Elevii cu aptitudini pentru arte, cei care doresc să se perfecționeze într-o limbă străină sau cei care vor să devină dascăli au susținut probele de aptitudini, în perioada 15-17 mai. Anul acesta, copiii talentați la arte plastice și la muzică au câte o clasă de 28 de locuri la ambele specializări de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamț. Sunt 44 de copii care au dat testele de aptitudini pentru clasa de muzică, dintre care 27 sunt elevii liceului și restul sunt nou veniți. Dintre cei care acum s-au decis că vor să studieze canto sau muzica instrumentală, sunt și copii care provin din Vaslui, Bacău și Pașcani. Dacă vor fi admiși la Liceul de arte din Piatra Neamț, vor trebui să-și găsească un loc de cazare, întrucât liceul nu are cămin și nici vreun acord cu liceele care au campus.
Pentru clasa de arte plastice au fost 41 de elevi, din care 12 sunt ai Liceului „Victor Brauner”. Notele obținute de cei 85 de candidați la Arte vor fi aflate în ziua de 20 mai. „Urmează ca elevii să susțină, apoi, evaluarea națională și vor fi declarați admiși în ordinea descrescătoare a mediei finale de admitere, calculată după formule distincte la muzică și la arte plastice. În formula de calcul intră și media obținută la evaluarea națională”, a declarat prof. Carmen Corlățeanu, directoarea liceului „Victor Brauner”.
La Colegiul Național „Gheorghe Asachi” sunt 115 elevi care au susținut probele de aptitudini pentru a se califica pe 56 de locuri – două clase – la profilul pedagogic. Evaluarea se încheie prin acordarea unui calificativ, admis sau respins. „Rezultatele testelor de aptitudini nu pot fi contestate. Candidații au fost organizați pe grupe la proba de interviu și la cea de sport, iar la desen proba s-a susținut în sălile de clasă. Ei pot fi admiși la probele de aptitudini mai mulți decât locurile disponibile, iar selecția se face după mediile de admitere, în ordine descrescătoare”, a precizat prof. Constanța Chelaru. Cei care nu sunt admiși după evaluarea națională, primesc înapoi anexele și se întorc la școlile gimnaziale pentru a se înscrie la repartizarea computerizată.
Pentru clasa cu 28 de locuri la profilul filologie bilingv engleză de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” sunt 119 elevi înscriși, între care și cei 28 care învață la acest colegiu. La aceștia se adaugă 36 de elevi care au atestate Cambridge și au solicitat echivalarea. Cei 119 copii au trecut prin proba scrisă, derulată joi, 16 mai și o parte dintre ei susțin interviul în ziua de 17 mai. “Avem 20 de elevi care sunt din comune de pe Valea Muntelui și din zona Piatra Neamț, pentru care am decis să susțină și proba de interviu tot în ziua de 16 mai, ca să se poată întoarce acasă în aceeași zi. După data de 20 mai, când se vor afla rezultatele, urmează ca toți candidații să susțină evaluarea națională. Vor fi admiși în clasa de bilingv primii 28 de elevi, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Calificarea la probele de aptitudini le conferă dreptul de a fi admiși la această clasă”, a menţionat directorul colegiuui, prof. Florin Irimia. (C.I.)