Nicu Gane, I.L. Caragiale, dar și alți contemporani știau că păcălelile de 1 Aprilie fuseseră introduse la români de ”bonjuriști”. Aceștia, reveniți din Franța, au adus de acolo o tradiție la care participaseră. Francezii obișnuiau ca, de 1 Aprilie, să-și facă unii altora diverse farse numite ”Peștele de Aprilie” – Poisson d’Avril. Denumirea provine de la faptul că, în Franța, odată cu luna aprilie, începea sezonul de pescuit. Farsele constau în agățarea peștilor prinși la început de sezon, unii chiar stricați, cu un cârlig, de spatele diferitor persoane.
Dacă săpăm mai adânc în istorie, vom găsi un decret al regelui Carol al IX-lea, din secolul al XVI-lea, prin care a hotărât mutarea începutului de an din 1 aprilie la 1 ianuarie. Unii francezi își mai trimit și astăzi cadouri și felicitări false, în amintirea vechiului început de an, scopul fiind, desigur, amuzamentul.
* Farse celebre
- Big Ben se digitalizează
În anul 1980, postul radio BBC a anunțat că Big Ben, unul din simbolurile reprezentative ale Londrei, va fi digitalizat, pentru a ține pasul cu tehnologia de ultima oră.
Anunțul a creat o adevărată isterie în masă. Ascultătorii BBC au început să sune, intrigați și deranjați de această hotărâre, pentru a cere detalii.
Pentru a pune paie pe foc, același post a menționat că vechile ace ale ceasului vor fi dăruite primilor ascultători care vor contacta Radio BBC.
Știrea a circulat atât de repede, încât a ajuns până și în mijlocul Atlanticului: un marinar, aflat în cursă la momentul respectiv, a telefonat și el la radio, pentru a licita acele faimosului ceasornic.
- Lenin se muta în Euro Disney
În anul 1995, ziarul Irish Times a făcut public faptul că Disney se afla în negocieri cu guvernul rus, pentru achiziționarea trupului îmbălsămat al lui Lenin.
Corpul acestuia fusese ținut, până în respectivul moment, în Piața Roșie din Moscova. Conducerea Disney a propus mutarea trupului acestuia și a mausoleului, în noul Euro Disney, unde să i se ”aplice” un tratament Disney ca la carte. Acest lucru includea expunerea corpului îmbălsămat în lumini stroboscopice, care, potrivit conducerii Disney, ar mai înviora fața palidă a lui Lenin. În cadrul parcului, ar fi fost puse în vânzare și tricouri imprimate cu figura conducătorului rus.
Disney considera că această inițiativă va atrage foarte mulți vizitatori în parcul tematic. Potrivit știrii lansate de Irish Times, rușii ar fi fost de acord cu propunerea de mutare a corpului lui Lenin. În ceea ce privește vânzarea mausoleului, acest aspect era încă în discuții.
Liberalii ruși, luând de bună știrea, au susținut păstrarea mausoleului gol, pentru a aduce aminte de golul adus de sistemul comunist.
Naționaliștii, în schimb, au militat pentru transformarea acestuia într-un memorial al Țarului Nicolae II.
- Farsa venețiană
În dimineața zilei de 1 aprilie 1919, locuitorii Veneției s-au trezit pentru a găsi împrăștiat, pe întreg cuprinsul Pieței San Marco, bălegar de cal. Dincolo de peisajul oferit și de mirosul creat de situație, aceștia au rămas nedumeriți de modul cum bălegarul a ajuns în respectivul loc, greu accesibil pentru cai.
Întrucât cantitatea era una considerabilă, părea ca și când o întreagă procesiune de cai ar fi înnoptat în Piața San Marco, pentru ca, mai apoi, să dispară misterios în zori.
Întreaga inițiativa i-a aparținut lui Horace de Vere Cole, un celebru măscărici al perioadei, acesta aflându-se în Veneția în luna de miere. Foarte probabil, programul romantic nu i-a priit, acesta găsind de cuviință să își condimenteze puțin vacanța cu o astfel de faptă.
Cu ajutorul unui gondolier, Horace a transportat întreaga încărcătură adunată din Mestre (Veneția continentală) și, în timpul nopții, a ”aranjat-o” în Piața San Marco, spre marele său amuzament.