Schitul Nifon (unde există un şantier arheologic despre care Mesagerul de Neamţ a scris aici şi a organizat o campanie de strângere de fonduri) a fost clasat ca monument istoric de importanţă locală, prin ordin al ministrului Culturii. Prin anexa ordinului de ministru, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, a fost stabilită şi zona de protecţie a monumentului, adică perimetrul în care nu se pot executa niciun fel de lucrări sau activităţi fără aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Neamţ.
„Clasarea Ansamblului Schitului Nifon face parte din primele proceduri de acest fel declanșate de DJC Neamț, încă din anul 2015”, ne-a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ. “Astfel, patrimoniul cultural al județului Neamț s-a mai îmbogățit cu o serie de obiective valoroase din punct de vedere istoric şi cultural, care vor putea fi mai bine protejate, ca urmare a statutului pe care l-au dobândit. Demersul nostru a fost susținut prin implicarea colectivului de arheologi ce desfășoară de câțiva ani cercetarea sistematică a obiectivelor, a conducerii Complexului Muzeal Național Moldova Iași precum și a doamnei Daniela Mihai de la Institutul Național al Patrimoniului, cărora le mulțumim pe această cale”.
Tot prin ordin al ministrului Culturii a fost clasat şi monumentul închinat eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă, la solicitarea Primăriei Războieni. “În acest caz, procedura s-a finalizat destul de repede în comparație cu alte dosare, fiind declanșată în anul 2017. Mai mult decât atât, există și un proiect de restaurare prin programul PNDR, care se va derula în perioada imediat următoare. Și în acest caz, dorim să mulțumim pentru buna colaborare și sprijinul acordat în întocmirea documentației Primăriei Războieni. Prin această restaurare, la care se adaugă proiectul în curs de desfășurare de la Ștefan cel Mare (Hanul de la Șerbești), sperăm să punem în valoare toate obiectivele de patrimoniu aflate pe traseul Piatra Neamț – Ștefan cel Mare – Războieni – Hanu Ancuței, care nu sunt deloc puține la număr, generând apoi posibilitatea deschiderii și promovării unui nou traseu turistic în județul Neamţ”, a mai precizat Rocsana Josanu.
C.M.