Victoria în alegerile europarlamentare a adus în PNL provocări la care probabil nu se așteptau înainte de localele de anul viitor. Presiunea străzii, situația celor care guvernează (cu un PSD aflat în numărătoarea arbitrului după un KO devastator și cu un ALDE în disoluție), care nu se știe cât timp vor mai putea susține un Guvern șchiop, cu miniștrii din altă era ca gândire și comportament, îi obligă pe liberali să vină cu un discurs axat pe lucruri concrete, care să poată fi puse cât mai rapid în aplicare. Luările de poziție ale fruntașilor liberali, mai ales cele ale lui Rareș Bogdan, vârful de lance de la europarlamentare, dar și cele ale liderilor locali converg spre aceiași idee, partidul se pregătește de guvernare și comunică în acest sens. Sau cel puțin dă semne că face pași în acest sens.
Mugur Cozmanciuc, liderul PNL Neamț, vede alegerile europarlamentare ca fiind începutul unui proces de reformare a statului român, dar nu unul care să zguduie din temelii fundamentele societății. La început trebuie revenit la normalitate. Iar asta se poate face” atunci când nu vor exista excese de nici un fel. Nu este normal ca statul să pună pe primul plan finanțarea a ceea ce toată lumea numește bugetari de lux, fie ei pensionari sau într-o activitate discutabilă ca eficiență. Iar numărul acestora depășește orice limită, ei fiind promovați pe criterii care n-au nimic de-a face cu competențele profesionale”, spune liderul liberal. Pe cale de consecință, rezultă că PNL-ul se pregătește să corecteze această situație care a creat reale discrepanțe la nivelul societății românești. Va fi interesant să vedem cum și care va fi reacția de răspuns a privilegiaților și a celor care-i protejează.
Ce presupune revenirea la normalitate în viziunea transmisă de Mugur Cozmancic: ”O atenție responsabilă și profesionistă spre toate domeniile care pot dezvolta România și pot contribui la sănătatea fizică și spirituală a românilor. Trebuie lăsată la o parte demagogia și sprijinul acordat aleatoriu în agricultură, domeniu care ar trebui să asigure hrana a 4 tări cât România, în timp ce noi importăm produse alimentare prelucrate din cine știe ce reziduri. Consumăm pâine congelată și ne lăudăm cu producția de grâu exportat. Suntem primii la producția de porumb în Europa și importăm făină de mămăligă de la vecinii unguri. Ca să nu mai spun de celebrul usturoi chinezesc, de mere sau cine știe ce legumă sau fruct, în condițiile în care potențial există din plin pe plan național. Chiar aici, la Piatra Neamț, europarlamentarii noștri au spus că se vor bate pentru creșterea subvențiilor acordate fermierilor români și o vor face. Din acest punct de vedere, noi liberalii avem un plan de măsuri concrete pentru sprijinirea micilor producători agricoli, ținând seama de particularitățile locale, de tradițiile agricole ale tării și de necesități. Doar prin măsuri concrete va rămâne lumea în sate sau, de ce nu, vor reveni din diaspora să pună în aplicare ceea ce au învățat acolo. Dar n-o vor face dacă țara va fi condusă de un guvern care a demonstrat că nu știe decât să producă falii în societatea românească și care guvernează pe doar pe modelul hei rup-ului electoral. La fel, vom promova măsuri de sprijin real, direct și cu rezultate măsurabile, a românilor care fac afaceri, care vor să deschidă o afacere și vom încuraja competiția reală, care aduce prosperitate și progres social”.
Avertismentul liderilor liberali, că ”revoluția abia începe” trebuie înțeles în adevărata sa lumină. Nu cred putem vorbi de o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, poate doar de o revoluție a normalității, în care munca, inițiativa privată, să fie puse pe primul plan în detrimentul dezvoltării unui sistem bugetar parazitat de o mulțime de indivizi cu carnete de partid și cu certificate de tupeist. Dacă cei din PNL vor înțelege asta, probabil vor continua pe drumul început la europarlamentare. Dacă nu, vom mai consemna încă o dezamăgire.
(V.B.)
Un comentariu
Poliloghie curata si un dor nebun de ciolan. Sarmana tara pe ce maini ai fost, esti si vei incape dupa mintea unora.