În pline frământări privind finanțarea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, se vorbește despre un fel de campanie pentru schimbarea unui personaj care ocupă o funcție importantă în agrenajul medical al unității. Se vorbește o reclamație – sau mai multe – împotriva dr. Gabriel Petrilă, șeful laboratorului de radiologie și imagistică. Reclamația ar fi fost depusă și la conducerea spitalului județean, și la Colegiul Medicilor. Și, ca existență, e asumată de toți cei îndreptățiți să-i dea o rezolvare.
Dr. Alexandru Juncu, directorul medical interimar, declară că are în atribuții demiterea dr. Petrilă, dar că nu i-a atras atenția vreo reclamație semnată anume: ”Domnul doctor Petrilă a fost numit în funcție, n-are examen pentru funcție. Eu, ca spital, ca și conducere, pot să mă gândesc că cineva ar conduce mai altfel, mai bine laboratorul de radiologie. Asta nu pot să vă spun. Dacă este reclamație la direcție? Mă întrebați cam mult. Sunt director medical de 8-9 zile, eu nu știu deocamdată să se fi luat o decizie în privința doctorului Petrilă. Dacă la Colegiu este anchetă, este altă treabă. A venit la direcție o hârtie, cu o reclamație probabil, și-a fost trimisă la colegiu, fiindcă nu este de competența direcției”.
Lucrurile par a fi mai limpezi la Colegiul Medicilor Neamț, acolo unde, se știe, fiecare plângeree e analizată cu celeritate, dacă există dorință. Dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, confirmă și afirmă că a început deja cercetarea, că sunt mai multe reclamații la adresa dr. Petrilă, iar ultima chiar are conotații administrative: ”Este în cercetare și nu pot să vă spun. Sunt reclamații la adresa dr. Petrilă. Nu s-a ajuns la o concluzie, urmează să stabilim în ședința lunară a colegiului, fiindcă trebuie părerea întregului birou județean al colegiului. Aici este și o problemă administrativă, de coordonare, în afară de activitatea profesională. Dar eu trebuie să fiu atent la partea de încălcare a codului deontologic. Partea administrativă intră sub răspunderea direcției spitalului, a dr. Juncu, care este directorul medical și poate da mai multe informații. Este dreptul lui de a-l demite, din punct de vedere administrativ, colegiul nu are dreptul să se amestece. Reclamația a fost depusă în două locuri: la direcție și la colegiu. Pe partea de direcție, probabil că era de rezolvat urgent, iar partea de colegiu urmează s-o analizăm și să vedem implicațiile și repercusiunile sub aspectul asistenței medicale la nivelul instituției. Pe partea asta, colegiul apără drepturile și demnitatea corpului medical. Reclamația la colegiu s-a primit la începutul acestei săptămâni. A mai fost o reclamație anul trecut, s-a rezolvat amiabil, prin recunoașterea vinei și prin a-și cere scuze, la modul elegant, ceea ce ar trebui să fie caracteristica castei noastre profesionale”.
Reclamații sunt confirmate și de dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului: ”Sunt reclamații, nu de la pacienți, sunt de la UPU, câte una pe lună, că dr. Petrilă are un limbaj nepotrivit. Altfel de reclamații nu sunt, poate la dr. Koszeghi. Dar nu s-a luat nici o decizie de a fi demis. Dr. Alexandru Juncu răspunde de corpul medical. Nu am primit și nu am semnat niciun fel de hârtie pentru demiterea dr. Petrilă”. Managerul Munteanu susține că o astfel de decizie poate fi luată ”numai după o analiză atentă a celor sesizate”. (C.I.)