Multă lume îl consideră un oportunist și un cameleon politic. Unii chiar își programează mișcările, în politică și afaceri, după schimbările pe care le face el în alegerea taberelor, urmate de numirea în funcții administrative. Puțin sunt în stare, însă, să rămână în admirație față de un politician care întotdeauna a căzut în picioare, indiferent de pomul politic în care s-a cățărat. Din acest punct de vedere, Vlad Marcoci este un talent incontestabil, care a demonstrat o fantastică abilitate de adaptare la orice șef pe linie politică – de la Gheorghe -, o mare capacitate de pliere pe orice funcție numită – prefect, președinte al Consiliului Județean, președinte la Administrația Fondului pentru Mediu, șef la Administrația Bazinală Ape Siret și, mai nou, director de investiții la Apele Române. O funcție aleasă, de deputat, a obținut în 2012, când și un calup de brânză maturată ar fi fost ales pe listele USL, întrucât opoziția – cea reală – era, practic, inexistentă, și, cu tot angajamentul că ”USL te scapă de stres”, toate mandatele de parlamentar de Neamț au fost negociate până în detaliu.
Pentru a înțelege mai bine de ce a ajuns Vlad Marcoci șef peste investițiile la Apele Române, încercăm să vă oferim, din date publice, câteva informații relevante. Care țin de un istoric mai vechi, de afaceri, al dlui director și de un grup bine definit de prieteni. Cum a ajuns, știe toată lumea: cu ajutorul lui Ionel Arsene, care are o mână nemaipomenită când vine vorba de promovat oameni pe funcții înalte. Dănuț Andrușcă poate confirma.
* Director de investiții la Ape, acționar la o firmă care extrage pietriș și nisip
La nivel teoretic, pentru că doar așa poate fi înțeleasă situația în acest caz, un director al unei instituții publice care se ocupă cu gestionarea a tot ce ține de apele dintr-o anumită zonă, cum a fost Vlad Marcoci la ABA Siret, n-ar trebui să fie acționar sau administrator la vreo firmă care ar putea să-și interefereze obiectul de activitate cu instituția statului. Nemaivorbind despre un director de cogeamitea investițiile Apelor Române, care ar trebui să stea foarte departe de implicarea în societăți comerciale, fie ele și pensiuni aflate pe mal de lac de acumulare.
În momentul publicării acestor rânduri, Vlad Marcoci nu are publicate pe site-ul instituției unde este director de investiții nici declarația de avere, nici pe cea de interese. Ca să nu mai vorbim nici despre faptul că aceste două documente obligatorii nu au fost publicate nici pe site-ul celor de la ABA Siret, unde a fost director interimar mai multe luni. După cum, nici acum, nu există o asemenea declarație a omului pus de Marcoci să-l înlocuiască la Bacău, Mihail Popescu.
Ca un amănunt (ne)semnificativ, Administrația Națională Apele Române are postat la vedere faptul că a aderat la Strategia Națională Anticorupție 2106-2020, adică adoptată în acest mandat. Acolo se spune clar: ”Reprezentanții instituției au obligația de a declara orice interese personale. Totodată sunt obligați să ia toate măsurile pentru evitarea situațiilor de conflict de interese și incompatibilități, nu trebuie să se folosească de îndatoririle cuprinse în fișa postului pentru obținerea de beneficii necuvenite patrimoniale și nepatrimoniale, pentru ei, pentru familiile lor sau persoane apropiate”.
Cum o declarație de avere și interese la nivel public nu am găsit, suntem nevoiți să mergem în alte zone ale informațiilor publice. De exemplu, o societate comercială înființată în 2005, pe numele ei Carma Construct SRL. Care-l are ca asociat egal pe domnul Vlad Marcoci, începând cu septembrie 2016, alături de o doamnă al cărei nu pare a avea relevanță directă în acest context, fiind mai nou venită în cercul de interese al actualului director. Obiectul de activitate preponderent al societății, așa cum este el declarat, îl reprezintă extragerea nisipului, pietrișului și argilei.
Dacă ne întoarcem la Apele Române, observăm că, potrivit ”Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale Apele Române, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 404/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se prevăd următoarele contribuţii specifice:
- Contribuţia pentru utilizarea resurselor de apă pe categorii de resursă şi utilizatori;
- Contribuţia pentru primirea apelor uzate în resursele de apă;
- Contribuţia pentru potenţialul hidroenergetic asigurat prin barajele lacurilor de acumulare din administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române;
- Contribuţia pentru exploatarea agregatelor minerale din albiile şi malurile cursurilor de apă”.
Nu suntem noi în măsură să stabilim dacă aici e vorba despre o incompatibilitate sau vreun conflict de interese, are cine să o facă, dacă pornește o discuție pe tema asta. Important este că un director într-o zonă cu foarte mari interese în investiții nu are la vedere propria declarație de interese. În care ar trebui să apară o firmă care ar putea interfera cu activitatea celor de la Apele Române. Chiar dacă firma cu pricina n-a prea avut activitate.
* Carma Construct – o societate de familie și grup
Numai privind datele oficiale, Carma Construct SRL pare să fi fost o societate de familie, în care intrările și ieșirile s-au făcut în funcție de pozițiile publice ale lui Vlad Marcoci. De exemplu, în 2011, Vlad Marcoci și Ana-Maria Marcoci se retrag din societate și cesionează acțiunile către Trust CCDP SRL Roznov, reprezentată de dl. Daniel Niță, care preia 99% din acțiuni.
1% îi revine lui Ioan Păcală, fost director de frunte la diverse societăți publice, inclusiv Apa Serv SA, care devine și administrator. Nu trebuie uitat că Păcală a ocupat funcții importante în PSD Neamț și a fost chiar consilier județean. Chiar și acum se află în primele rânduri, potrivit imaginilor de la ultima mare ședință a filialei. Și Trust CCDP, și Ioan Păcală se pot înscrie la capitolul ”persoane apropiate” din strategia anticorupție citată mai înainte. Istoricul de afaceri și de campanii electorale este elocvent în acest sens și nu mai necesită explicații.
În anul 2015, Vlad Marcoci și Ana-Maria Marcoci sunt din nou asociați în firmă și decid schimbarea obiectului principal de activitate, în cel care e și acum. Atunci era perioada când se făceau planuri mari de afaceri, cu utilaje aduse din China, cu folosirea unor multe agregate rezultate din diverse excavații și se gândea la nivel județean, mai ales când se discutau pe față planuri privind ieșirea lui Ionel Arsene din peisaj. Cum Ionel Arsene a rămas în cărți, Vald Marcoci a ajuns consilierul lui. Apoi șef la ABA Siret și, mai nou, la centru, la Apele Române. Pentru că altfel accesul la lucrări era dificil, dacă nu imposibil. Acum lucrurile nu mai stau deloc așa.
Despre încrengătura de interese din jurul investițiilor din zona Apelor Române, cu altă ocazie, mai ales că Vlad Marcoci și-a adus alături numai specialiști unul și unul: Mihail Popescu în investiții/ licitații, Neculai Ivanov în proiecte europene la societăți unde din director devine team manager pe milioane de euro, Doru Vasile Berea, un constructor specializat în tot ce vine de la stat și merge la privat cu prețuri mari. Plus încă o duzină de alți colaboratori împânziți în sistem, pentru a apăsa pe butoane la momentul potrivit.
Valentin BĂLĂNESCU