Ionuț Cătălin Dughir, fostul director al companiei județene Apa Serv SA, va fi chemat în instanță de Consiliul Județean Neamț, prin compania la care este acționar majoritar, pentru că ar fi prejudiciat-o cu exact 1.916.713,03 lei. Calculele apar în expunerea de motive a unui proiect pe care plenul CJ Neamț îl va dezbate și vota în ședința de miercuri, 27 februarie. De altfel, votul majoritar este singurul lucru care îl desparte pe Cătălin Dughir de o nouă chemare în instanță, relația sa cu fostul angajator fiind deja purtată în fața magistraților, pe mai multe fronturi procese.
În cazul de față, dlui Dughir i se impută ”un prejudiciu de 417.690,20 lei care urmare a negocierii și semnării contractului colectiv de muncă la nivelul Companiei cuprinzând prevederi care încălcau atât clauzele contractului colectiv de muncă încheiat la nivel superior, cât și anumite prevederi legale în vigoare la acel moment”, plus cheltuirea întregului credit, de 35 de milioane de lei, contractat în 2012 la BRD, pentru implementarea proiectului ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”.
În primul caz, cei de la CJ consideră că dl Dughir a negociat un contract colectiv de muncă păgubos pentru angajați, care, mai apoi, s-au adresat instanței, unde și-au câștigat drepturi salariale mai mari decât cele negociate și, pe cale de consecință, Apa Serv a fost obligată să le dea banii cu dobândă, plus să achite cheltuielile de judecată.
În al doilea caz, mult mai critic pentru companie, cei de la Consiliul Județean susțin că n-ar fi fost cazul cheltuirii întregului credit, dacă s-ar fi făcut lucrările la timp. Ar fi intrat pe cheltuielile eligibile din proiect și n-ar mai fi trebuit plătite de Apa Serv. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la exact 1.499.022,83 lei.
Dacă votul în plen va fi în favoarea propunerii conducerii CJ Neamț, pe Cătălin Dughir îl paște o chemare în instanță. Ceea ce nu îl impresionează foarte mult:
”În privința contractului colectiv de muncă, a fost comisie paritară, formată din 7 reprezentanți ai companiei și 7 reprezentanți din partea sindicatelor, iar contractul s-a negociat în urma discuțiilor în comisia paritară. Eu, ca director general, aveam un singur vot. Nu știu ce nereguli au găsit ei. Cât privește creditul, lucrările trebuiau terminate, altfel se dădeau toți banii înapoi. Deci rolul unui credit ăsta este: să faci lucrări pentru a termina proiectul. Dar, dacă asta se consideră a fi o vină, de a pune în aplicare proiectul… eu sunt curios ce au mai făcut după ce am plecat eu… Sunt curios dacă își vor da girul să cheltuie niște bani pe avocați… Dacă eu voi câștiga procesul, cine va plăti acești bani? Sunt bani publici”, a declarat Ionuț Cătălin Dughir, directorul companiei Apa Serv în perioada 2011-2017. (I.Ș.)