Teodora-Cristina Voinia a absolvit Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț cu media 10. De loc din satul Dumbrava, comuna Timișești, a muncit constant pentru a ajunge la această performanță. Un rezultat care încununează munca ei din toți acești ani, dar și a profesorilor care i-au fost alături și au îndrumat-o.
* ”Fiecare după amiază a fost dedicată învățatului și temelor”
”Pentru mine școala a fost mereu pe primul loc. Am muncit constant și asta a dus la rezultatul de astăzi: să fiu șef de promoție”, declară, din start, Teodora.
”Mi-a plăcut să asimilez cât mai multe informații de la fiecare disciplină și să culeg de la dascălii mei câte un boboc din marele buchet al valorilor și al principiilor, fiind de acord cu ceea ce afirma Majestatea Sa Regele Mihai I al României: «Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie». Am învățat zilnic, iar ceea ce m-a ajutat și mai mult este faptul că am fost la profil real, specializarea matematică-informatică. Pot spune că matematica, disciplină care formează gândirea logică, rațională, a facilitat învățarea tuturor disciplinelor. Îmi aduc aminte prima zi de școală de la Colegiul Național «Ștefan cel Mare», marți, 15 septembrie 2015. Transferându-mă de la Colegiul «Costache Negruzzi» din Iași, am avut posibilitatea de a alege noua clasă. Am ales clasa a IX-a RA. Mă bucur pentru decizia luată, deoarece am avut cei mai buni și frumoși colegi, precum și o doamnă dirigintă deosebită”.
Cum a fost drumul până la media 10 la finalul anilor de liceu? Lung, dar frumos. Cu multă muncă, dar și satisfacții.
”Nu am cronometrat niciodată timpul acordat studiului, dar, cu siguranță, fiecare după-amiază a fost dedicată învățatului și temelor. Am avut și timp liber. În cele câteva ore rămase, adesea evadam din cotidian citind. De asemenea, am participat la diverse proiecte și activități care au contribuit la dezvoltarea mea. Acest rezultat încununează atât munca mea, cât și pe cea a domnilor profesori și a părinților. Pe parcursul celor patru ani de liceu, am avut onoarea de a fi îndrumată de doamna directoare Adina Margine, de doamna dirigintă Carmen Căpitanu și de un colectiv de cadre didactice de excepție: Ana-Alina Asaftei-Ichim, Daniela Filip, Manuela Trofin, Ionela Balica, Isabela Luchian, Luminița Manole, Virginia Moșneagu, Anca Radu, Loredana Bompa, Nicoleta Filioreanu, Daniela Dazzi, Roxana Luca, Valentin Teodorescu, Ioan Cracană, Cristinel Băicănescu, Mihai Afloari, Dumitru Puiu, Blaziu Szekeres. Dumnealor le mulțumesc pentru măiestria de care au dat dovadă în modelarea mea! De asemenea, le mulțumesc părinților mei pentru tot!”, spune Teodora.
* ”Avem și în România universități bune”
Teodora exclude din start plecarea la o universitate din străinătate, se declară mulțumită de învățământul românesc: ”Să studiez în străinătate nu a prezentat niciodată interes pentru mine. Avem în țară universități care dau în fiecare an absolvenți ce ne fac cinste. Îmi este dificil să acord o notă învățământului românesc. Deși părerile sunt împărțite, eu cred că este bine așa. Mi s-a părut și mie, uneori, că șase ore pe zi sunt prea multe, dar, apoi, mi-am dat seama că, fără ele, nu am avea același orizont de cunoștințe, ne-am limita la ce e absolut necesar, neglijând frumusețea detaliilor care fac diferența”.
”Îmi place să citesc. Lectura este un mod extraordinar de a petrece timpul liber. Cu fiecare carte citită, am trăit o nouă viață, participând alături de personaje la experiențe definitorii, la experiențe absolute. Dacă ar trebui să precizez cartea preferată, aceasta ar fi «Endymion Spring», de Matthew Skelton. Apoi, în clasament, ar urma operele lui Jane Austen, Thomas Hardy, Charlotte Bront ë, Lev Tolstoi, Honoré de Balzac. Bineînțeles, și în literatura română există scriitori în creațiile cărora mă regăsesc: George Călinescu, Gib Mihăescu, Lucian Blaga, Camil Petrescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. Atunci când timpul și inspirația au fost de partea mea, am reușit să aștern pe foaie gânduri, printre care se află și următoarele versuri, publicate în «Povești de iarnă», cu titlul «Devenire»: «În tabloul meu ninge cu amintiri suave, Cu zâmbet și soare. Peste timpul meu se aștern, una câte una, Întrebările. Se aud clopoței… Sunt albul zăpezilor. La anii mei, Tot ce zboară se cheamă devenire, bucurie și speranță. Sunt un fulg, ori o bucată de stea! Nu îmi ascund strălucirea Pentru că uneori, în sufletele oamenilor de iarnă»”.
* ”Activitățile școlare și extrașcolare au influențat formarea mea”
Un CV de nota 10 în ochii protagonistei cuprinde premii la diferite concursuri și olimpiade școlare, dar și multe activități extrașcolare:
”Dacă mi se permite, aș dori să amintesc mai întâi unele activități ce s-au desfășurat dincolo de porțile școlii. În clasa a IX-a, am luat parte la acțiuni deosebite alături de tinerii de la ATOR Târgu Neamț, sub îndrumarea părintelui Gheorghe-Marian Filip. Și vara dintre clasa a IX-a și a X-a a fost plină de evenimente frumoase, iar cel mai reprezentativ a fost Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, de la București. Printre aceste proiecte, care m-au ajutat să urc trepte spre împlinire, am mers și la concursuri și olimpiade școlare. Am participat la Olimpiada județeană la disciplina limba română, unde am obținut mențiune. La concursul internațional «Grigore Vieru», poet al sufletului românesc, am obținut premiul al II-lea. În clasa a IX-a, am participat la Olimpiada de religie, obținând la etapa județeană premiul al II-lea. În anul următor, am ajuns la etapa națională a acestei olimpiade, sub îndrumarea doamnei profesoare Daniela Filip. Evenimentul a avut loc la Craiova. De asemenea, am participat la etapa locală a Olimpiadei de matematică și de biologie, însă datele etapelor județene pentru mai multe materii au coincis, astfel încât a trebuit să aleg o singură disciplină. Alături de clasa mea, am obținut premiul al II-lea, participând la proiectul educativ «Start pregătirilor pentru Centenarul Marii Uniri». O altă realizare importantă pentru mine este obținerea examenului DELF, care a avut loc în clasa a XI-a. În același an, am fost membru al clubului Green Impact. Pentru clasa a XII-a, rezultatele sunt notele obținute la simularea concursului de admitere. În martie, nota a fost 9,2, iar în mai am obținut 9,7. Toate acestea m-au transformat din ipostaza micului învățăcel neinițiat în ipostaza absolventului ce posedă un cod de valori și principii, cu o viziune amplă asupra existenței, hotărât să devină un stâlp al societății”.
Ciprian Traian STURZU