Daniel Harpa a inaugurat ieri, 26 martie, ceea ce urmează să devină o obișnuință, adică organizarea unor conferințe de presă periodic, poate chiar lunar, pentru a explica târgnemțenilor ce se mai întâmplă prin oraș, din punct de vedere administrativ, social, economic și chiar cultural.
Prima din lungul șir care se preconizează a avut loc ieri, prilej cu care primarul de Târgu Neamț a anunțat că locuitorii orașului trebuie – a subliniat: trebuie! – să se racordeze la rețelele de apă și canalizare. Mai au timp până pe 30 mai, după care vor fi amendați cu sume între 400 și 1.500 de lei (persoanele fizice) sau între 1.000 și 2.500 de lei (persoanele juridice).
De la obligativitatea racordării la rețelele publice de apă-canal până la starea drumurilor după efectuarea lucrărilor n-a fost decât un pas mic, pe care primarul Daniel Harpa l-a făcut rapid, subliniind, din nou, că ”nu putem asfalta o stradă unde nu avem asigurate utilităţile”. Vestea bună este că ”La momentul de faţă, toate străzile din oraş au asigurate atât canalizarea, cât şi apa”.
Urmează, deci, firesc, repararea străzilor: ”În acest an, ne-am axat pe investiţiile de canalizare, apă şi de schimbare a instalaţiilor vechi, apoi spitalul, şcolile, creşa şi buna funcţionare a administraţiei locale. Până la finalul celui de-al doilea mandat, voi face aşa cum e normal, nu să asfaltez o stradă, apoi să o stric şi să vin cu lucrări de apă sau canalizare. Toate aceste străzi, care au suferit lucrări pentru canalizare şi apă, vor intra într-un program de reabilitare, asfaltare, şanţuri, rigole, trotuare şi instalaţii de preluare a apelor. Suntem într-o procedură greoaie, mai ales dacă sunt şi contestaţii. Este vorba de un proiect de peste 30 de km de drumuri care trebuie licitate. Prioritatea mea în perioada următoare sunt reabilitarea şi modernizarea străzilor unde s-au efectuat lucrări de canalizare şi apă. E adevărat că, în anul 2018, nu prea s-au făcut investiţii pe reabilitarea drumurilor, ci s-a terminat ce s-a început în anii din urmă. Dar sunt mulţumit că s-au finalizat lucrările de apă şi canalizare”, a declarat Daniel Harpa.
Și, cum unde-s străzi, sunt și parcări, primarul a anunțat că viitorul apropiat va aduce la Târgu Neamț încă 10 parcări de reședință, însumând 240 de locuri, care se vor putea închiria de la Civitas pentru 120 lei anual bucata. Investiția este de 3 milioane de lei, bani pe care autoritățile îi vor asigura dintr-o linie de credit accesată la o bancă. Odată cu noile parcări ce vor fi amenajate, Târgu Neamț se va apropia de o mie de locuri de parcare de reședință.
Bonus, primarul a anunțat că Târgu Neamț va găzdui prima ediție a Festivalului Internațional de Folk BZone Folk România, în perioada 2-5 mai 2019. Evenimentul, cu statut de ”acțiune de interes public județean”, se bucură și de contribuția financiară a Consiliului Județean Neamț, care i-a alocat 166.000 de lei. (CTS)