitate pentru 2018.
Cornel Agăleanu: are declarație, nu are raport pentru anul 2018.
Dragoș Andoni: are declarație actualizată în termen, nu a depus pentru anul trecut, are raport depus pentru 2018, nu și pentru 2017.
Vasile Baciu: nu are depus nici unul dintre cele două documente, probabil pentru că știe că nu va mai prinde vreo ședință decât cu ignorarea deciziei definitive de la ANI.
Dan Boacă: nu are declarație de interese personale nici în 2018, nici în 2019, nu are depus raport de activitate.
Florin Hopșa: nu are declarație de interese personale depusă până pe 31 ianuarie 2019, are, în schimb, raport de activitate publicat.
Mihai-Florin Cosma: nu are publicată declarația de interese personale și nici raport de activitate pentru 2018.
Mircea Ciudin: a depus raport de activitate pentru 2018, dar nu are declarații de interese personale pentru anii 2018 și 2019.
Adrian Bourceanu: are declarație de interese personale, nu a depus raport de activitate pentru anul 2018.
Tiberiu Florin Ioniță: nu are nici declarație, nici raport de activitate.
Iulian Luca: este în regulă cu cele două documente pentru ultimul an, nu are raport de activitate pentru 2017.
Gabriel Lucaci: nu are rapoarte de activitate pentru anul 2016 și 2017.
Marius-Mihai Nechita: are raportul de activitate pentru 2018, nu are declarația de interese personale.
Bogdan Onu: nu are niciun fel de raport de activitate (merită un premiu pentru sinceritate!), are declarația de interese depusă în 2019, dar nu are pentru 2018.
Tudorel Radu: nu a depus raport de activitate pentru anul 2018, dar are declarație de interese personale.
Mihai-Doru Stoica: nu are nici declarație, nici raport.
La capitolul remarcați: Adrian Diaconu, Dumitru Acatrinei, Ilie Apostoaie, Gabriela Banu, Bogdan Buhușanu, Eduard Corduneanu, Dionisie Dumitrașcu, Florin Grumezescu, Elena Mihaela Isciuc, Olga Nistor, Neculai Pușcașu, Valentin- Constantin Stavarache, Cristian Ungurianu – au declarație, au și rapoarte pentru 2018. Semn că la unii se poate.
Valentin Bălănescu