O lecție specială, sub genericul „Rolul femeii în societatea românească – tradiție și modernitate”, a fost dedicată astăzi istoriei unor femei de excepție, coordonată de prof. dr. Luminița Moscalu, muzeograf Florentina Buzenschi, muzeograf Silvia Trăistariu și prof. Valentina Andrei. Astfel, la Muzeul de Etnografie și Muzeul de Artă Piatra-Neamț au fost prezentate copiilor claselor a V-a ai Liceului de Arte „Victor Brauner”, două personalități care au marcat, inclusiv, istoria orașului Piatra-Neamț: Elena Cuza și Iulia Hălăucescu.
Introducerea a fost realizată la Muzeul de Etnografie, prin incursiunea în lumea satului tradițional. „Femeia era „stâlpul casei”, fiind cea care se ocupa de creşterea şi educarea copiilor, de asigurarea hranei şi a îmbrăcămintei pentru toţi membrii familiei. Din mâinile ei vrednice ieşeau frumoase covoare şi costume populare de sărbătoare. În viaţa religioasă, femeia era cea care transmitea obiceiurile legate de riturile de trecere, cunoscând rostul lucrurilor în cele mai importante momente din viaţa omului”, a precizat doamna muzeograf Florentina Buzenschi.
Activitatea a continuat la Muzeul de Artă prin rememorarea unor momente de referință din viața Elenei Cuza, „minunată principesă”, doamna Unirii și Iulia Hălăucescu, doamna acuarelei românești.
„Remarcabila activitate a Elenei Cuza reprezintă un model pentru tânăra generație. Acțiunile de caritate, susținerea cauzei copiilor talentați, dar și modestia, compasiunea, generozitatea au constituit motivele admirației contemporanilor și posterității”, a subliniat doamna prof. dr. Luminița Moscalu.
„O parte din opera Iuliei Hălăucescu poate fi admirată la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, unde o sală îi poartă numele, și unde artista expunea deseori. S-a implicat mult în activitatea muzeului, iar în ultimii ani ai vieții a donat în jur de 290 de lucrări, devenind astfel unul din fondatorii Muzeului de Artă din Piatra-Neamț alături de Simona Vasiliu Chintilă și Aurelia Vasiliu Ghiață”, a adăugat doamna muzeograf Silvia Trăistariu. (V.B.)