Bătăia de joc de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cu marea investiție de la Pediatrie, continuă. Un proiect important, necesar și lăudabil, prin care trebuia să se reabiliteze toată secția, este lăsat în voia sorții, în ciuda delarațiilor optimiste de la finalul anului trecut.
În august 2018, în timpul vizitei ministrului Sorina Pintea, Ionel Arsene declara tranșant: ”Situația a fost deblocată, am adus plățile la zi și sper ca, în cel mai scurt timp, să reușim să finalizăm această investiție”. De atunci s-a mai stabilit încă o prelungire, pentru 31 martie, adică fix peste 5 zile. Nu știm dacă Ionel Arsene a fost informat despre acest lucru, cel mai probabil nu.
Cum stau lucrurile acum? În niciun caz nu se termină lucrările la data stabilită prin amânare negociată. De ce? Pe scurt, constructorul arată cu degetul spre spital și spune că va semna o prelungire a lucrărilor, cu termen pe 5 mai 2019. Iată o declarație care surprinde cam toate problemele legate de această lucrare: ”Actul adițional de prelungire până la data de 5 mai 2019 este ca și semnat, în ce ne privește. Din punct de vedere constructiv, al dotărilor, al funcționalității, fiecare corp din perspectiva noastră ar fi trebuit recepționat independent față de întreg contractul. Chestiune care nu s-a întâmplat, mă refer la corpul C – care, atenție, este utilizat în totalitate din 3 noiembrie 2017! Adică un an și 4 luni în care a funcționat și funcționează fără nicio problemă. Din perspectiva noastră, este o discuție referitoare la garanție. Pe urmă, o clădire în funcțiune se degradează natural, fără să acuz pe nimeni. Însă nu este normal ca un constructor să finalizeze anumite părți de lucrări și să nu poată să-și fructifice părțile din contract, adică garanții de bună execuție, termene de garanție, de întreținerea care trebuie să cadă în sarcina beneficiarului! Situația asta nu cade în sarcina antreprenorului. Nici nu acuz pe cineva. Am înțeles și punctul de vedere al spitalului. Dar această situație nu a fost generată sau amplificată de antreprenor, ci este o stare de fapt, la care, până acum, nu s-a găsit o soluție. Noi am găsit o soluție – am cheltuit din banii noștri să finalizăm și n-a fost ușor, fiindcă 600.000 lei e o sumă, înseamnă 10% din valoarea de construcție, care e în jur de 5 milioane lei fără TVA. Noi ne-am arătat disponibilitatea și am făcut toate eforturile ca să nu ne acuze nimeni, fiindcă e vorba de un spital și, mai mult, spital de Pediatrie. Dar, de la 3 noiembrie 2017, nimeni nu și-a arătat interesul și situații de genul ăsta am mai avut și probabil vom mai avea. Ce a fost în luna decembrie 2018, doar în ghilimele putem spune că a fost recepție parțială. Cred că este momentul să fim conduși și de oameni tehnici, nu doar de politicieni. Domnul Neacșu, Dumnezeu să-l ierte, era printre puținii care gândea în sens normal. Poziția noastră a fost întotdeauna spre a se verifica tot: să vină orice organ de control și să verifice proiectul, documentația de licitație, lucrările executate, tot. Dar cred că și tăcerea e un răspuns. Și mai cred că nici reprezentanților Spitalului nu le este ușor”, declară pentru Mesagerul de Neamț Dan Mazilu, reprezentantul Edas Exim, una din firmele asocierii Edamed, care realizează proiectul de reabilitare a Pediatriei.
Managerul spitalului, Codruț Munteanu, pare depășit de multitudinea problemelor de natură juridică și tehnică legate de subiect: ”Am dat temă doamnei diriginte de șantier să găsească o soluție tehnică, am dispus juriștilor să găsească o soluție legală și am cerut o soluție financiară – pentru lucrările suplimentare. În momentul când cele trei soluții se armonizează, lucrările la Pediatrie pot fi finalizate. Acum, pot spune că suntem într-o situație de criză. Vom avea și Consiliul de Administrație pe 1 aprilie, șantierul de la Pediatrie este un punct important. Nu știu dacă va fi o prelungire de contract, trebuie să avem mai întâi cele trei soluții ca să putem discuta”. Managerul spitalului mai spune că se ia în calcul și o eventuală suspendare a lucrărilor, până la găsirea soluțiilor ”armonioase”.
Noi reținem deocamdată că, în locul recepției de pe 31 martie, vom avea o ședință a Consiliului de Administrație pe 1 aprilie. Data cea mai potrivită pentru a vorbi despre seriozitate, competență, termene și îndeplinirea promisiunilor când vine vorba de investiții la Spitalul Județean Neamț, instituție aflată în poala Consiliului Județean. Între timp, toate secțiile, inclusiv cele care funcționează, au, legal vorbind, regimul de șantiere în lucru, nefiind preluate de beneficiar.
Valentin Bălănescu
2 comentarii
foarte slab articolul, investigatii zero
Vă recomandăm să cititi materialele din arhivă. Oricum, vă așteptăm cu un artocl bine documentat să-l publicăm, sub semnătura dumneavoastră