Marți, 26 martie, Școala Gimnazială ”Nicolae Buleu” din comuna Mărgineni a fost în sărbătoare, pentru că a fost organizată a doua ediție a Festivalului de Folclor ”Mărțișor tradițional”. Spectacolul s-a desfășurat în sala Căminului Cultural din localitate, iar la această manifestare au participat numeroase ansambluri școlare și interpreți de muzică populară din județele Neamț și Iași, festivalul devenind, din acest an, interjudețean.
Amfitrionul acestei manifestări a fost directorul Dorina Surdu, care a declarat:
”Această ediție a avut oaspeți de seamă și mă bucur că festivalul nostru poate și trebuie să devină o tradiție. Au fost prezenți 15 interpreți, dar și 7 ansambluri, de la școlile gimnaziale Tazlău, Costișa, Dochia, apoi «Dor vânătorean» din comuna Vânători Neamț, «Prichideii» de la Școala Populară de Arte Piatra Neamț și, evident, «Mugurașii Mărginenilor». Marele trofeu a fost obținut de Ansamblul «Dor vânătorean», iar ansamblul de la Mărgineni a obținut locul I.
La secțiunea tineri interpreți de muzică populară, au participat 15 concurenți, marele trofeu fiind obținut de interpreta Delia Antochi, de la Școala Populară de Arte din reședința județului. Remarcabilă a fost și prezența unor interpreți din comuna Moțca, județul Iași. Mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat și mă refer la primăria locală, care ne-a oferit un generator de curent, pentru a asigura sursa de energie electrică, pentru că, în ziua festivalui, în zona noastră a fost întreruptă alimentarea cu energie eletrică. Cu toate acestea, festivalul s-a desfășurat în condiții foarte bune și felicit toți participanții, dar și cadrele didactice care au însoțit ansamblurile și care au onorat manifestarea noastră. În fond, noi, în calitate de organizatori, am dorit să marcăm venirea primăverii și prin această activitate.
În această ediție, alături de nemțeni, au participat și concurenți din județul Iași, iar dacă ne va ajuta Dumnezeu, la anul vom invita ansambluri și concurenți din mai multe județe ale Moldovei. Oricum, acțiunea noastră trebuie continuată și, indiferent de ce se va întâmpla în viitor, promit că o vom menține. De asemenea, mulțumesc cadrelor didactice și salariaților din școala noastră care s-au implicat, dar și părinților și celorlalți factori de răspundere de la nivel local”.
De la acest festival nu a lipsit primarul Vasile Rotaru, în sală fiind prezenți și alți membrii ai administrației locale.
La toate acestea, mai trebuie adăugat faptul că în comuna Mărgineni folclorul este foarte iubit de localnici, iar menținerea binecunoscutului Ansamblu ”Mugurașii Mărginenilor” este cea mai bună dovadă.