Spitalul Municipal de Urgență Roman și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au confirmat că utilizează dezinfectanți de la cele două firme care fac obiectul unui dosar penal deschis de Poliția București. Ieri, 19 martie 2019, anchetatorii au făcut 5 percheziții domiciliare și la sediul firmelor ce comercializează dezinfectanți, din București, Ilfov și Prahova. Cercetările se fac pe infracțiuni de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate. Firmele vizate ar fi Al Carina SRL și G&M 2000 SRL.
Dr. Maria Andrici, managerul spitalului din Roman, a declarat că sunt utilizate produse dezinfectante și de la firmele Al Carina SRL și G&M 2000 SRL, achiziționate prin licitații: „Probele de calitate la produsele biocide nu se fac la noi. Ne bazăm pe avizul eliberat de Ministerul Sănătății, că este un biocid corespunzător. Și pe avizul Comisiei Naționale a Produselor Biocide a Ministerului Sănătății”. Și la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se folosesc dezinfectanți de la mai mulți furnizori, printre care și de la cele două firme vizate de percheziții: „Am cerut o situație cu aceste contracte de achiziții. Dar, ce vă pot spune este că la licitațiile pentru dezinfectanți vin doar firme care sunt avizate de Ministerul Sănătății. Mai știu că au fost mai multe controale ale Direcției de Sănătate Publică Neamț pe biocide, anul trecut. La nivelul spitalului, verificarea eficienței produselor de dezinfecție se face prin verificarea, ulterior folosirii dezinfectanților, a încărcăturii microbiene de pe suprafețele și zonele care au fost dezinfectate”, a declarat Codruț Munteanu, managerul spitalului.
Din nou anchetă reiese că firmele suspectate ar fi vândut, anul trecut, mai multor spitale din țară, dezinfectanți care nu distrugeau microbii de pe suprafețe. „Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale”, informează Poliția Română. Astăzi, polițiștii au luat probe de dezinfectanți spre verificare.
Ministerul Sănătății a precizat, tot astăzi, că în anul 2018 au fost dispuse controale, prin direcțiile de sănătate publice, pentru „verificarea calității unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare, au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR. În urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (candida albicans si aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate necoforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului. Două dintre produsele neconforme aparțin unui producător din București, care are deschis punct de lucru în județul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE și distribuit de o firmă din județul Prahova”.
(C.I.)