Procesul în care 3 cunoscuți oameni de afaceri nemțeni, care au cunoscut succese fulminante în epoca Gheorghe Ștefan – Viorel Măstăcăneanu, Valentin Handaric și Mihai Negură -, sunt judecați pentru corupție a avut un nou termen astăzi, 18 iunie, la Tribunalul Neamț. Fără niciun fel de problemă s-a dat amânare pentru 31 iulie la solicitarea lui Mihai Negură, însă aspectul interesant a fost o adresă sosită de la Serviciul de Probațiune Neamț, care a înștiințat instanța în legătură cu statutul lui Viorel Măstăcăneanu, aflat în ”evidență”. Iar motivul pentru care se află în atenția unui consilier de probațiune este o sentință a Judecătoriei Tulcea, deja definitivă, pe care instanța de la Neamț a decis s-o solicite pentru a o atașa la dosarul de corupție.
Conform minutei de pe site-ul Judecătoriei Tulcea, instanța a decis: ”În baza art. 396 alin. 1, 4 C.p.p., art. 396 alin.10 C.p.p. raportat la art. 83 C. pen. stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului MĂSTĂCĂNEANU VIOREL – sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 336 alin.1 C.p. În baza art. 83 alin. 1 C.p., amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 C.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Neamţ, la datele fixate de acesta; – b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; – d) să comunice schimbarea locului de muncă; – e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29.03.2018”.
Amânarea executării pedepsei înseamnă că, de fapt, pedeapsa de 8 luni nu se execută, dar toate obligațiile stabilite de instanță trebuie respectate pe termen de 2 ani. Rămâne de văzut în ce măsură influențează sentința de la Tulcea decizia din procesul aflat pe rolul Tribunalului Neamț.
Conform DNA Bacău,”În perioada 2006 – 2007, inculpații Handaric Valentin, Măstăcăneanu Viorel și Negură Mihai, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, au implementat câte un proiect denumit „Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor” finanțat prin fonduri S.A.P.A.R.D. Cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile S.A.P.A.R.D., pentru fiecare proiect în parte. Cele trei proiecte au fost identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind aparentă. Astfel, cei trei beneficiari au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) oferte de la aceleași societăți din Italia (5 oferte) și România (o ofertă), iar invitațiile de participare la procedura și ofertele primite sunt identice. Inculpatul Handaric Valentin s-a ocupat efectiv de procedura de achiziție – solicitarea și primirea de oferte – atât pentru societatea a cărui administrator era cât și în numele celorlalți doi beneficiari”.
Tocmai pentru a stabili cum s-a derulat procedura, instanța de la Neamț a cerut lămuriri autorităților italiene, înaintând o solicitare în acest sens.
C.M.