Curtea de Apel Bacău a respins astăzi, 2 mai, contestațiile formulate de Cristina Mititelu și Mihaela Ignatovici Lazăr împotriva deciziei Tribunalului Neamț, care a hotărât că judecata lor poate începe. În dosar au calitatea de inculpați și Ana Monda, Vasile Vișan și Vasile Pruteanu. Toți au fost acuzați de procurorii DNA Bacău că au contribuit la finanțarea ilegală a FC Ceahlăul Piatra-Neamț. Toți au avut dreptul să ridice excepții și să formuleze cereri, însă, la sfârșitul lunii februarie, Tribunalul Neamț a decis: ”Respinge ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii I L M, M C şi V V. În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 184/P/2015 din 20.12.2018 emis de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, privind pe inculpaţii PV, MC, ILM, trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, MA şi VV trimişi în judecată pentru săvârşirea a câte două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii PV, MC, ILM, MA şi VV”. Această decizie a rămas, astăzi, 2 mai, definitivă și, prin urmare, dosarul urmează să primească un prim termen la Tribunalul Neamț.
Procurorii DNA susțin că, în cursul anului 2008, ”inculpatul Pruteanu Vasile (foto), în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă”.
Contractul, încheiat pe 5 ani, prevedea alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal. Prejudiciul stabilit în sarcina CJ Neamț a fost de 5.416.097,62 lei.
”Într-un context asemănător și în același scop, în cursul anilor 2008 și 2010, inculpații Monda Ana și Vișan Vasile au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială”, susțin procurorii DNA Bacău. ”Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamț în sumă totală de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008-31.12.2013, în baza contractului de asociere”.
Urmează ca judecătorul care va primi dosarul spre soluționare să stabilească pedepsele pentru inculpați și să decidă în privința recuperării banilor. Deocamdată a fost instituit sechestru pe imobile care aparțin inculpaților Vasile Pruteanu, Cristina Mititelu, Vasile Vișan și Ana Monda, precum și pe pensia Mihaelei Ignatovici Lazăr. (C.M.)