Orice discuție (serioasă) despre viitorul sistemului sanitar din Neamț întâmpină o problemă de raportare. Dacă raportarea se face la autoritatea județeană și locală, lucrurile se văd într-un roz bombon investițional. Avem zeci de proiecte de investiții în județ, mediatizate de la Consiliul Județean, culminând cu construcția unui nou spital, de vreo 200.000.000 de euro! Plus investiții la Roman, Târgu Neamț și chiar Bicaz. Este de reținut că aici nu e vorba despre actul medical, despre calitatea acestuia sau despre salarizarea din sistem. Doar de planuri și proiecte, unele în derulare.
Privind de la Ministerul Sănătății spre proiecția unui viitor cât de cât apropiat, lucrurile arată bine doar la nivelul regional. În sensul că, într-un timp mai scurt sau mai lung, vom avea un spital regional. Master planul pe Sănătate, lansat de minister după analize aprofundate de birou, se află în faza finală a discuțiilor. Și pare să se pună de-a curmezișul planurilor locale de dezvoltare, cu toate investițiile prevăzute și anunțate.
Potrivit draftului lansat de Guvernul României, pe care managerii de spitale din Neamț l-au studiat, strategia de restructurare a sistemului sanitar are în centru realizarea spitalului regional din Iași. La nivel județean, referitor la spitale, se vorbește de ”raționalizarea numărului de paturi, pentru evitarea dublării serviciilor nejustificate și reducerea numărului de internări”. Pentru regiunea nord-est, se preconizează că ”numărul de paturi de spital se va diminua cu aproximativ 3.700 în perioada 2018-2023”. Nici vorbă despre creșteri ale numărului de paturi, care să justifice construirea unor spitale noi.
Până la întâlnirea de pe 25 februarie de la Iași, unde sunt invitați să discute cu reprezentanții ministerului despre restructurarea din master plan, le-am cerut managerii spitalelor publice din Neamț părerea despre proiecția guvernamentală și cum va afecta ea instituțiile pe care le conduc.
* Dr. Codruț Munteanu: ”Nu e clar câte paturi vor dispărea și ce specialități vor rămâne”
Pentru spitalul din Piatra Neamț, master planul precizează: ”Reducerea numărului de paturi și trecerea la spitalizarea de zi. Reglarea numărului de paturi per specializare, în funcție de nevoi, de ex. reducerea numărului în obstetrică și creștere capacității (internare și ambulatoriu) de gestionare a bolilor asociate vârstnicilor și celor cronice”.
Managerul Codruț Munteanu: ”Eu am o serie de întrebări pe care vreau să le adresez secretarului de stat care va reprezenta Ministerul Sănătății la această întâlnire. Pentru spitalul nostru de urgență, analiza este făcută la nivelul anului 2015, dar pe noi ne avantajează și dacă se face analiza pe anii următori. Nu cred că vom pierde multe paturi. Se preconizează doar internare de zi. În acest moment, nu este clar câte paturi vor dispărea și ce specialități vor rămâne, fiindcă va fi un anumit algoritm al ministerului, care țintește o eficientizare a serviciilor medicale. Dar vor fi și particularizări zonale, de care trebuie să se țină cont. Este o întoarcere a piramidei sistemelor de asistență medicală, cu baza mare reprezentată de spitalizarea de zi, de ambulatoriu. Restructurarea este legată de realizarea spitalului regional. Am reținut că este un proiect cu termen pentru anul 2022, va fi ceva etapizat. Oricum, Ministerul Sănătății trebuie să facă politica sănătății și politicile de sănătate”.
* Dr. Letiția Damoc: ”Au uitat pacientul”
N-ar fi prima dată când spectrul închiderii planează asupra Spitalului Bicaz. Vreo 70.000 de oameni, din Bicaz și 14 comune arondate, au stat mai bine de trei ani fără spital, din aprilie 2011, când ministrul Attila Cseke a propus și guvernul a aprobat închiderea a 67 de spitale, între care și cel de la Bicaz, până în anul 2014. Într-un efort concertat, Consiliul Local Bicaz și Consiliul Județean Neamț au reușit, în noiembrie 2014, să redea locuitorilor spitalul. Ulterior, cu sprijinul CJ Neamț și implicarea celor de la fabrica de ciment, s-a investit pentru ca Spitalul Bicaz să corespundă, ca dotare și calitate a actului medical. Acum, în proiectul ministerului, există varianta transformării acestuia în centru medico-social sau ambulatoriu independent.
Comentariul directorului, dr. Letiția Damoc, spune tot despre această inițiativă: ”Eu cred că, în toată această ecuație, au uitat ce este mai important – pacientul”.
* Dr. Maria Andrici: ”Nu s-a luat în calcul poziția strategică a spitalului, pe drumul european; sunt atâtea accidente în zonă!”
În propunerea de reorganizare, Spitalul Municipal de Urgență Roman s-ar transforma într-unul de îngrijire secundară, cu reducere de paturi și spitalizare de zi. Luând în calcul date reale, nu făcute din birou, managerul, dr. Maria Andrici, devoalează bâlbâielile și erorile din master plan: ”S-au luat datele de la Institutul de Statistică și indicatorii de performanță ai spitalului – rata de ocupare a patului, durata medie de spitalizare și cazurile trimise la alte spitale. Pe de o parte, ei spun de durata medie de spitalizare, dar, când au luat în calcul și-au făcut tabele cu ce propuneri vor fi, au scris doar de rata de ocupare a patului, fără durata medie de spitalizare. Și, cum știm, pentru contractul cu Casa de Sănătate, contează durata medie de spitalizare și indicele de complexitate a cazului, adică la un caz mai complex să fie o durată de spitalizare mai scăzută, pentru că se obține o finanțare mai mare. Normal, dacă mergi pe o durată medie de spitalizare mai scăzută, nu poți face o rată de ocupare a patului mai mare. Nu s-a luat în considerare că spitalul din Roman este spital de urgență. Din master plan reiese că ne-au considerat ca pe un spital municipal, ca pe cele orășenești. N-a luat în calcul nici poziția strategică a spitalului, pe drumul european, la intersecție de drumuri naționale; sunt atâtea accidente rutiere grave în zonă! Dacă va fi doar o reducere mică de paturi, nu-i o problemă. Dar dacă tu, minister, ai știut din 2017 și te-ai organizat, cum de, în 2018, când s-a făcut contractul cu Casa, la contractare pe spitalizare de zi, mie, Spital Roman, mi-ai înjumătățit numărul de internări pe zi? Iar acum vii și spui că se va reduce numărul de paturi și se va face internare de zi! Sper ca la discuțiile din 25 februarie, de la Iași, să avem niște răspunsuri”.
* Dr. Florin Apostoae: ”Nu știu ce reduceri de paturi s-ar mai putea face!”
Pentru Spitalul Orășenesc ”Sf. Dimitrie” din Târgu Neamț, master planul prevede reducere a paturilor și trecerea la spitalizarea de zi. Aici sunt deja proiecte de investiții cu care nu se știe ce se va întâmpla dacă se aprobă restructurarea de sistem.
Managerul Florin Apostoae se declară sceptic: ”Eu aștept discuțiile de la Iași. Nu știu ce se dorește exact, dar noi avem multe proiecte de dezvoltare: unul prin Compania Națională de Investiții și două proiecte europene care urmează, cât de repede, să fie aprobate. Se modernizează complet clădirea principală, care este monument istoric cu o vechime de 160 de ani. Mai sunt două clădiri pentru eficientizare termică, interior și exterior, și încă două proiecte pentru dezvoltarea secțiilor. Deja am inițiat proiect pentru ortopedie, mai avem și pentru nefrologie, urmează să fie implementat. Ortopedia deja funcționează ca și compartiment la secția chirurgie. Nefrologia urmează să-i dăm drumul, ca activitate de ambulatoriu întâi, apoi ca un compartiment în spital. În aceste condiții, eu aștept o decizie finală, master planul este încă în dezbatere. Trebuie să ne gândim că sunt 120.000 de oameni în zonă. Spitalul din Piatra Neamț și-așa este supraglomerat, ce vor face cu pacienții din zona Târgu Neamț?! Spitalizare de zi înseamnă să vii dimineața și să pleci seara, ce faci cu pacienții? Noi și-așa, prin contractul cu Casa de Sănătate, aveam alocat 620 de internări și tot timpul făceam 670, mereu aveam depășiri. Noi vom face propuneri, sper să fie luate în considerare. Dacă este o condiție impusă de finanțatorii spitalului regional, poate se va reveni, așa cum s-a mai întâmplat. Nu știu ce reduceri de paturi s-ar mai putea face, fiindcă România și-așa e pe ultimele locuri în Europa ca număr de paturi la numărul populației”.
* Ec. Maria Anton: ” Rămâne de văzut ce propuneri vor fi”
La Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu se pune problema desființării, avându-se în vedere situația din România privind TBC-ul. Totuși, restructurarea nu va ocoli sanatoriul. Se preconizează reducerea numărului de paturi și păstrarea doar pe specialitatea TBC. Spitalul mai are în structură și paturi pentru pneumologie acuți, chirurgie toracică, reabilitare medicală și îngrijiri palitive.
Directorul Maria Anton așteaptă să afle intențiile clare ale ministerului: ”Până pe 25 februarie, nu am date concrete. O să vedem ce va fi, fiindcă toate spitalele de monospecialitate sunt în situația asta. Eu sper să se țină cont de propunerile noastre. Noi, pe partea de îngrijiri paliative, oricum avem un plan de dezvoltare. Chirurgia toracică oricum nu funcționează, paturile le-am cedat la Piatra Neamț. Rămâne de văzut ce propuneri vor fi.Sper să avem mai multe date la Iași, unde am fost convocați. Discuțiile, în mare, le cunosc, intenția de reorganizare e veche, dar avem nevoie de date concrete”.
Probabil săptămâna viitoare se vor ști ceva mai multe, inclusiv dacă master planul va fi adoptat în forma propusă ori va fi modificat. Sigur e că, în actuala prezentare, numărul de paturi în județul Neamț se ajustează bine de tot, mergând chiar până la dispariția spitalului de la Bicaz.
tabel 15 master planCristina IORDACHE