Consiliul Județean Neamț a devenit o instituție în plină efervescență, unde vine lume buluc să se angajeze,din toate părțile județului, cu precădere însă de pe malul Ozanei cândva frumos curgătoare. Iar după ce se acomodează cu orașul reședință de județ și consideră că aspirațiile personale cadrează cu planul de dezvoltare al municipiului Piatra Neamț, se gândesc logic la o locuință. În felul acesta conducerea instituției se vede asaltată de cereri și ajunge să cerșească, efectiv, locuințe de serviciu pentru proprii funcționari. Cel puțin așa scrie într-o adresă trimisă Primăriei Piatra Neamț, impresionantă prin precizia cu care se identifică un spațiu locativ corespunzător: ” Având în vedere numărul mare de solicitări pentru locuințe de serviciu înregistrate la nivelul Consiliului Județean Neamț (…) vă rugăm să aveți amabilitatea de a repartiza instituției noastre locuința de serviciu situată la adresa : B-dul Decebal, Bl. G6, et. M, ap.55”.
Problema, aparent insurmontabilă, era că respectiva locuință fusese, în decembrie 2018, repartizată unei alte instituții în mare criză de locuințe pentru angajați, anume Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care s-a plâns de nenumărate ori că medicii nu vin că nu li se poate asigura o locuință. Lucrurile s-au rezolvat, totuși, destul de simplu, din moment ce chiar președinta consiliului de administrație a spitalului, doamna Veronica Vasiliu, în calitate de șefă în Consiliul Județean, cere, ierarhic, de sus în jos, conducerii spitalului să ia act de voința Consiliului Județean și să cedeze locuința.
Cum dorința unei doamne, în plus și sefă administrativă pe mai multe planuri, nu poate fi ignorată și trebuie executată, managerul Codruț Munteanu trimite rapid și conștiincios o hârtie Primăriei Piatra Neamț că este de acord cu cedarea, dovadă clară că nu are nevoie de alte locuințe.
Mai ales că este greu să mai fi credibil când vii cu alte cereri după ce ai renunțat la ceva ce te-ai străduit să primești. Memoria materialelor din mesagerul de Neamț consemna în septembrie 2018 că ”Sunt 12 medici și 7 asistenți medicali, infirmieri și un angajat TESA care au nevoie de locuințe de serviciu. Am trimis primăriei toate aceste solicitări, unii fac naveta, alții stau cu chirie. Sperăm să se găsească soluții, până la construirea blocului pentru medici.” Materialul în întregime aici.
În acest moment mai rămâne să consemnăm părerea primarului Dragoș Chitic: ” Consider că este un demers incorect în raport cu Spitalul Județean și medicii tineri care profesează acolo. Din aceste motive am refuzat să inițiez un proiect de HCL în acest sens!”. Cum primăria are și viceprimari care nu-și pot permite să catalogeze asemenea demersuri incorect, proiectul a fost inițiat de doamna Luminița Vârlan și, pentru ca totul să fie parafat mai trebuie depus puțin efort fizic din partea consilierilor, acela de a ridica mâna pentru un vot pozitiv.
Valentin Bălănescu