Sâmbătă, 23 martie, la Liceul “Vasile Conta” din Târgu Neamţ s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional INOVAFEST, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.
Festivalul a oferit tuturor elevilor şi profesorilor ocazia de a-şi testa potenţialul creativ şi inovativ, de a interacţiona cu oameni cu aceleaşi pasiuni, şi, totodată, de a învăţa metodic, prin exerciţiu constant. Acest concurs este inclus în CALENDARUL CONCURSURILOR NAŢIONALE ŞCOLARE – 2019, FĂRĂ FINANȚARE MEN.
Din partea Ministerului Educaţiei Naţionale a participat inspectorul general Dragoş Ionel Cozma, din mediul universitar au participat prof. Marius Ciprian Brânzilă, de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi, prof. Laurenţiu Milici, de la „Univ. Ştefan cel Mare” din Suceava şi prof. Cosmin Iaţeşen, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Din partea ISJ Neamţ au participat inspectorul general adjunct prof. Ioan Milea, inspectorii prof. Mircea Corlăţeanu, prof. Rodica Ciuchi şi prof. Romeo Roman. La eveniment a participat şi Vasile Asandei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.
„Concursul naţional şcolar INOVAFEST un eveniment de referinţă pentru învăţământul preuniversitar din România. Vă mulţumesc mult că ne-aţi onorat cu prezenţa! Este un eveniment organizat de liceul nostru. Mulţumesc tuturor profesorilor, tuturor elevilor!”, a declarat prof. Karina Cojocariu.
„Mă bucur că sunt aici, în această şcoală frumoasă. Când am lansat acest festival INOVAFEST am plecat de la ideea că poporul român este un popor creativ, inovativ. Acest festival este dedicat elevilor şi sunt convins că dintre aceştia vom avea peste câţiva ani viitorii cercetători, savanţi. Vor fi oameni importanţi din această ţară. Acest festival este la a XI-a ediţie. El a început în 2009 şi a început la Bucureşti, iar a II-a ediţia a fost la Roman, în Neamţ. Să izbăviţi în toate!”, a transmis prof. Dragoş Ionel Cozma, inspector general în MEN.
„Este un moment deosebit de important în activitatea ştiinţifică de la judeţul nivelului Neamţ. Echipa managerială a ISJ avem o părere deosebit de bună despre activitatea educaţională ce se desfăşoară în această unitate de învăţământ. Este un loc unde perfomanţa şcolară este la ea acasă. Prin organizarea acestui festival aici, denotă faptul că la această şcoală avem oameni de nădejde. Toţi elevii participanţi sunt deja câştigători. Vă urez mult succes!”, a declarat şi prof. Ioan Milea, inspector general adjunct ISJ Neamţ.
Vasile Asandei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est: „Vă felicit pentru organizarea acestui festival de mare anvergură la Târgu Neamţ. Agenţia pe care o reprezint a atras bani pentru infrastructura din regiune, dar pentru următorul exerciţiu bugetar trebuie să acordăm o mai mare atenţie creativităţii şi inovării din această regiune. 65% din resursele financiare ale Europei în următorul exerciţiu vor fi alocate pentru o Europă mai inteligentă. Asta înseamnă că agenţia noastră trebuie să aibă cui să dăm aceşti bani pentru diferite proiecte. Aici văd viitorul acestei ţări şi sper ca tinerii noştri să nu mai plece din ţară”.
La final, prof. Karina Cojocariu a adăugat: „Încercăm să-i convingem pe toţi că Liceul Conta are de toate, dar nu prea avem spaţiu. Suntem cam înghesuiţi. De câţiva ani ne chinuim să obţinem un proiect cu finanţare europeană pentru a mai face încă un etaj în această clădire. Avem 1.500 de elevi într-un spaţiu destul de mic şi ne desfăşurăm activitatea în două schimburi. Am să vin personal la agenţia pe care o reprezentaţi şi am să vă rog să puneţi o ştampilă pe proiectul nostru a de a mai face un etaj în şcoală. Suntem mândri că din sutele de şcoli din ţară noi am fost aleşi să organizăm acest festival. În acest moment liceul nostru nu are clase pe domeniul tehnic, dar începând cu anul şcolar viitor vom avea prima clasă pe domeniul tehnic aprobat de ISJ Neamţ. Vreau să-i mulţumesc şi domnului profesor Gheorghe Sauciuc de la Colegiul Tehnic Ion Creangă pentru colaborare şi pentru că ne-a ajutat în organizarea acestui festival”.
Coordonatorii acestui festival de la Liceul Conta au fost prof. Dragoş Ionel Cosma – Inspector General MEN; Elena Laiu – Inspector Şcolar General ISJ Neamț; Rodica Ciuchi – Inspector Şcolar Discipline Tehnice ISJ Neamț; Karina Ingrid Cojocariu – Director Liceul ”Vasile Conta” Târgu Neamț”, Gheorghe Sauciuc – Prof. Dr. Discipline Tehnice la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” Târgu Neamț. Organizatori au fost prof. Romeo Roman – Inspector Școlar ISJ Neamț; Emanuel Bălan – Director adjunct Liceul ”Vasile Conta” Târgu Neamț; Alina Maftei – Director adjunct Liceul ”Vasile Conta” Târgu Neamț.
Secţiunile festivalului:
1.Sesiune de comunicări cu tema:
“Strategii cross-curriculare în sprijinul dezvoltării și reformării învățământului tehnic preuniversitar prin parteneriatul educațional elevi, părinți, cadre didactice, agenți economici, administrație publică. Exemple de bună practică privind dezvoltarea culturii antreprenoriale a elevilor în scopul facilitării tranziţiei de la şcoală la viaţa activă.”
– prezentare de cărţi / auxiliare curriculare.
Responsabili secțiune: prof. Emanuel Bălan, prof. Daniela Cristea
- Comunicări ştiinţifice cu tema „Inovaţie și creativitate în activitatea didactică”. Expoziţie de material didactic şi produse pentru predarea modernă a disciplinilor tehnice:
-machete funcţionale;
-soft-uri pentru lecţii teoretice şi practice;
-robotica educaţională.
Responsabili secțiune: prof. ing. dr. Gheorghe Sauciuc, prof. Radu Pintilie
- Prezentare de produse multimedia: -reviste şi ziare; -filme didactice;
-pagini web;
Responsabili secțiune: insp. Romeo Roman, prof. Alina Maftei
- Expoziţie de postere şi afişe de promovare a participanţilor la festival.
Responsabili secțiune: prof. Dan Țârdea, prof. Dana Sauciuc.
(C.T. STURZU)