Era 2005 când, în dreptul organizației municipale PNL Piatra Neamț, s-a consemnat aplecarea spre autofagie. Nu-i vorbă, fenomenul nu apăruse tocmai atunci, dar era prima dată când sintagma părăsea culisele și era exprimată clar și public. Era epoca în care Gheorghe Ștefan, primarul ales al PNL-ului, cocheta cu PLD-ul lui Theodor Stolojan, în perspectiva PDL-ului lui Traian Băsescu, care avea să apară un an jum’ate mai târziu. Autofagia PNL Piatra Neamț a apărut ca diagnostic după ce Ștefan et Comp. au încetat să mai tragă la căruța liberală și munceau deja în partea cealaltă, cât pe față, cât pe ascuns. Epoca deselor călătorii ale Noricăi Nicolai și scurta reprezentație de lider PNL Neamț a actualului PSD-ist Vlad Marcoci rămân de tristă amintire și cruntă dezamăgire pentru toți liberalii adevărați din oraș, câți or fi fost. Pentru că, de fapt, despre asta e vorba: după ce că sunt doar o mână – iar deceniul trecut de atunci nu a îmbunătățit semnificativ nici registrul membrilor, nici punga cotizațiilor, liberalii de la Neamț, dar în special de la Piatra, au un talent special în a-și da singuri la picioare.
Greu de imaginat, dar, cu o lună înainte de campania electorală, fie ea pentru europarlamentare, primarul PNL al municipiului reședință de județ, Dragoș Chitic, anunță că renunță la funcția politică. Prin demisie. Deci printr-un act unilateral, comunicat vineri, 29 martie, seara, la o oră considerată de maximă audiență feisbucistă. După care demisionarul nu mai răspunde la telefoane, intrând într-o silentio stampa demnă de o cauză mai bună.
Fără îndoială, este un gest care a urmărit să pună partidul într-o situație dificilă. Motivațiile aproape că nu mai au importanță. Un om responsabil politic, cu viziune sau măcar niște idei vagi asupra viitorului, nu face așa ceva. Decât dacă scopul este de a transmite un mesaj partidului.
Dacă Dragoș Chitic ar fi fost nemulțumit doar de colaborarea, atât de lăudată și automediatizată cu ceilalți membri ai ”echipei liberale unite”, existau o mie de alte soluții elegante, inclusiv o reglare în interiorul partidului sau o retragere decent ambalată, care să nu expună formațiunea politică ridicolului public. Pentru că Dragos Chitic exact asta a urmărit. Și, parțial, a obținut.
Varianta ”S-a săturat de gruparea Romel”
Oameni bine intenționați din jurul primarului au ținut să transmită un mesaj după gestul radical al acestuia: că demisia de la partid nu ar avea legătură cu jocurile politice ale altor partide, nici cu cele din PNL, ci că, pur și simplu, primarul s-a săturat să mai colaboreze cu gruparea consilierilor locali coordonați de Romel Bîrjoveanu, omul fără care Chitic nu apărea în nicio fotografie de promovare. Că nu mai rezistă, dar nu se știe exact la ce.
Poate fi o variantă, dar, dacă este așa, intră sub semnul întrebării consecvența politică a demisionarului. În campania din 2016, Romel Bîrjoveanu a fost șef de campanie. A direcționat spre el loviturile lui Liviu Harbuz, care s-a luptat mai mult cu Bîrjovenii, dacă includem aici și site-ul stiri-neamt.ro. Când Harbuz a făcut un pas spre PNL, tot Romel s-a opus public. Nemaivorbind de momentul Cătălin Drăgușanu, intrat în PNL și sugerat, pentru scurtă vreme, ca posibil candidat la primărie. Romel Bîrjoveanu a țesut o pânză în jurul acestuia, iar beneficiar a fost toto Dragoș Chitic.
Conflictul cu Mugur Cozmanciuc a fost alt moment când Bîrjoveanu s-a plasat în sprijinul lui Chitic, în ciuda ofertelor de a trece în tabăra cealaltă. Chiar și când PSD a propus schimbarea lui Bogdan Gavrilescu, pupila politică oficială a lui Dragoș Chitic, Romel Bîrjoveanu s-a opus schimbării. Sigur că n-a făcut toate lucrurile acestea din dragoste pentru Chitic, sigur că a avut și propriile socoteli, dar toate astea se știu și se știu de mult.
După învestirea din iunie 2016, primarul Dragoș Chitic a fost cel care a lăsat să înțeleagă că, în organizație, totul e nu galben-albastru, ci de-a dreptul roz-bombon, că Romel Bîrjoveanu e mâna lui dreaptă. Împreună susțineau conferințe de presă, împreună demiteau și puneau directori pe la firmele municipale, împreună făceau planuri pentru oraș și tot împreună se pozau la inspecții de lucrări.
Toate acestea, dar și multe altele, fac să nu prea stea în picioare teza cum că s-a săturat să fie presat de ”grupare Bîrjoveanu”, din moment ce atâta amar de vreme s-a complăcut în colaborare.
Mai curând, demisia s-a produs pe fondul unor neînțelegeri punctuale, probabil după ce Dragoș Chitic și-a dat seama că planul croșetat acum ceva vreme – cu el plecând deputat și Bîrjoveanu preluând primăria – are tot mai puține șanse de a se înfăptui.
Varianta ”Și-a băgat dracu’ coada”
O altă ipoteză vehiculată este că gestul lui Chitic ar fi, de fapt, o lovitură cu manta, pregătită de cei care vor să (pre)ia de la Cozmanciuc puterea în filială. Momentul ar fi fost ales cu grijă, imediat după scandalul de la București, cu Bușoi în rol principal. Și, pentru că, în ultima perioadă, senatorul Eugen Țapu Nazare a dat semne că și-ar fi reconsiderat opiniile despre șeful filialei, a fost ales motivul Romel Bîrjoveanu, apropierea acestuia de senator fiind binecunoscută.
Astfel, s-ar fi împușcat cel puțin doi iepuri dintr-o lovitură, în folosul celui de-al treilea rămas, adică Laurențiu Leoreanu, fostul primar PDL de Roman.
Deși cu parfum de credibilitate, nici această variantă nu stă foarte bine în picioare, pentru că un rezultat prost la europarlamentare nu ar însemna automat îndepărtarea lui Cozmanciuc, mai ales că s-ar produce pe fondul dezertării unui primar de municipiu înainte de campanie. Chiar dacă Leoreanu și Chitic nu-l iubesc pe Cozmanciuc – dimpotrivă, se poate spune că-l urăsc mai mult decât pe unii adversari politici -, niciunul din ei nu și-ar pereclita situația decât dacă ar avea și un plan B care să-i avantajeze. Un plan care să le asigure un viitor în politică, în PNL sau în altă parte.
Varianta ”Arată bățul, pentru a obține putere absolută în filială”
Ultrașii din jurul lui Chitic spun că va exista o reacție de respingere a lui Bârjoveanu de la conducerea treburilor organizației pietrene, urmând ca Dragoș Chitic să preia singur frâiele și să treacă la treabă. Mai mult ca sigur, acest scenariu există. Ar fi un fel de lovitură de palat, care ar putea merge dacă, de exemplu, situația oamenilor ar fi atât de bună în PNL, încât să existe un activ care să poată asigura PNL-iști buni și devotați în secțiile de votare, oameni care să-și asume o campanie electorală în cartiere și care să aibă răspunsuri când vor fi întrebați despre promisiunile de acum doi ani, de acum un an, rămase la nivel de intenție. Este capabil Dragoș Chitic să conducă o organizație rămasă fără o parte din membrii săi de frunte? Financiar, probabil n-ar fi probleme. Dar sigur ar exista probleme de personal. Simpla privire asupra echipei lui Dragoș Chitic spune multe. Iar o asemenea mutare nu ar garanta deloc rezultate mai bune în alegeri.
Acum, post factum, mingea e, din nou, la Ludovic Orban, care trebuie să decidă dacă mai încearcă o dată cu primarul funcționar de la Piatra Neamț. Pentru că, în privința primarului activ politic, cu viziune, s-a convins că nu prea are șanse. Chiar și în ipoteza că-l va mângâia din nou pe cap pe primar, rămâne de văzut cu cine va colabora acesta, după ce s-a ocupat, personal, de colportarea zvonurilor privind conflictul cu Romel et Comp.
Varianta ”Sunt primar și fac majoritate cu cine vreau eu!”
Stupizenia aserțiunii ”Mă retrag să fac administrație, că nu-i mai suport pe unii colegi de partid” nu mai trebuie comentată. Cel puțin 5-6 consilieri sunt parte a grupului Romel și cu greu vor vota ce vrea Chitic la primărie. În plus, nemaifiind la conducerea organizației de partid, primarul nici măcar nu le poate retrage sprijinul politic.
Se ridică firesc întrebarea cu cine va administra mai bine orașul primarul simplu membru PNL, dacă PSD e împotriva lui, dacă nu are dialog cu ALDE și jumătate dintre liberali nu mai sunt cu el, iar ceilalți trebuie să voteze cum le indică noul șef de la municipiu?
Presupunând că se întoarce Chitic pe funcție și primete mână liberă în organizație. Îi va da afară pe cei cu care nu s-a înțeles? Folosind ca pretext marea jignire adusă unui viceprimar de la PMP, probabil un vajnic vânător de scame de pe costumul primarului, care nu cunoaște nici măcar atribuțiile pe care le are, din moment ce a încălcat legea sau a cerut oamenilor din partid s-o încalce?
Pare un joc de copii, în care unul s-a supărat că nu primește like-uri la pozele cu el în costum de mariner, așa că nu mai dă nici el like-uri și trece la jocuri Solitaire, de birou.
Varianta horror
Horror și pentru Chitic, și pentru oraș. Supărat pe ai lui, din partid, supărat pe situația financiară precară a orașului, speriat de ofensiva lui Gheorghe Ștefan, care nu-l mai agreează din motive doar de ei știute și de aceea i-a dat ordin lui Panaite să-și anunțe candidatura, speriat de cum se pot termina procesele și anchetele în care e implicat, Dragoș Chitic a hotărât să facă un prim pas în spate. În cazul în care, după ce face pasul, primește feed-back pozitiv, prin toamnă, înainte de prezidențiale, își anunță și demisia de la Primărie, ca să le facă un bine celor care-i pot asigura liniștea ulterioară. Probabil nu va pune decât o condiție: interimar să fie Bogdan Gavrilescu, iar acesta să facă pentru Chitic cam ce a făcut Chitic pentru Ștefan. Respectând, desigur, proporțiile. Pentru că Gavrilescu chiar nu poate fi comparat cu Chitic. Regresul este evident.
Valentin BĂLĂNESCU