Protestele salariale din ultima săptămână, de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, au fost încheiate cu tratative la masa verde, vineri, 15 februarie. Greva care mocnea la nivel de intenție, nefiind declarat oficial vreun conflict de muncă, a fost, deocamdată uitată înainte de a începe.
La discuții a participat tot comitetul director, alături de dr. Codruț Munteanu, manager, fiind și dr. Alexandru Juncu, directorul medical interimar, asistenta șefă Nicolina Știrbu, director de îngrijiri interimar, ec. Maricica Drăgan, directorul economic, șefii serviciilor resurse umane și achiziții. De cealaltă parte a mesei au stat Ionuț Nistor, liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară (recunoscut de conducere), Aurelia Istrate, reprezentanta salariaților nemembri de sindicat, dar nu și Angela Gherasim, reprezentanta sindicatului Sanitas – aflată și într-un conflict administrativ cu conducerea spitalului, pe lângă cel sindical (amănunte aici și aici). Asistentele șefe au fost invitate la o ședință la care s-a discutat nu doar de reducerile salariale, ci și despre lipsa unor medicamente și materiale sanitare elementare, situație reclamată de protestatari și resimțită de pacienți.
Lipsa de comunicare, pe care sindicatele Solidaritatea Sanitară și Sanitas nu și-au asumat-o decât pentru jumătatea de salariați pe care o păstoresc, este, însă, recunoscută de managerul spitalului. Dr. Codruț Munteanu declară că, pe lângă faptul că a trimis angajaților scrisoarea cu demersurile făcute personal pentru dezamorsarea situației, a convocat ședința având un argument și la lipsurile reclamate din secții: „Ar trebui o comunicare mai frecventă. A fost o ședință cu asistentele șefe și conducerea lărgită a spitalului. Am abordat revendicările, pe care toată lumea le-a văzut corecte, dar un pic cam zgomotoase. Toate spitalele au protestat, dar nu așa vocal. Am acceptat protestele, dar nu poziționarea noastră, a conducerii, de partea cealaltă a baricadei. Am discutat despre lipsuri și s-a ajuns la concluzia că referatele de pe secții sunt justificate și solicitările sunt pe necesar. Farmacista șefă le-a explicat că e ultima lună când se întâmplă neajunsurile. Consiliul Județean a aprobat în plus 100.000 lei pentru medicamente, farmacista șefă deja a adaptat comanda, cred că începând cu luna martie”.
Rămâne ca, de la București, Guvernul să se dea un răspuns la solicitarea ca norma de hrană să fie scoasă din plafonul de 30% sporuri și să fie introdusă în salariul de bază, așa cum a cerut Solidaritatea Sanitară.
(C.I.)
Un comentariu
Spitalul groazei, un lagar de exterminare al pacientilor si al oamenilor care deranjeaza prin verticalitatea lor….