Astăzi, 21 mai 2019, a fost inaugurată prima casă – ca acasă – pentru 12 copii din centrul de plasament ”Elena Doamna” din Piatra Neamț.
Cei 12 copii au părăsit centrul în luna aprilie 2019 și s-au mutat în noul cămin, situat pe strada Nufărului, în cartierul Dărmănești. Locuința este amenajată cu parter, format din salon și bucătărie, iar cele patru camere a câte trei locuri sunt la etaj, unde se află și două băi. Casa are o curte largă și vedere splendidă spre muntele Pietricica.
Alături de copii a venit aici și personalul de la centrul de plasament, pentru a se gospodări împreună. Copiii au vârste cuprinse între 11 și 20 de ani, toți învață la școli din Piatra Neamț, iar pentru inaugurarea de astăzi s-au îmbrăcat în ie și costume populare, pentru a-și întâmpina cu pâine și sare oaspeții.
Locuința a fost construită prin parteneriat între Fundația Hope and Homes for Children, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Consiliul Județean Neamț, convenție încheiată în anul 2014. Proiectul fundației HHC sprijină închiderea orfelinatelor din România și restructurarea sistemului de protecție de stat a copilului.
”Inaugurăm astăzi una din cele 4 case pe care HHC, cu sprijinul Kaufland România, le construiește pentru copiii din centrul ”Elena Doamna” din Piatra Neamț. Vreau să le mulțumesc și să-i felicit pe partenerii noștri! În această casă, copiii instituționalizați beneficiază de aceleași condiții pe care le au copiii în familiile lor. Să reintegrăm acești copii într-un mediu similar celui familial este un lucru extraordinar! În curând, reușim să scoatem din centrele Direcției Generale de Protecție a Copilului Neamț pe acești copii și să-i integrăm în astfel de locuințe protejate. Consiliul Județean a pus la dispoziție terenul și utilitățile, valoarea totală a convenției se ridică la 720.000 euro, pentru toate cele patru case. Consiliul Județean construiește la Dragomirești două astfel de locuințe protejate, cu 50 de locuri, cu aceleași condiții ca aici. Mă bucur să putem face împreună proiecte sociale foarte bune pentru cei cu nevoi speciale și care au nevoie de noi”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Casa ”Felicia” de la Piatra Neamț a fost ridicată cu sprijinul Kaufland România – în premieră – și cu implicarea unor companii românești și care investesc în economia românească – Holcim și JYSK. Construcția acestei prime case, din patru care vor fi realizate în Neamț, a început în anul 2018.
”Am găsit în Neamț parteneri de nădejde în Consiliul Județean și în Direcția de Protecție a Copilului, interesați de viitorul copiilor care sunt în protecția statului și care au nevoie de sprijinul nostru. Demersul nostru, de închidere a centrului de plasament ”Elena Doamna”, se va finaliza prin construirea a 4 case tip familial. Proiectul nostru este ca, până în anul 2026, să sprijinim Guvernul și Autoritatea de Protecție a Copilului să finalizeze reforma, prin închiderea centrelor de plasament din mai multe județe și deschiderea acestor case de tip familial, unde copiii primesc îngrijire alternativă, cât mai apropiată de modelul familial. Ne bucurăm să avem ca partener Kaufland și, cu toții, să facem pentru copii un viitor mai bun”, a declarat Bianca Stegeran, director național adjunct HHC România, adăugând că, odată construite, locuințele de tip familial sunt predate autorității de protecție a copilului, iar HHC va continua doar să vegheze modul cum se aplică planurile de acomodare, pregătite cu personalul de îngrijire.
Katharina Scheidereiter, director Responsabilitate Socială în cadrul Kaufland România, a spus, la rândul său, câteva cuvinte: ”Este prima casă pe care o facem în județul Neamț și, până la sfârșitul anului, vom mai construi două case. Facem asta pentru că noi investim în proiecte sociale în localitățile din România unde suntem prezenți. Prin asta înțelegem să fim un partener social al României”.
”Suntem în fața unei noi etape de protecție socială a copilului în județul Neamț”, a declarat Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț. ”Vom continua să construim celelalte case. Vrem să creăm un loc pe care copiii să-l considere acasă. Le mulțumesc partenerilor și le sunt recunoscătoare, amintind și de faptul că peste 50 de familii au primit sprijinul material din partea HHC pentru a preveni abandonul și peste 200 de copii au rămas în familiile lor”. (C.I.)