Angela Gherasim declară că va contesta în instanță decizia prin care a fost demisă din funcția de asistent coordonator al Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Angela Gherasim, psiholog și liderul sindicatului Sanitas pe spital, spune că a primit decizia de demitere în timpul protestului salariaților nemulțumiți de scăderea veniturilor, de marți, 12 februarie. Unul din motivele demiterii, conform documentului, este legat de protestele de la spital, începute în 8 februarie, liderului de sindicat imputându-i-se că a instigat: „Am primit decizia de demitere în timp ce eram la protestul spontan de ieri (n.n. – marți, 12 februarie). În prima zi de protest, vineri (n.n. – 8 februarie), n-am venit, fiindcă am fost la înmormântarea nașei copilului meu. Oamenii mă sunau disperați cu aceste tăieri de sporuri – cu care nu sunt și nu voi fi niciodată de acord, îmi asum ce spun – și mă întrebau de ce nu vin, să-i reprezint. Sincer vă spun, n-am venit, fiindcă mi-era frică, pentru că eram amenințată, cu mesaje, că voi fi dată afară. Eu o respect foarte mult pe colega mea și nu am nimic cu ea, poate să vină oricine. Dar, eu lucrez de 25 de ani, de 20 de ani fac sindicat, de 10 ani ca asistent coordonator. Am venit la policlinică pentru că aveam probleme de sănătate la vremea aceea, făceam citostatice. Am venit, aici, mi-am făcut treaba și în ăștia 10 ani nu am avut nici o comunicare din partea Casei de Sănătate, care acum este în control la policlinică, sau să mă cheme un manager să-mi spună „nu ești bună”. În schimb am tot primit amenințări, pe toate părțile, pe care le-am dus așa, pentru oamenii din spitalul ăsta. Acum, mi se reproșează, sunt destituită pentru că eu instig lumea și personalul medical privind salarizarea, sporurile și voucherele de vacanță. Eu nu am instigat! Doar am încercat, cu Federația Hipocrat, care a venit aici, la Piatra Neamț, să mergem la domnul președinte (n.n. – Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț), care ne-a primit, la domnul manager al spitalului, care ne-au vorbit civilizat și ne-au spus că se găsesc soluții. Am făcut o ședință la club (n.n. – clubul spitalului) la care au venit cred că 14 oameni de la spital, că noi avem 700 de oameni în tot județul, și-am făcut o ședință ca să găsim soluții. Pentru această ședință și pentru faptul că oamenii n-au înțeles să stea, sau să facă ceva ori ce nu vor alții, ieri mi-a fost aruncată aici, între oameni (n.n. – la protestul din 12 februarie) această hârtie. Eu am crezut că este o hârtie pentru oameni. Nu m-a chemat nimeni, nici domnul manager, să-mi spună „te demitem, fiindcă nu ești bună!”. Ci pentru că serviciului Transport-Aprovizionare, deși nu-s șefii mei direcți – șefii mei direcți sunt directorul medical și managerul – nu le place cum se face aprovizionarea”.
Angela Gherasim mai spune că va ataca decizia de demitere în instanță: „La punctul 4 (n.n. – din decizia de demitere) mi se reproșează că fac muncă sindicală. Ce se-ntâmplă în țara asta?! Orice lider de sindicat are voie în țara asta să facă muncă sindicală! În contractul colectiv de muncă, la care (n.n. – la semnarea) nu am fost primită să asist măcar, scrie clar că are voie sindicatul Solidaritatea, care este semnatar, și conducerea spitalului. Am tăcut din gură, dar mă suna lumea și eu le spuneam să stea liniștiți. Am primit amenințări direct, din spital: „cazi în neant”. Și i-am spus de ce mă ameninți, că te cunosc de 30 de ani?! O spun ca să atrag atenția în toată țara, vreau să se știe peste tot! Iar această demisie, semnată de domnul manager, de domnul director medical, de directoarea de îngrijiri și de juristă, pentru că eu am încercat să fac mediere, nu instigare! Voi merge în instanță, cu siguranță, fiindcă 10 ani ai mei care trebuiau să fie de muncă sindicală civilizată, democratică și constructivă în țara asta, au fost un calvar, amenințată. Preferam să mă cheme cu ușile închise, așa cum se face în țara asta, și să-mi spună. Dar, acum, nici nu știu ce să fac, unde să mă duc!”.
Dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului, declară că decizia de demitere a asistentei coordonatoare Angela Gherasim aparține directorului medical: „Decizia a fost făcută în contextul unei analize între directorul medical și directorul de îngrijiri. Am căutat, după numirea doctorului Juncu să mă detașez un pic de partea medicală a acestui spital. Domnia sa, cu experiența pe care o are și cu simpatia de care se bucură și popularitatea pe care o are în acest spital, am zis că știe foarte bine ce face. Probabil, domnu Juncu vrea o nouă echipă. Pentru mine, exercițiul democratic e evident și lupt pentru el și pentru o gândire cât se poate de democratică, spre binele acestui spital. Eu, personal, cred că e o schimbare a schimbării. Probabil, dumnealui a avut mai multe informații decât mine. Eu am avut discuții cu dumneaei și ca psiholog, și ca lider de sindicat, și ca asistent pe cabinetul de chirurgie când făceam consultații. Am comunicat destul de bine, dar, repet, vine câteodată câte un vânt al schimbării. Dacă se dorește o nouă echipă, înseamnă o altă atitudine. Eu, când am venit aici, am păstrat toate structurile, considerându-le în bunacredință. Dar, s-a ajuns la un moment în care e greu”.
Din 12 februarie, asistent coordonator AIS este Gabriela Lungu.
(C.I.)