După o tentativă palidă încercată cu ceva timp în urmă la Rubbik Hub, pe vremea când era (și) mai activ politic în Neamț, Ilan Laufer revine în Piatra Neamț cu o conferință care, pentru cei mai mulți dintre investitorii cinstiți din Neamț, pare ușor futuristă „Smart Start USA – Soluții eficiente de finanțare pentru internaționalizarea afacerilor românești”. De data aceasta conferința a fost un succes de participare, în primul rând grație organizatorului local, Camera de Comerț și Industrie Neamț, ca parte de Camerei Naționale, pe lângă eforturile depuse de ceilalți organizatori, Academia de Studii Economice și Fundația Laufer.
Cu toate reticențele privind înregimentarea politică a lui laufer, sala a fost plină, semn că interes există. La nivel teoretic, antreprenorii nemțeni au putut afla cum se poate intra la modul ideal, sau dacă vreți teoretic, în acest program. Ce i-a interesat au fost oportunitățile concrete de pe piața americană și modalitățile de accesare ale programului.
O sinteză a ceea ce-și dorește cu adevărat Camera de Comerț și Industrie a României de la Parteneriatul Strategic cu SUA a oferit dl. Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț: ”Camera de Comerț și Industrie Neamț, dar și întreg Sistemul Cameral din România, susține programul Smart Start USA. Personal consider că această inițiativă care astăzi ajunge și în Piatra Neamț reprezintă un pas important pentru România, în marja rezultatelor preconizate -dinamizarea schimburilor comerciale dintre România și SUA și extinderea afacerilor românești pe piața americană;
Valorizăm importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite și credem într-o componentă economică mai accentuată a acestuia. Pentru România, este evident că întărirea prezenței afacerilor americane în economia națională a reprezentat și reprezintă în continuare un mare avantaj în ceea ce privește creșterea economică. România – hub regional pentru sud-estul Europei – este o alegere viabilă, în contextul unei culturi pro-americane solide, pe latura socială și de business
Considerăm că sectoarele de interes pentru potențialele parteneriate cu companiile din SUA includ energie, pharma, IT & C, apărare, agricultură, turism și industria imobiliară.
Proiectul Smart Start USA oferă sprijin în ceea ce privește educația și dezvoltarea antreprenorială pentru mai mult de 10.000 de IMM-uri și antreprenori în fiecare an, care vor avea acces la o gamă largă de instrumente financiare dedicate, precum și la servicii personalizate.
Valoarea schimburilor comerciale bilaterale România – SUA s-a situat, la sfârșitul anului trecut, la 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor oferite de ONRC. În România activează un număr de 7672 companii americane, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 766,8 milioane Euro – locul 14 în clasament top 50 investitori străini.
Valoarea totală a investiţiilor directe americane în România, la 31 martie 2019, era de 1,12 miliarde Euro – locul 14, reprezentând o pondere de 1,5% în totalul investițiilor străine directe.”
Vorbitorul a subliniat și inițiativele camerei de Comerț și Industrie a României pentru deschiderea pieței americane, cărora programul prezentat li se alătură în mod fericit: ”CCIR a dezvoltat proiecte puternice pe relația SUA, cu sprijinul Ambasadei SUA la București, dar și al organizațiilor americane de business reprezentative pe plan global:
Am inițiat proiectul Business without Corruption, alături de General Dynamics US și Trace Internațional, care urmărește promovarea valorilor etice care converg spre neimplicarea mediului de afaceri în fenomenul corupției şi la aplicarea, la nivelul companiilor, a unor mecanisme interne de prevenire şi combatere corespunzătoare;
Derulăm parteneriate cu Camera de Comerţ a Zonei Metropolitane New York și Camera de Comerț Româno-Americană, care au drept obiectiv principal facilitarea cooperării comerciale între antreprenorii români şi cei americani. ”(V.B.)