Raportul de control al inspectorilor sanitari se întinde pe multe pagini. Merită enumerate câteva din constatări, cu amendamentul că fiecare neregulă ar trebui tocată intens în spațiul public, până se urnesc și încremeniții în funcții și apucături care au permis să se întâmple asta. Până se depășește nivelul promisiunilor găunoase și chiar se rezolvă ceva.
- Reumatologie: funcționează un cabinet de colonoscopie și endoscopie (!?) din afara secției, dezinfecția aparaturii nu se face corespunzător, iar clătirea se face cu apă de la chiuvetă, nu cu apă sterilă. Mențiunile din registru de consultații nu concordă cu cele din registrul de dezinfecție. Camera de duș din secție nu se poate utiliza, pentru că tavanul s-a prăbușit. De la infiltrații. Consultațiile pacienților din ambulatoriu și pentru internare se fac în secție, nu în policlinică.
- Diabet: un salon fusese dezinfectat cu tot cu cearșafuri și pături pe paturi. Încăperea pentru materiale de curățenie nu are sursă de apă, iar asistentul șef nu cunoaște procedura corectă de igienizare și pregătire a barbotoarelor pentru sterilizare. S-a dat o amendă.
- Medicină Internă: nu există sală de tratamente, medicul șef secție nu are cabinet, paturile sunt amplasate necorespunzător, iar într-un salon, deși rupt, un pat este folosit la cazarea pacienților.
- Hematologie: nu este sală de tratamente, iar soluțiile perfuzabile și lenjeria de rezervă se păstrează în vestiarul personalului.
- Dermato-venerologie: un medic ocupă un cabinet, fără a avea o funcție de conducere. Spitalizarea de zi se face peste paturile aprobate – două, iar pacienții stau pe hol, în haine de stradă. Un asistent de pe secție a fost amendat.
- Dializă: dezinfecția stației de osmoză se face rar, la 30-40 de zile. La fel, aparatele de dializă. Calitatea microbiologică a apei de osmoză se face o dată pe an, nu la 3 luni, fără buletin de analize fizico-chimice, motiv pentru care s-a dat amendă. Nici verificarea periodică a stării de igienă a aparatelor, a tubulaturii, a personalului nu se realizează.
- Unitatea de Transfuzie Sanguină: lipsesc gențile frigorifice omologate, nu se programează cererile de sânge de pe secții, foaia pacientului transfuzat este incompletă, nu se face ultimul control înainte de transfuzie la patul bolnavului, în toate secțiile.
- Oftalmologie: se fac internări de zi peste numărul de paturi aprobate, sala de consultație este comună cu cea de tratamente, iar în blocul operator nu sunt completate, semnate și parafate de medici protocoalele operatorii. Între operații, singura care se dezinfectează este masa de operații. Atât!
- Obstetrică-Ginecologie: la sala de operații nu sunt circuite funcționale, graficele de curățenie nu menționează dezinfecția între intervenții. În blocul de nașteri este doar o sală dotată cu echipament de resuscitare a nou-născutului, iar mesele ginecologice sunt uzate. În blocul operator de obstetrică, una din cele două săli de operație este nefuncțională. Nu sunt suficiente lenjerii nici la blocurile operatorii, nici la gravide, iar bazinetele nu se dezinfectează, ci doar se spală.
- Psihiatrie: unele spații, mici, au fost transformate în saloane cu două paturi și fără chiuvetă, pereții sunt deteriorați și cu infiltrații, saloanele și holurile sunt vopsite în culori ciudate, unele saloane n-au uși (!!!), mobilierul este vechi și uzat, unele spații sunt ocupate de medici care nu dețin funcții de conducere, sălile de tratament sunt mici și n-au dotări suficiente. La etajul 2 se spală halatele medicilor, cu încălcarea protocoalelor de dezinfecție. Lenjeria curată este insuficientă, cea murdară era păstrată în secție. Pacienții cu internare de zi sunt mai mulți decât cele două paturi aprobate, amplasate în sala de tratament, pacienții cu spitalizare de zi fiind asistați medical într-o încăpere cu scaune. Nu există o delimitare clară în secție a compartimentelor și nici circuite funcționale. Dezinfectantele sunt insuficiente și se împart, împotriva regulilor, în alte flacoane. Asistenta șefă de secție a fost amendată. Compartimentul pentru copii nu funcționează, nu e medic.
– va urma –
Valentin BĂLĂNESCU
Cristina IORDACHE
Un comentariu
Arsene decat sa faca volume cu poze si sa macane tot felul de aiureli, mai bine s-ar interna cu al sau CA ,cate o saptamana prin toate zonele enumerate, sa vedem are (au)curaj ? Cat despre manager sunt lamurit, e precum piramidonul, il ei sau nu, efectul este acelasi.