Gherman este un patron al animalelor și insectelor, fiind consemnată în Calendarul popular pe 12 mai. În popor se credea că putea influența și buna dezvoltare a semănăturilor și belșugul holdelor. Sfântul Gherman este prăznuit tot pe 12 mai în Calendarul creștin-ortodox. A trăit în sec. al VIII-lea, în Constantinopol, fiind un mare apărător al icoanelor creștine și susținând credința creștină din poziția de patriarh. Sufletul său s-a mutat la Domnul la peste 90 de ani. Moaștele Sfântului Gherman au făcut și fac numeroase miracole de vindecare.
* Gherman, ploile și superstiții cu vârtejuri
Intrarea în sezonul ploilor distructive amintește în această zi de un patron al grindinei. La slavii de sud, dar și în unele locuri de la noi, reprezentarea Caloianului purta adesea numele de Gherman. Sărbătoarea exista, chiar dacă oamenii obișnuiți au uitat de ea, dovadă și pierderile pe care le au țăranii la recolte. Bătrânii spun că nu se știe când cade această sărbătoare și, neținând-o, ”vin viermii și rod zarzavaturile”: ”Fac supărări mari și se necăjesc, că de ce nu se știe ziua aceasta, pentru a o ține și astfel să scape de viermi”.
Ghermanul era sărbătorit de țărani, aceștia având credința că, altfel, vor veni insecte asupra semănăturilor. Ghermanul era considerat și conducătorul furtunilor și al norilor de grindină.
Credințe populare sau nu, ANM anunță de vreo săptămână că, în România, vin vârtejurile. Se pare că, în Calendarul popular, furtunile – vârtejurile – erau amintite pentru această perioadă a anului.
În timp s-au dezvoltat o serie de superstiții legate de vârtejuri, o altă dovadă pentru faptul că nu au apărut sub această orânduire politică.
Țăranii de altădată credeau că vârtejurile de aer ”sunt ridicate de duhurile cele necurate și, apucându-l un astfel vârtej pe vreun om, trebuie să-l calicească”.
”Pe cine l-a apucat vârtejul, până la anul moare”, spuneau unele femei, mai fricoase. ”Peste cine va trece vârtej, îl pocește”, spuneau copiii.
”Când vezi vârtej, să fugi de el, că, de dă peste tine, nebunești. Când vezi vârtej, să nu scuipi, că Maica Domnului s-a pus în rămășag cu dracul, că n-are să găsească apa, și dacă stupi, vei fi dăruit dracului. Când vezi un vârtej, dă-i cu ho și el se va risipi”, ziceau unii bătrâni.