În timp ce primarii de Borca și Dămuc au tot amenințat că trec, benevol, la Harghita, comuna Bicaz Chei este în pericol să piardă aproape jumătate din teritoriu (4.000 – 5.000 de hectare din cele 10.000) în favoarea harghitenilor, din cauza unei decizii cel puțin bizare a Tribunalului Prahova. Procesul avea drept obiect stabilirea limitei dintre județele Neamț și Harghita, iar judecătorul a pronunțat o decizie în defavoarea județului Neamț, invocând o hotărâre de guvern (HG 540/2000) care se referă la regimul drumurilor deschise circulației publice. Însă, practic, luând 4 kilometri de la Neamț și ”transferându-i” la Harghita, nu doar Cheile Bicazului ar trece în județul vecin, ci și terenurile oamenilor, adică aproape jumătate din comuna Bicaz Chei.
”Este vorba despre proprietățile cetățenilor din Bicaz Chei, este vorba despre un obiectiv turistic foarte important și este vorba și despre o pierdere financiară, pentru că toți proprietarii de tarabe și chioșcuri din Cheile Bicazului plătesc taxe și impozite la noi”, a declarat primarul Gheorghe Oniga. ”Actorii principali care ar fi trebuit să apere în fața instanței teritoriul județului Neamț sunt Prefectura și Consiliul Județean. Bineînțeles că vom ataca hotărârea. E de noaptea minții să decizi împărțirea teritorial-administrativă, raportându-te la faptul că regionala de drumuri Iași administrează drumul până la km 32, iar regionala Brașov de la km 32 încolo. Dacă judecătorul a greșit e una, dar dacă a făcut-o conștient e grav. Un om competent nu putea să dea o astfel de hotărâre, în condițiile în care în certificatul de naștere a Cheilor Bicazului este precizată clar limita dintre Harghita și Neamț. Și acum, deodată, Cheile devin Strâmtoarea Becas cum a spus președintele CJ Harghita. Noi fierbem, suntem în pericol să pierdem jumătate din comună, nici nu vreau să mă gândesc. Hotărârea trebuie să se îndrepte la instanța superioară și așa cred. Noi, comuna Bicaz Chei am avut până acum peste 50 de procese cu Harghita, toate pe terenuri și păduri. N-am pierdut niciunul și nu-l vom pierde nici pe ăsta”.
La rândul său, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene a postat pe pagina de facebook, punctul de vedere oficial al instituției pe care o conduce: ”Am luat act de hotărârea PROVIZORIE a Instanței din dosarul nr.1417/105/2011, ce privește stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni și teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei.
Vom aștepta motivarea acestei hotărâri care nu este definitivă, pentru a cunoaște considerentele care au stat la baza soluției Tribunalului Prahova și în termenul legal de 15 zile de la comunicare vom promova recurs împotriva ei.
La prima vedere, pare o neconcordanță în felul cum s-au apreciat limitele județelor, instanța apreciind ca fiind limita de județ drumul național DN12 Gheorgheni – Lacul Roșu, ținând cont de HG 540/2000, care reglementează categoriile funcționale ale drumurilor publice, și nu de Legea nr. 2 din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.
Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate ale județului Neamţ. Așa au fost și așa trebuie să rămână!”
Dincolo de competența judecătorului care a pronunțat hotărârea, fiind evident că a judecat mere și a pronunțat pere, rămâne un mare semn de întrebare vizavi de reprezentanții Prefecturii Neamț și ai Consiliului Județean Neamț care ar fi trebuit să se ”bată” în instanță cu cei ai instituțiilor corespondente din Harghita. Chiar n-a remarcat nimeni că, pe o lege care se referă la 4 km de drum se pierd, de fapt 5.000 de hectare?
Prefectul Daniela Soroceanu a declarat că responsabilitatea de a se apăra în instanță era, în primul rând, a comunei Bicaz Chei, care a avut calitatea de părăt și nu de intervenient. În replică, primarul Gheorghe Oniga a declarat: ”Dar oare pe șefii județului nu trebuie să-i intereseze unde este limita dintre Neamț și Harghita? Tot eu, cu câțiva funcționari, să mă bat pentru toate? Am avut o vreme un avocat și pe urmă n-am mai avut cu ce-l plăti. Ne-am apărat singuri, cum am făcut în toate procesele cu Harghita. O să facem un apel, poate se va găsi un om de bine, un român adevărat, care să se bată pentru noi în maghiarime”.
Cristina MIRCEA
3 comentarii
Cheile Bicazului au fost dintotdeauna ale județului Neamț și nimeni nu le va lua
Consiliul județean are obligația de a apăra granițele județului Neamț ! Nu trebuie să ne plecăm capetele pentru teritoriul nostru pe care ni lau lăsat moși și strămoși nostri …deși pe timpul comunismului niste binevoitori au mai cedat prin metode obscure ceva teritorii pe cre primăria comunei bicazchei prin reprezentanții ei (onor) au reușit să le recâștige. Tot așa vor câștiga și acest proces in apel.Succes domnilor edili ai comunei.
Cheile sa fie ale celor care stiu sa le administreze si sa le pastreze curate si civilizate.Raul Bicaz, in comuna bicaz Chei este plin de gunoaiele aruncate din gospodariile satenilor.