Data de 9 mai a arătat că PNL Neamț există și că și-a găsit, unii ar spune regăsit, jupânul. Chiar în ziua când își sărbătorea ziua de naștere Mugur Cozmanciuc a mai dat un examen politic cu mitingul organizat la Sala Sporturilor din Piatra Neamț. Anunțat la contrapartidă cu cel organizat de Ionel Arsene la Iași ( orice s-ar spune, el a fost principalul catalizator la PSD din punct de vedere organizatoric) mitingul PNL, la care a participat aproape toată floarea partidului (cu Rareș Bogdan, Ludovic Orban, Vasile Blaga și Gheorghe Flutur pe post de vedete, cu o enumerare în ordinea influenței actuale în partid), trebuia să arate dacă în Neamț există cu adevărat un Partid Național Liberal. Premisele nu erau deloc încurajatoare. Peste tot se vorbea despre comploturi la nivel de parlamentari, cu multe elemente de credibilitate, organizația municipală Piatra Neamț părea decimată de scandaluri, primarii Micu, Chitic și unii primari de comune erau acuzați de pactizare (cel puțin) administrativă cu Ionel Arsene, sau, mă rog, cu fondurile care putea veni prin intermediul influenței sale.
Pe 9 mai participarea la miting i-a mirat chiar pe organizatori și aici Dragoș Chitic & comp. merită o bilă albă din partea conducerii partidului. Chiar și Cozmanciuc părea dezorientat în momentul venirii, când din cauza blocajului de pe șosea aa ajuns la Sală pe jos, printre mașini.
Interesant este că toată zona a fost împânzită de mașini particulare, chiar dacă s-a venit și cu autocare, au fost oameni care au venit de departe ca să participe și, în mod clar, nu au fost doar aleși locali. S-au parcat mașini pe câmpurile din jur, peste tot pe unde se găsea un loc cât de mic. Iar gestul spune multe despre implicare la acest nivel. Am discutat cu câțiva dintre cei care au ajuns mai târziu și care ne-au mărturisit că nu erau membrii de partid, n-au vrut să vină la un loc cu membrii de partid, dar au vrut să vadă dacă chiar există se strânge lume. În sală. oamenii din sală se încurajau unii pe alții și păreau să devină conștienți că se poate mai mult. Nu știm dacă unii dintre ei au fost aduși la grămadă, dacă veneau din obligație, dar impresia generală a fost de entuziasm neforțat, în ciuda unor automatisme organizatorice specifice campaniei.
Care pot fi secretele acestei mobilizări peste așteptări? Pot fi mai multe, dar un numitor comun există. În primul rând peneliștii au perceput corect gestul lui Cozmanciuc de a prelua el organizația municipală Piatra Neamț ( ”voi vă certați, faceți planuri să puneți niște paiațe pe post de șefi, ați făcut planuri să-l faceți pe Chitic să demisioneze, să-l puneți cap în cap cu Romel, vreți să puneți organizația la picioarele unora din afara partidului, eu m-am săturat, o preiau eu iar cine face treabă va fi cu adevărat primit în echipă și recompensat”) și au înțeles că nu se mai poate ca până acum. În al doilea rând, gestul de asumare a unei răspunderi chiar înainte de alegeri i-a făcut și pe cei care au gânduri de preluare a organizației să amâne eventualele bătălii pe altădată. Iar cele două vizite făcute de Rareș Bogdan și Ludovic Orban în Neamț, una chiar de sărbători, a doua la un miting organizat chiar de ziua lui Cozmanciuc, au întărit clar puterea acestuia în organizație și l-au relegitimat în fața contestatarilor.
Entuziasmul de la miting ar putea fi propagat și spre restul simpatizanților nehotărâți dacă PNL ar trece la munca de convingere de la om la om și la adunări ”populare” pe zone mai mici, unde să poată participa și oameni care nu se deplasează pe distanțe lungi și cărora să li se explice de ce trebuie mers la vot. Pentru că, la momentul votului diferența va fi făcută de cei care vor ieși la vot nu pentru a alege un europarlamentar sau doi. Mulți români încep să creadă că aceste alegeri sunt de fapt niște alegeri parlamentare neoficiale în România și că după, vom avea o nouă majoritate și, implicit, un nou guvern.
Mugur Cozmanciuc a câștigat lupta cu contestatarii din partid, cel puțin până la momentul anunțării rezultatului la vot. Dacă va obține rezultate mai bune decât la ultimele alegeri europarlamentare, va putea trece la etapa următoare în Neamț, aceea a debarasării de cei care acum i-au jurat credință, dar în realitate fac parte dintr-un grup organizat cu interese care nu au nici o treabă cu partidul. Și nu ne referim aici neaparat la actuali parlamentari, cât la oameni care urmăresc doar interese private și pentru care PSD-ul este la fel de bun ca PNL-ul, cu condiția să genereze profit fără nici un fel de muncă, doar prin trafic de influență politică.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
Din pacate, aceasta actiune nu inseamna nimic!Dl. Cozmanciuc e prieten cu Arsene cu care are un fel de pact de neagresiune menit sa le conserve pozitiile politice.Nu a fost niciun entuziasm la aceasta manifestare, si aici au participat multi angajati ai primariilor PNL adusi cu forta, numai ca nu se spune asta.Cat despre “liderii” PNL locali, e jale.Singurul mai de Doamne-Ajuta e Leoreanu, care provine de la PSD-PDL…