Dan Vasile Constantin: fost acționar, care, de peste 20 de ani, s-a află la butoane în județ. Incompatibil în formă continuată, implicat, în timp, în decizii la Consiliul Județean, Apa Serv, Troleibuzul, Spitalul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Parking, Locato, etc. Acum consilier personal al președintelui CJ Neamț, după ce a fost angajat la Parking, pe post de ”specialist în dezvoltare organizațională”. Și plătit bine, cu un program de lucru confidențial.
Cristina Păvăluță: șefa DGASPC, declarată în incompatibilitate, pentru că, în același timp, a fost membru în Consiliul de Administrație al Parking SA. ANI a constat că există indicii privind posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, deoarece, în calitate de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, a încheiat un contract cu o societate administrată de Laurențiu Dulamă, în paralel, director la Parking SA.
Laurențiu Dulamă: director la Parking SA, l-a angajat pe DVC la societate, după ce PSD-ul a ajuns la putere alături de PNL și UNPR. A uns-o în CA pe Cristina Păvăluță, cu care, apoi, în calitate de administrator, încheie contractul pentru uși PVC pe firma lui. Declarat incompatibil de prefectul Soroceanu, nu de ANI, cum s-a întâmplat cu primii doi.
Se spune că, fără personalități puternice, comunitățile locale nu ar avea parte de progres. În cazul județului Neamț, acest lucru iese în evidență mai mult ca în alte locuri; există indicii că aici s-a născut zicala ”omul sfințește locul de parcare”.
* Personajele principale…
… ale povestirii noastre sunt unite de un cuvânt – INCOMPATIBILITATE -, menit să le frângă, parțial, carierele:
1. Dan Vasile Constantin: fost om important în Uniunea Tineretului Comunist, care, după câteva tatonări pe la partide de stânga, devine important în PSD, dar și un om de afaceri de dreapta nemilos. A ajuns cam în toate funcțiile posibile pe plan local, inclusiv de președinte al Consiliului Județean Neamț, de unde a fost obligat să plece, dintr-o prostie soldată cu o incompatibilitate. Avea să fie prima dintr-un șir. A ajuns și prefect pentru vreo trei zile, după un concurs trucat de funcționar public. A ajuns administrator la o societate a primăriei, postură din care a intrat, iar, în incompatibiliate. A fost cap de lance în lupta lui Ionel Arsene și Gheorghe Ștefan cu Culiță Tărâță, așa că, vreo doi ani, a pus bețe-n roate oricărei inițiative, bună-rea, în legătură cu Spitalul Județean, unde era șef peste Consiliul de Administrație, în concursuri și promovări. Bașca aspirațiile de șef pe investiții, cu Apa Serv SA, chiar și la Troleibuzul. În paralel și ceea ce se cuvine reținut de aici este că deținea acțiuni la SC Parking SA, de pe vremea când era om aflat în plasa lui Ion Rotaru.
2. Cristina Păvăluță: profesionistă în competențele de bază, pe linie de Asistență socială și Protecția Copilului, care a rezistat tuturor intrigilor venite via fostul director Mihai Hanganu, a reușit să-l mulțumească până și pe Mircea Pintilie, pe când acesta era vice la CJ și voia contracte, pe firma lui, de-acasă, dar și pe mulți alții. DGASPC s-a transformat într-o instituție mamut, cu fonduri fără număr, cu programe atractive financiar. Relația sa personală cu Dan Vasile Constantin o aduce în povestea noastră, pentru că, la un moment dat, ea devine membru în Consiliul de Administrație la Parking, cam pe când DVC își înstrăinează acțiunile. E momentul când drumurile i se intersectează instituțional cu ale lui Laurențiu Dulamă, director al Parking de pe când era om de bază în echipa lui Gheorghe Ștefan.
3. Laurențiu Dulamă, Amedeo: director la Parking SA și acționar, printre altele, la Olimpus Trade SRL, societate cu profil principal de construcții. În activitatea sa economică, n-a putut face abstracție de Dan Vasile Constantin, care era acționar la Parking, iar deciziile aveau să-i fie influențate și de steaua politică a acestuia. Mai ales după ce PSD a preluat guvernarea. Implicit, n-a putut face abstracție nici de Cristina Păvăluță. Evident, aceștia, la rândul lor, n-au avut cum să nu țină seama că Amedeo s-a lăsat impresionat de poziția lui DVC și i-a întins ”o retribuție de ajutor”.
* Intriga, extrem de stufoasă, este…
… în același timp și plină de învățăminte. Laurențiu Dulamă, ajuns director la Parking pe caii îngrijiți politic de Gheorghe Ștefan, nu are probleme până în 2012, când se schimbă lucrurile în politica românească. Vine Guvernul Ponta, iar la Piatra Neamț trebuie ținut cont de asta, chiar dacă Ștefan era puternic. Canale de comunicare cu noua putere erau necesare. Așa că Dan Constantin apare ca fiind cel mai potrivit pentru rolul de curea de legătură. E peste tot în județ, chiar și în zona Primăriei Piatra Neamț, unde apare ca administrator special la Locato, în insolvență la acea dată. Și mai interesant este că, din acționar la Parking SA, ajunge angajat cu statut special la aceași societate, nu pentru că ar fi fost obișnuit să văruiască locurile de parcare sau că s-ar fi priceput să deblocheze roți. Nu. Pur și simplu, trebuia să aibă și el un loc de muncă, de unde să încaseze un salariu, pe modelul angajatelor de la partid de la Teleorman. Doar era și el devotat partidului, se vedea din satelit la orice sedință a Consiliului Județean! Foarte probabil, Laurențiu Dulamă a trebuit să-l angajeze, nu atât din dragoste, cât la ordin. Iar, la vremea aceea, ordine primea numai de la Primărie.
Acum, Dan Vasile Constantin, apropiat și de Ștefan, și de inamicul public Harbuz, este consilierul lui Ionel Arsene, probabil pe considerentul că incompatibilitatea ține loc de certificat de competență și loialitate.
Cine știe că personajul ține cu dinții la și de investițiile sale n-a fost deloc mirat că i-a pasat acțiunile Cristinei Păvăluță, în familie, cum ar veni. A propulsat-o și în CA, ca să aibă acces la decizii și să-i securizeze, în caz de ceva, postul. Sigur, a și expus-o procedând astfel, fiindcă funcția de director DGASPC, în subordinea Consiliului Județean, și prezența într-o societate a Primăriei, cu mii de încrengături între toate societățile celor două instituții, însemna un drum sigur către ANI.
Ca o paranteză, DanVasile Constantin știa asta, dar a ținut să se protejeze el, personal, în calitatea sa de consilier județean, când nu participa la vot atunci când pe ordinea de zi era proiecte privind DGASPC-ul condus de Cristina Păvăluță. În definitiv, pare important să fie protejat cel mai bine plasat, ca să poată proteja la rândul său.
Laurențiu Dulamă, om orientat și în afaceri și politică, a câștigat o lucrare la instituția condusă de Cristina Păvăluță. Este vorba de ”Lucrări de confecționare și instalare ansamblu uși PVC exterior”, în valoare de 98.788 lei. E greu de spus dacă relațiile celor trei de la Parking au contat, dar, în ce-o privește pe Cristina Păvăluță, conflictul de interese penal e destul de clar. Și se adaugă incompatibilității, rămasă definitivă la Înalta Curte.
În toată această poveste mai rămâne de lămurit cu ce anume s-a ocupat Dan Vasile Constantin la Parking, pe o leafă foarte frumoasă, într-o perioadă când avea o mulțime de alte responsabilități. În martie 2018, el mai era angajat, cu două ore pe zi, de la 14 la 16, ca, țineți-vă bine!, ”specialist în dezvoltare organizațională”! Când am întrebat angajați de la Parking despre ce face DVC la firmă, toți au ridicat din umeri. La scurt timp după apariția articolelor, Dan Constantin a renunțat la postul respectiv. Pe nimeni nu a intersat de ce, timp de câțiva ani, un om a încasat bani de la o societate a Consiliului Local fără să treacă pe la locul de muncă, decât la ore confidențiale. Și care, în tot acest timp, apărea, în diverse posturi oficiale, la tot felul de manifestări. Plus că era omniprezent la partid.
Concluzia este una foarte simplă și nu se încheie cu ”și-a încălecat pe-o roată”. Cei trei fac parte din categoria oamenilor care au descoperit că se poate trăi foarte bine și ușor din politică. Dan Vasile Constantin din postura ocupantului de loc în lojă, iar Laurențiu Dulamă ca un aspirant la lojă, deși executat la prima ocazie când n-a mai servit intereselor. Incompatibilitatea sa este trasă de păr în cazul care i s-a înscenat, dar, la nivel moral, vine ca o pedeapsă, pentru că a jucat în trio cu ceilalți doi.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Oare judetul asta va scapa vreodata de acest blestem numit DVC?