Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț a organizat joi, 30 mai, o conferință de presă pentru a anunța soluția găsită pentru a suplini lipsa medicilor de familie din rural, mai ales.
Nadia Elena Harpa, președinta CAS Neamț, a declarat că această soluție este în beneficiul nu doar a nemțenilor, ci a tuturor oamenilor din țară care trăiesc în localități sau zone izolate unde nu sunt medici de familie. „La inițiativa Casei de Asigurări de Sănătate Neamț și cu sprijinul Colegiului Medicilor Neamț, în luna martie 2019 a fost promovată o modificare legislativă a articolului 75 din legea sănătății 85/2006. Într-un timp foarte scurt, după ce propunerea a fost transmisă Ministerului Sănătății, a fost adoptată și, în data de 2 mai 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial. Această modificare, prin care medicul de familie, titular al unui singur cabinet, poate deschide cel mult 2 puncte secundare de lucru în altă localitate unde nu există un alt medic de familie, este în beneficiul tuturor pacienților din țară. Noua reglementare se va aplica începând cu noul contract pe anul 2019”, a declarat președintele CAS Neamț.
Medicul care deschide un punct de lucru trebuie să acorde asistență medicală pacienților măcar 10 ore pe săptămână. „La punctul secundar de lucru, medicul de familie trebuie să asigure – fracționat – minim 10 ore pe săptămână, fie în norma lui de bază, de 35 de ore pe săptămână, fie peste această normă. Este o prevedere nouă, care dă posibilitatea să acoperim cu asistență medicală primară acele localități unde nu sunt medici de familie, având în vedere că numărul medicilor din această specialitate este destul de redus, nu doar în Neamț, ci în multe zone din țară”, a declarat președinta CAS Neamț.
În județul Neamț sunt trei zone fără medic de familie sau cu un singur medic la câteva mii de localnici, mulți în vârstă: la Pâncești, la Văleni și la Icușești.
Cristina Iordache