Masterplanul pe sănătate pare să fie în dezacord total cu planurile făcute public de conducerea județului. Potrivit acestui document, în Neamț vom avea o restructurare a serviciilor oferite de spitale.
Conform acestui document, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va fi structurat în special pe internări de zi, în condițiile în care vor fi pierdute 150 de paturi, etapizat.
Proiectul vorbește despre reducerea numărului de paturi pe fiecare secție, dar în acest moment nu se știe exact care secții vor fi cel mai afectate de spitalizarea de zi. Neoficial, ar fi vorba de 150 de paturi care ar dispărea după reorganizare. Care sunt criteriile și dacă reforma va face distincție pe particularitățile spitalului sunt întrebări la care nici dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Piatra Neamț, nu are răspuns. „Masterplanul de reorganizare a spitalelor din Regiunea Nord-Est va fi discutat la Iași pe 25 februarie. Eu am o serie de întrebări pe care vreau să le adresez secretarului de stat care va reprezenta Ministerul Sănătății la această întâlnire. Am primit acest proiect al masterplanului pentru spitalul nostru de urgență, analiza este făcută la nivelul anului 2015, dar pe noi ne avantajează și dacă se face analiza pe anii următori, nu cred că vom pierde multe paturi. Se preconizează doar internare de zi, în acest moment nu este clar câte paturi vor dispărea și ce specialități vor rămâne, fiindcă va fi un anumit algoritm al ministerului care țintește o eficientizare a serviciilor medicale. Trebuie să ne facem și noi o analiză obiectivă, va fi o reorganizare pe baza unei analize a indicatorilor. Probabil există o formulă de optimizare pe care o știe Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate. Dar, vor fi și particularizări zonale, de care trebuie să se țină cont. Este o întoarcere a piramidei sistemelor de asistență medicală, cu baza mare reprezentată de spitalizarea de zi, de ambulatoriu. Restructurarea este legată de realizarea spitalului regional, am reținut că este un proiect cu termen pentru anul 2022, va fi ceva etapizat. Oricum, Ministerul Sănătății trebuie să facă politica sănătății și politicile de sănătate”, a declarat acesta. Această reorganizare, dacă documentul va fi adoptat, va avea impact și asupra intențiilor de reabilitare, extindere și modernizare ale spitalului, aflate în atenția Consiliului Județean Neamț. Ca să nu mai vorbim despre noul spital anunțat chiar de președintele Ionel Arsene. Viziunea acestor investiții ar trebui, automat, pusă în acord cu ce va stabili forma finală a masterplanului MS.
Masterplanul de sănătate pentru județul Neamț propune reduceri de paturi la toate spitalele. La Roman, ar urma să rămână servicii de urgență și principalele specializări medicale și chirurgicale, cu spitalizare de zi. La fel la Târgu Neamț, unde spitalul are și în prezent mare parte din activitate centrată pe spitalizare de zi, vor fi și aici reduse paturi. Spitalul de Pneumoftiziolgie Bisericani ar urmă să rămână doar cu partea de TBC și paliația, secția de chirurgie toracică urmând a fi închisă. Spitalul de Psihiatrie de la Roman este propus pentru reorganizare în ambulatorii de servicii comunitare și anumite servicii pentru copii, grupuri vulnerabile, persoane cu dependențe. La Bicaz, spitalul orășenesc ar urma să fie desființat, propunerea vizând apariția unui centru social de paliație sau ambulatoriu independent. Singurul neatins de masterplan ar fi spitalul privat Palimed, de la Târgu Neamț, care asigură îngrijiri paliative.
(C.I.)