Reluarea simulării evaluării pentru elevii de clasa a VIII-a și a bacalaureatului pentru cei de-a XII-a ( amănunte aici) are impact asupra întregii activități din școli și a directorilor.Unii directori sunt sceptici privind participarea elevilor la această nouă simulare, dar spun că sunt obligați să facă prezența și s-o transmită, odată cu raportările către inspectorat. Ei consideră că sunt strânși cu ușa să se implice în mobilizarea elevilor, altfel vor fi depunctați la evaluarea anuală. Alți directori sunt nemulțumiți că subiectele vor fi făcute de inspectorat. În plus, sunt semnale că protestul elevilor „foaia goală” va continua.
Profesori și directori din Neamț atrag atenția asupra suprapunerii calendarului noii simulări peste o serie de alte acțiuni obișnuite pentru această perioadă de final și cel puțin la fel de importante. Inspectoratul Școlar a stabilit că probele scrise să aibă loc în zilele de 17 mai, 20 mai și 22 mai, adică exact în perioada când sunt organizate cursuri festive, când liceele au programate teste de aptitudini, când mai sunt o săptămână- două până la încheierea cursurilor și se intră în examenele reale. Cadrele didactice vor fi angrenate în tot ce înseamnă organizarea și desfășurarea acestor simulări, exact ca la cele naționale. Sălile de clasă trebuie să fie special amenajate, inclusiv cu montarea sistemului video de supraveghere și, practic, se reia tot mecanismul – cu profesori supraveghetori, profesori evaluatori, comisii județene și școlare, zeci de topuri de hârtie și alte consumabile ce trebuie puse la dispoziție.
Cu toate că este un eveniment public, reluarea simulării de evaluare și de bacalaureat nu a fost anunțată oficial nici măcar printr-un comunicat din cele uzuale pe care le oferă zilnic Inspectoratul Școlar Neamț, nici până astăzi, 10 mai 2019. Și nici nu s-a prezentat public argumentul acestei „startegii remediale”. (C.I.)