Conducerile spitalelor nemțene vor ca banii plătiți pe primele 4 luni ale acestui an, în contul creșterilor salariale pentru personal, să fie recuperați tot de la fondul național de asigurări de sănătate. Sumele au fost achitate, până acum, din bugetele spitalelor, bugete care nu au crescut. Așa că, pentru a putea da salariile mărite și restului de personal, în afara de medici și asistenți, spitalele au amânat plata medicamentelor, materialelor sanitare, a alimentelor și au acumulat datorii, ori au amânat investițiile.
La Spitalul Municipal de Urgență Roman, cheltuielile lunare cu plata acelei pătrimi salariale acordate de la 1 ianuarie 2019 sunt în jur de 200.000 lei. Cu toate acestea, spitalul romașcan nu are datorii: „Aceste diferențe salariale au fost plătite din venituri proprii, adică din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, din contractul cu Direcția de Sănătate Publică Neamț, din venituri de la bugetul de stat, din fonduri proprii. Plata acestor sume ne-a afectat într-o oarecare măsură, fiindcă banii puteau fi folosiți ca să cumpărăm medicamente, materiale sanitare, să facem investiții. Nu avem datorii, plățile la furnizori sunt în termenul de 30 de zile. Dar, riscăm să depășim acest termen dacă de la Casa de Sănătate ni se acordă doar banii pe o singură lună. Așa ni s-a spus astăzi, să trimitem necesarul doar pe luna mai 2019, care la noi este de aproape 200.000 lei. Deși ar fi fost normal să ni se dea sumele pe care le-am plătit încă din luna ianuarie”, a declarat dr. Maria Andrici, managerul spitalului din Roman.
La Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani sunt aproape 184.000 lei plăți restante la furnizorii de medicamente și managerul spune că de la CAS Neamț s-a cerut doar necesarul pentru luna mai: „Avem nevoie de 45.990 lei pentru achitarea creșterilor salariale pe luna mai. Doar pe luna mai ni s-a cerut de la Casa de Sănătate să transmitem. Dar, firesc ar fi fost să ni se deconteze tot ce am plătit de la 1 ianuarie 2019. Această sumă, de aproape 184.000 lei, este exact restanța pe care o avem de plată la furnizori”, a precizat ec. Maria Anton.
Dr. Letiția Damoc, managerul Spitalului Orășenesc Bicaz, speră, la fel ca ceilalți manageri de spitale, să primească nu doar banii necesari pe luna mai, ci și sumele achitate anul acesta, fiindcă sunt restanțe de plătit: „Ca orice spital, avem și noi datorii. Noi înțelegem că întâi se vor da de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sumele pe luna mai. La noi sunt 114.128 lei pe 5 luni, deci ar fi în jur de 23.000 lei pe lună. Ce s-a plătit până acum, s-a plătit din veniturile spitalului, dar sperăm să se reglementeze la rectificare”.
O situație aparte este la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, unde nu sunt datorii, dar managerul este deja îngrijorat pentru că a scăzut fondul de rezervă: „Noi avem un fond de rezervă salarială, constituit și din sumele încasate pe servicii medicale la cerere și de unde am asigurat plata creșterilor salariale de la începutul anului și până acum. Dar, această rezervă salarială a scăzut și acum vom primi doar suma necesară pentru plata drepturilor pe luna mai, care este de circa 200.000 de lei. Noi am transmis o situație care cuprinde necesarul pe jumătate de an, adică 1,2 milioane lei”, a declarat dr. Florin Apostoae.
Până la ora redactării acestei știri, de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț nu am primit nici un punct de vedere referitor la sumele necesare și efectele plății drepturilor salariale din bugetul spitalului, până acum.
Din 7 iunie este în vigoare un ordin prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate finanțează majorările salariale.
(C.I.)