Spitalul Orășenesc Bicaz se va dezvolta, nu se va desființa sau reorganiza într-un mare ambulatoriu. Este propunerea dr. Letiția Damoc, managerul spitalului, care dorește suplimentarea cu 30 de paturi a structurii actuale. Acest tip de reorganizare prin extindere a spitalului din Bicaz este tema centrală a proiectului de management pe care dr. Damoc îl va susține la examenul de luni, 18 martie 2019, pentru câștigarea a încă unui mandat la conducerea spitalului. Cert este că proiectul l-a conceput după masterplanul de sănătate, piesa centrală a bibliografiei din care s-a pregătit. „Vreau și am argumentat de ce trebuie să ne menținem ca unitate spitalicească și să dezvoltăm partea de ambulatoriu. Vrem să menținem medicina internă, pediatria, chirurgia. Vom face în ambulatoriu noi specialități: ortopedie, psihiatrie, urologie și reumatologie. Trebuie să dezvoltăm partea de recuperare medicală fizică pe cronici, este o breșă la nivelul județului, și pe geriatrie-gerontologie, ca să asigurăm asistență medicală celor cu decompensare pe boli cronice cardiologice și neurologie.
Pe cazuri mari acuți nu putem să asigurăm asistență medicală, fiindcă nu avem unități de terapie intensivă nici la cardiologie, nici la neurologie, nu avem nici medici. Am cerut 80 de paturi, cu 30 pe acuți și 50 pe cronici, cu spitalizare continuă și pe spitalizare de zi 20 de paturi. Avem și aparatură pentru investigații, laboratorul este externalizat, dar face față. Avem certificare ISO pe radiologie. Avem investiții în derulare, în aprilie se definitivează proiectul tehnic pe eficientizare termică a clădirilor și încep lucrările. Urmează extinderea ambulatoriului și CPU. Pe resurse umane este mai greu să ai suficient personal, fiindcă depinzi de legislație”, sintetizează dr. Letiția Damoc viziunea pentru următorul mandat ca manager.
Susținerea proiectului de management este singura probă a concursului de ocupare a funcției de manager al Spitalului Orășenesc Bicaz, concurs la care actualul manager este singurul candidat. Rămâne de văzut ce șanse are spitalul din Bicaz să se extindă, ultimul verdict fiind cel al Ministerului Sănătății.
(C.I.)
3 comentarii
Succes!Sunteti un OM minunat …si OMUL sfintește locul!
Dacă la acestea s-ar găsi o soluție și pentru transportul pacienților din amonte de Bicaz (localnicii știu de ce), chiar că putem spera că lucrurile se schimbă în bine în acest colț de lume.
Cred că am mai amintit și cu alte ocazii (tot în comentarii la articolele dumneavoastră) că o soluție poate fi transportul pe apă. Așa cum se făcea în anii 70, când la Ceahlău exista spital.
Șalupa salvării, cum era numită, ajungea în câteva zeci de minute la Bicaz. Existau pontoane și la Poiana Largului, și la Ceahlău, la Hangu, la Buhalnița, de unde pacienții erau preluați și apoi duși la Bicaz.
Evident, că pentru o astfel de schimbare, trebuie să înceteze orgoliile celor care sunt proprietari de luciu de apă, de maluri și ce-o mai fi. Trebuie gândit dincolo de ”si io ce am la afacerea asta?”
Excelent comentariu, care ar trebui de urgență analizat și pus în practică.